Dolar 32,3748
%0.18
Euro 35,0046
%-0.17
Altın 2.324,910
%0.19
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’nin gündeme getirdiği Aile Destekleri Sigortası’nın bir benzeri uygulanmaya başlanmış!

CHP’nin gündeme getirdiği Aile Destekleri Sigortası’nın bir benzeri uygulanmaya başlanmış!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe sunumunda bakanlığın, CHP’nin 2015 yılında gündeme getirdiği Aile Destekleri Sigortası’nın bir benzerinin 2022 Haziran’da uygulanmaya başlandığı görüldü. Bakan Derya Yanık’ın sunumunda kısaca bilgi verdiği, soru sorulması halinde detaylarına girebileceğini söylediği ‘Türkiye Aile Destek Programı’na ilişkin detaylar, sunum kitapçığında yer aldı. Buna göre program kapsamında 2,5 milyon aileye ulaşıldı ve hane başına aylık 450 ila 600 TL tutarında nakdi destek sağlandı. 2022 Temmuz-Eylül ödeme dönemlerinde toplam destek tutarı 2,3 milyar TL’yi aştı. Kasım ayı itibarıyla ödeme tutarları aile başına aylık 850 ila bin 250 TL’ye yükseltilecek. Türkiye Aile Destek Programından faydalanan ailelere Elektrik Tüketim Desteği verilecek. Program genişleterek Toplum Yararına Programda çalışanlar, mevsimlik kamu işçileri, emekli, dul ve yetimler de destek kapsamına alınacak.

  • Ege Postası
  • 02.11.2022 - 14:46

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesi, 2021 yılı kesin hesabı ve Sayıştay raporları görüşülüyor. Bütçe sunumunu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık yaptı. Yanık, sunumda özetle şunları söyledi:

“BİN 552 İÇERİĞE MÜDAHALE EDİLMİŞTİR”

“Bakanlığımız bünyesindeki Sosyal Medya Çalışma Grubu, çocuklarımızın dijital ortamlarda karşılaşabilecekleri riskleri tespit etmekte ve bu riskleri önleyici çalışmalar yapmaktadır. İlgili kurumlarla iş birliği içerisinde risklere yönelik müdahale süreci yürütülmektedir. Bu kapsamda, çocukları olumsuz yönde etkileyebilecek 1.552 içeriğe müdahale edilmiştir. Bu süreçte, çocuklarımızın özellikle mahremiyet algısının doğru yerleştirilmesi önem arz etmektedir. Bakanlığımızca çocuklara mahremiyet bilincini kazandırmak için yetişkinlere yönelik hazırlanan eğitimler kapsamında bugüne kadar 133 bin kişiye ulaşılmıştır.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET HER ZAMAN KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

Çalışmalar çok geniş bir yelpazede, tüm tarafların kapsamlı iş birliği ile ‘Sıfır Tolerans’ ilkesi çerçevesinde; mevzuat çalışmaları, eğitim ve farkındalık artırma çalışmaları, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu artırma, şiddet mağduru kadınların korunması ve desteklenmesine yönelik kurumsal mekanizmaların güçlendirilmesi, verilerin toplanması ve istatistiklerin geliştirilmesi başlıklarıyla devam etmektedir.

2007 yılından bu yana belirli dönemleri kapsayan ulusal eylem planları; o dönemin sorunları, ihtiyaçları ve yapılması gereken faaliyetler çerçevesinde uygulanmıştır. Hali hazırda Temmuz 2021 itibarıyla Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı (2021-2025) yürürlüktedir.

Ulusal Eylem Planlarının yerele de yansıtılarak, uygulanması amacıyla 2016 yılından bu yana il eylem planları hazırlanmaktadır. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı doğrultusunda ise 2022-2025 yıllarını kapsayacak il eylem planı çalışmalarına başlanmış ve tüm illerimizde il eylem planları hazırlanmıştır. IV. Ulusal Eylem Planı'nda yer alan ‘adalete erişim ve mevzuat, politika ve koordinasyon, koruyucu-önleyici hizmetler, toplumsal farkındalık, veri ve istatistik’ başlıkları doğrultusunda hazırlanan ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Faaliyet Planı’nın tanıtım toplantısı 23 Mart 2022’de gerçekleştirilmiştir.

