Dolar 32,4774
%0.5
Euro 35,0075
%-0.16
Altın 2.328,740
%0.36
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Torun’dan Buca Metrosu ‘ihale iptaline’ ‘Engelleme’ tepkisi

CHP’li Torun’dan Buca Metrosu ‘ihale iptaline’ ‘Engelleme’ tepkisi

Cumhuriyet Halk Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Esnaf ve Sanatkârlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İzmir’de CHP’li ilçe belediye başkanlarıyla bir araya geldi. Toplantının ana gündem maddesi ise belediyelerin çalışmaları, ekonomik kriz ve krizde belediyelerin mali durumu oldu. Öte yandan toplantı sonrasında konuşan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, geçtiğimiz günlerde İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin Buca Metrosu ihalesine ilişkin verdiği iptal kararını da değerlendirdi.

  • Ege Postası
  • 17.03.2022 - 16:38

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Cumhuriyet Halk Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Esnaf ve Sanatkârlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İzmir’de CHP’li ilçe belediye başkanlarıyla bir araya geldi.

Tarihi Asansör’de gerçekleştirilen toplantıya CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı. Toplantının ana gündem maddesi ise belediyelerin çalışmaları, ekonomik kriz ve krizde belediyelerin mali durumu oldu.

Toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, geçtiğimiz günlerde İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin Buca Metrosu ihalesine ilişkin verdiği iptal kararını da değerlendirdi. Torun, CHP’li belediyeler söz konusu olduğunda yargının daha hızlı hareket ettiğini söyledi.

SOYER TOPLANTIDAN ERKEN AYRILDI

Toplantının başlamasından kısa bir süre sonra Başkan Soyer’in toplantıdan ayrılması dikkat çekti. Soyer’in toplantıdan erken ayrılmasının nedeninin, İstanbul’da düzenlenen Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası toplantısına katılması olduğu öğrenildi.

“İŞİN BU HALE GELMESİ ENGELLEMEDİR”

Buca Metrosu ihalesinin iptal edilmesini CHP’li belediyelerin engellenmesi olarak yorumlayan Torun, “Yargı süreci devam ediyor. Arkadaşlarımız o süreci takip edecekler. Başlamış ve devam eden bir iş. Olacak bir şey zamanında yapılmalıydı. Başlamış bir işin bu hale gelmesi engellemedir” dedi.

“TUTUKLANMASI GEREKEN BELEDİYEYE BAŞKANINA İŞLEM DAHİ YAPMIYORLAR”

Yargı organlarının CHP’li belediyelerin aleyhine olacak konularda çok hızlı hareket ettiğini ifade eden Torun, üstü kapalı olarak Menemen Belediye Başkan Vekilliği seçimini örnek gösterdi ve “Kesinlikle. Sabahında. Öyle olaylarla karşılaşıyoruz ki… Belediye başkanlarımız soruşturma geçiriyor. Anında kararlar çıkıyor. Anında İçişleri Bakanlığı devreye giriyor, görevden alıyor. Anında meclisten Belediye Başkan Vekili seçimi yapılıyor. Bizimle ilgili bir konu olduğunda yargı ve bakanlık süreci inanılmaz süratli işliyor. Ama AKP’li belediyelere geldiğimizde mahkeme kararı olmasına rağmen Suçişleri Bakanı bir tarafına bir belediye başkanını diğer tarafına diğer belediye başkanını alıyor. AKP’li belediye başkanı olunca yargıda görevden alınması gereken, tutuklanması gereken belediyeye başkanına işlem dahi yapmıyorlar” diye konuştu.

“KREDİ DEĞİL TEMİNAT MEKTUBU BİLE ALAMIYORLAR”

Torun ve İzmir’deki CHP’li belediyelerin 3 yıllık performansını değerlendirirken iktidarın CHP’li belediyelerin alacağı kamu kaynaklarını engellediğinin altını çizdi ve “Belediyelerimiz her şeye rağmen ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar bu iktidar bütün kamu kaynaklarını bizi belediyelerimize kapattı. Kredi değil teminat mektubu bile alamıyorlar. AKP’li belediyelere gelince bakanlıklardan her türlü kaynaklar, araç gereç kaynakları ve proje destekleri sağlanıyor. Maalesef bizim belediyelerimize bu imkanları sunmuyorlar. Ancak bunlara rağmen yatırımlara hizmetlere bakıldığında bizim belediyelerimiz AKP'li ve MHP'li belediyelerden daha başarılı” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİK BUHRAN BELEDİYELERİMİZİN DE ÜSTÜNDE”

Toplantıda konuşulan konulara ilişkin de bilgi veren Torun, en belirgin sorunun ekonomik krizin belediyeler üzerindeki etkisi olduğunu belirtti ve “Genel sorunlar görüşüldü. Belediyelerimiz içinde olduğu durumu bunu nasıl çözebiliriz diye bunları konuştuk. Hepimizin bir aile ekonomisi neyse bir belediye ekonomisi de o. Bütün yaşanan ekonomik buhran belediyelerimizin de üstünde. Bütün maliyetler arttı. Akaryakıt ve enerji maliyetleri arttı. Haliyle gelirler azalıyor ancak giderler de sürekli artıyor. Çözüm üretmekte zorlaşıyor bunla birlikte” ifadelerini kullandı.

“RAKAMLARLA OYNAMASI GAYET İYİ BİLİYORLAR”

Öte yandan bir süredir AK Parti ve CHP arasında devam eden “Hükümet İzmir’e yatırım yapmıyor” tartışmasına ilişkin AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın veriler üzerinden “İzmir Büyükşehir Belediyesi kişi başına alınan gelir oranında İzmir ikinci sırada. Bin 250 TL alıyoruz kişi başı devletten İzmir'de. Bursa'da 665 TL. Manisa'da İzmir'in altında. Konya 753 TL yani İzmir'in yarısı kadar yardım alıyor. Merkezi hükümetten İzmir'e kişi başı bin 250 TL geliyor" sözlerini de değerlendiren Torun, Kaya’nın gerçekleri söylemediğini belirtti ve şunları söyledi; “Onun yalan olduğunu kendiside biliyor. Rakamları çarpıtmakta son derece ustalar. Ancak İzmirliler de görüyor. İzmir'de yapılan kamu yatırımların herkes görüyor birebir farkında. Onlar rakamlarla oynaması gayet iyi biliyorlar ancak konuştuklarının hiçbiri gerçekle bağdaşmayan ifadeler. İzmir bu ülkeye sağladığı katma değerin çok azını alabiliyor kamu yatırımı olarak. Onların kafasında İzmir imajı farklı. Bu sayede İzmir'in yaptığı siyasal tercihin bedelini ödettirmeye çalışıyorlar. Anca güzel günler yakın. İzmir'de bugün güneş var, Türkiye'de de güneş doğacak yakında.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.