Dolar 32,5100
%0.18
Euro 34,6365
%0.27
Altın 2.494,380
%0.32
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Sertel’den soru önergesi tepkisi: 25 bin 908 önerge cevaplanmadı

CHP’li Sertel’den soru önergesi tepkisi: 25 bin 908 önerge cevaplanmadı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a yazılı soru önergelerinin büyük bölümünün neden cevaplandırılmadığını sordu. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Sertel’e verdiği yazılı yanıtta “Yazılı soru önergelerinin şüphesiz arzu edilen ve olması gereken, istisnasız şekilde soru önergelerinin tamamının Anayasa’da ve TBMM İçtüzüğü’nde ön görülen süre içerisinde cevaplandırılmasıdır. Ne var ki uygulamada bu konuda çeşitli sebeplerle aksaklıklar yaşanabildiği gözlemlenmektedir” dedi.

  • Ege Postası
  • 03.11.2022 - 10:13

24, 25, 26 ve 27’nci yasama dönemine ilişkin yazılı soru önergelerine ilişkin istatistiki bilgileri paylaşan Meclis Başkanı Mustafa Şentop, 27. Yasama döneminde milletvekilleri tarafından Ekim 2022 tarihi itibarıyla 73 bin 628 adet yazılı soru önergesinin verildiğini açıkladı.

ÖNERGELERİN YÜZDE 36,2’Sİ CEVAPLANDIRILMADI

TBMM Meclis Başkanlığı tarafından verilen yanıta göre 27’nci yasama döneminde yazılı soru önerge sayıları ve cevaplanma oranları şöyle oldu:

“27’nci yasama döneminde milletvekilleri tarafından 73 bin 628 adet yazılı soru önergesi verildi. Bu önergelerden 71 bin 514’ü işleme alındı. İşleme alınan 71 bin 514 yazılı soru önergesinin yüzde 13,81’ine denk gelen 9 bin 882’si süresi içinde cevaplandı. 35 bin 724 soru önergesine ise süresi geçtikten sonra yanıt verildi. Böylece soru önergelerinin yüzde 63,8’ine denk gelen toplam 45 bin 606’sı cevaplandırılırken, 25 bin 908 soru önergesi ise hiç cevaplandırılmadı. Cevaplandırılmayan soru önergelerinin oranı yüzde 36,2 oldu.”

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Anayasa ve Meclis İçtüzüğüne göre 15 gün içerisinde cevaplanması gereken Milletvekillerinin verdiği yazılı soru önergelerinin halk adına sorulduğunu ve cevaplandırılmasını gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir yazılı soru önergesi vererek, bakanlıklara ve Cumhurbaşkanlığına verdiğimiz soru önergelerinin niçin zamanında ve doğru bir biçimde yanıtlanmadığını sormuştum. Ve bu konuda Meclis Başkanını göreve davet etmiştim. Çünkü TBMM Başkanı milletvekillerinin verdiği yazılı soru önergelerinin verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde yanıtlanmasının takibinden de sorumludur. Buna uygun olarak yazılı soru önergelerimize niçin zamanında yanıt verilmediğini ve bazı soru önergelerimize ise niçin hiç yanıt verilmediğini sormuştum. Bana verdiği yanıtta birçok şey anlatmış ama özetle şunları demiş:

‘Yapılan inceleme neticesinde 12 Temmuz 2018 tarihinden başvuru tarihiniz olan 26 Eylül 2022 tarihine kadar tarafınızca verilen ve Başkanlığımızca işleme alınan 591 yazılı soru önergesinin bulunduğu; bu önergelerden 61’inin süresi içinde, 349’unun ise muhatapları tarafından süresi geçtikten sonra cevaplandırıldığı, 148 yazılı soru önergesinin cevaplandırılmadığı, 33 yazılı soru önergesinin ise on beş günlük cevaplama süresinin devam ettiği anlaşılmaktadır.’ 148 yazılı soru önergemiz yanıtlanmamış. Niçin yanıtlanmamış? Sayın Meclis başkanına soruyorum. Milletvekillerinin sorduğu sorular halk adına sorulmuş sorulardır. O nedenle bu soruların niçin cevaplanmadığını muhataplarına soracak mısınız?”

TRAJİKOMİK ÖRNEKLER: YETERİ KADAR, GEREKTİRDİĞİ SAYIDA

Geçmişte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergelerine verilen “trajikomik” yanıtları da hatırlatan Atila Sertel, “Ayrıca verdiğimiz soru önergelerine verilen yanıtlar da trajikomik. 10 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcısına Cumhurbaşkanlığında görev yapan koruma sayısını, Cumhurbaşkanının kaç koruma ile korunduğunu sormuştum.

Bana verilen yanıt son derece trajikomikti. Şöyle denilmişti ‘yeteri kadar personel ve teçhizatla yerine getiriliyor’. Yine Cumhurbaşkanlığındaki araç sayısını sormuştum. Bu sorularıma da ‘hizmetin gerektirdiği sayıda’ olmuştu. Yani hem koruma hem de araç sayısı belirtilmemişti. Buradan Cumhurbaşkanı yardımcısına bir kez daha sormak isterim. Tasarruf genelgesinin yayımlandığı bir süreçte Cumhurbaşkanlığına kaç araçla hizmet verilmektedir? Cumhurbaşkanlığındaki koruma sayısı kaçtır? Bu konularda kamuoyunu bilgilendirmek zorundasınız. Meclis başkanını da göreve davet ediyorum. TBMM Başkanı olarak milletvekillerinin verdiği yazılı soru önergelerine yanıt verilmelidir. Verdiğim soru önergelerinden 148’ine verilmeyen yanıtların en kısa sürede verilmesini de bir kez daha rica ediyorum” diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.