“SOSYAL YARDIMLARIN MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ İÇİNDEKİ PAYI YAKLAŞIK 5 KATINA ÇIKMIŞTIR”

Bakanlığımız, güçlü sosyal yardım sistemi ile kapsayıcı ve tematik sosyal yardım programları uygulayarak vatandaşlarımızın her zaman yanında olmuştur. 2002 yılında sadece 1,3 milyar TL olan sosyal yardım harcamaları, 2021 yılında tüm kamu kurumları ile 97,8 milyar TL’ye çıkartılmıştır. Sosyal devlet anlayışımızın bir gereği olarak sosyal yardımlara ayrılan kaynak artarken sosyal yardımların GSYH’ye oranı da artmaktadır. 2002 yılında sadece binde 4 olan sosyal yardım harcamalarının GSYH’ye oranı 2021 yılında 4 kat artarak yüzde 1,36’ya yükselmiştir. Sosyal yardımların merkezi yönetim bütçesi içindeki payı ise yaklaşık 5 katına çıkmıştır. 2002 yılında yüzde 1,19 olan bu oran 2021 yılında yüzde 6,11’e yükselmiştir.

“TÜRKİYE AİLE DESTEK PROGRAMI HAZİRAN AYINDA HAYATA GEÇİRİLMİŞTİR”

Türkiye Aile Destek Programı Haziran ayında hayata geçirilmiştir. Çok kısa bir sürede yaklaşık 2,5 milyon ailemize ulaşılmış ve hane başına aylık 450 ila 600 TL tutarında nakdi destek sağlanmıştır. 2022 Temmuz-Eylül ödeme dönemlerinde toplam destek tutarımız 2,3 milyar TL’yi aşmıştır. Kasım ayı itibarıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın izinleriyle ödeme tutarlarını aile başına aylık 850 ila 1.250 TL’ye yükseltiyoruz. Ayrıca ailelerimize, geleceğimizin teminatı çocuklarımız için aylık 350 ila 650 TL arasında ek ödeme yapacağız. Türkiye Aile Destek Programımızdan faydalanan ailelerimize Elektrik Tüketim Desteği vereceğiz. Söz konusu programımızı genişleterek Toplum Yararına Programda çalışanlarımızı, mevsimlik kamu işçilerimizi, emekli, dul ve yetimlerimizi destek kapsamına aldık.

“E-KPSS İÇİN YAKLAŞIK 12 MİLYON TL SINAV ÜCRETİ ÖSYM’YE AKTARILMIŞTIR”

2002 yılına kadar kamu kurumlarına engelli memur statüsünde 5 bin 777 atama yapılmışken bugüne kadar 65 bin 662 engelli memurun ataması gerçekleştirilmiştir. Böylece engellilerin kamudaki istihdamında, 2002’den bu yana 11 katı aşan bir artış sağlanmıştır. 2012 yılında dünyada ilk kez uygulamaya koyulan ayrı ve merkezi bir sınav olan E-KPSS uygulaması ile engellilerin niteliklerine uygun kadrolara atanmaları sağlanmaktadır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi engelli vatandaşlarımızın E-KPSS sınav maliyeti Bakanlığımızca karşılanmaktadır. 2022 yılında gerçekleştirilen E-KPSS için yaklaşık 12 milyon TL (11.832,875 TL) sınav ücreti ÖSYM’ye aktarılmıştır.

“ROMAN VATANDAŞLARA 200 BİN TL EŞİ VEFAT ETMİŞ KADINLAR İÇİN 300 BİN TL HANE BAŞINA DESTEK”

1070 konut yapımı hedeflenen projemiz ile Bakanlığımızca hane başına 200.000 TL olmak üzere toplam 214 milyon TL bütçe ayrılması Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından uygun görülmüştür. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile işbirliği içerisinde rezerv yapı alanlarının belirlenmesini, uygun arsa seçimini, projelendirme çalışmalarını, konutların inşa edilmesine yönelik iş ve işlemleri yürütmekteyiz. Roman Vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı mahallelerdeki hane koşulları, yaşam koşulları, altyapı sorunları, bölgesel temsil ve Roman yoğunluğu gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılan derecelendirme çalışması neticesinde söz konusu konutlarımızı inşa etmeyi planlıyoruz.

2023 konut yapımı hedeflenen projemiz ile Bakanlığımızca hane başına 300 bin TL olmak üzere toplam 607 milyon TL bütçe ayrılması Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından uygun görülmüştür. Program kapsamında Türkiye genelinde başta Büyükşehir olan illerimiz olmak üzere belediyeler ve hayırseverler ile iş birliği içerisinde çalışmalarımız devam etmektedir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.