Dolar 32,3749
%0.18
Euro 35,0165
%-0.14
Altın 2.325,460
%0.22
Bist-100 9,10
%0.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Polat: Dış ticarette gerçek söylendiği gibi değil

CHP’li Polat: Dış ticarette gerçek söylendiği gibi değil

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Plan Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu. İhracat rakamlarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Polat, “Ülkemizde dış ticaret açığının gittikçe arttığı Bakanın sunumuna da yansıdı. Geçen seneye göre gümrükten elde edilen vergiler artmış. İhracat kilo rakamlarımızın içerisindeki ileri teknoloji ürünlerinin ihracat payının yüzde 3’ü geçmediğini görüyoruz. Katma değeri yüksek ürün ihraç etmediğimiz ortada. İhracat rakamlarını büyük büyük, iri iri söyleseniz de gerçek öyle değil” dedi.

  • Ege Postası
  • 08.11.2022 - 12:52

Tarihin en büyük captagon uyuşturucu yakalamasını İstanbul’da yaptık diyen Bakan Mehmet Muş’a da seslenen Mahir Polat, “O geminin, o konteynerin dünyadaki hareketlerini izlemenizi, takip etmenizi öneriyorum ve size verilen bilgileri teyit etmeniz gerektiğini hatırlatıyorum” diye konuştu.

SADECE BİNA YENİLENİYOR 

İhracatın başından sonuna bir bütün olarak planlanması gerektiğini belirten Polat, “Mesela uzunca bir süredir Türkgözü Gümrüğü modernize edilmeye çalışılıyor. Gümrükler dış ticaretin, ülkenin dünyaya açılan kapıları, gümrüklerin modernizasyonu elbette mutluluk verici ancak Türkgözü Gümrüğünü Ilgar Tüneliyle birleştirmezseniz bir anlam ifade etmiyor, sadece modern bir binanız oluyor. Kışın orada hiçbir rahatlama elde etmemiş oluyorsunuz” dedi.

İHRACAT DURDU

Tarımsal ürün ve katma değeri işlenmiş tarımsal ürünlerimizin yurt dışı pazarıyla buluşması gerektiğini vurgulayan Polat, “Bakanlığa sormuştum ‘hayır yok öyle bir şey’ demişlerdi ama işlenmiş domates konserve ve salçasında kayıt belgesi getirerek ihracatın durması sağlandı. Bir an önce tarımsal ürünlerin desteklenmesi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor” dedi.

YENİDEN DÜŞÜNMELİYİZ

Her geçen gün ithalatımızın arttığını hatırlatan Polat, “TÜİK bile gizleyemiyor. Bakanlık ithalat artışına açıklama getirirken iki şeyi öne sürüyor; altındaki ve enerjideki yükselişi. Geçtiğimiz yıldan bugüne altında ihracatımızın yüzde 30-33 civarında yükseldiğini hesaplıyorum. Enerji maliyetlerini kontrol edebiliyor olmamız lazım. Alternatif enerjilere, alternatif enerji ile çalışan araçlara yönelmemiz gerekiyor. Hem iklim krizi sebebiyle hem de enerji maliyetleri nedeniyle Türkiye’nin elektrikli araçlara hızla yönelmesi gerekirken kademeli olarak ÖTV düzenlemeleri yapıldı. Birçok kalemde yükseliş var. Aynı sebeplerden dolayı sıkıntı yaşayan ancak bizden hem eğitim hem ekonomik olarak çok geride olan Etiyopya elektrikli araçlarda vergiledi tamamen sıfırladı ve bunu teşvik eder hale geldi. Bizim bir şeyleri yeniden ve hızlıca düşünmemiz gerekiyor” diye konuştu.    

ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI HER ŞEYDEN ÖNEMLİ

Oyuncak ithalatının denetlenmesinde gevşeme olduğunu söyleyen Mahir Polat iktidarı uyardı. Polat, “Gümrüklerde modernizasyon Rifat Serdaroğlu'yla birlikte başlamış ve Türkiye gümrükleri bunu iyi başaran, Tek Pencere Sistemi’ni iyi başaran bir yapıya sahip. Fakat bize gelen bilgiler, Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği’nde çok ciddi suiistimallerin olduğu yönünde. Özellikle oyuncak ithalatına dikkat edilmesi gerekiyor. Buradan tekrar uyarıyorum; geleceğimiz, umudumuz çocuklarımızın sağlığı her şeyden önemli!” dedi.

GÜMRÜK MEMURLARINA SAHİP ÇIKIN

Ticaret Bakanlığının bütçe sunumunda gümrük memurlarına ilişkin hiçbir düzenlemenin yer almadığını belirten ve atama yönetmeliğini eleştiren Mahir Polat, Bakana seslendi; “Bu bütçe sunumu gümrük memurları ve dış ticaret çalışanlarıyla ilgili hiçbir şey söylemiyor. Atama yönetmeliği aile birliğini bozacak şekilde uygulanıyor. Söz konusu yönetmelik hem Anayasa’ya hem Devlet Memurları Yasasına açıkça aykırı. Gümrük memurlarımızın aile bütünlüğü tehdit altında. Bu tehdide karşı memurlar dava açtılar, yürütmeyi durdurma kararı aldılar. Yürütmeyi durdurma kararı alan gümrük memurlarının neredeyse tamamı geçici görevlendiriliyor. Sayın Bakan, gümrük memurlarına sahip çıkın. Aile bütünlüklerine saygı gösterin. Hukuku uygulayın. Bu insanlar sizin adınıza görev yapıyor, Türkiye için çalışıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.