Dolar 32,4516
%-0.11
Euro 34,8149
%-0.45
Altın 2.446,040
%0.4
Bist-100 9.921,00
%2.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Öztunç’tan söküm firmasına ‘Sao Paulo’ resti: Siz mi büyüksünüz İzmirliler mi!

CHP’li Öztunç’tan söküm firmasına ‘Sao Paulo’ resti: Siz mi büyüksünüz İzmirliler mi!

CHP Doğa hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, bir süredir hem İzmir hem de Türkiye kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan eski uçak gemisi NAe Sao Paulo’nun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un “Türkiye karasularına girmeyecek” açıklamasına rağmen sökümü yapacak firmanın söküm ve rapor için ısrar etmesine tepki gösterdi. Firmanın bakanlığa 3. rapor çağrısını eleştiren Öztunç, geminin sınırlardan geçmesine izin vermeyeceklerini belirtti ve “Firma istediği kadar ısrar etsin, firma mı büyük İzmirli mi büyük? Devletin bakanı çıkıp Türk karasularına giremeyecek dedi. Nokta” dedi.

  • Ege Postası
  • 30.08.2022 - 15:32

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Yaklaşık 21 yıl Brezilya donanmasında hizmet veren ve uzmanların bünyesinde 600-900 ton asbest barındırdığını iddia ettiği NAe Sao Paulo isimli uçak gemisine karşı kamuoyunun tepkisi artarak devam ediyor.

Asbest iddialarına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geminin herhangi bir tehlike arz etmediğini belirtirken asbest miktarının da 9 ton olduğunu söylemişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuyu uluslararası boyuta taşıyacaklarını belirtirken söküm işleminin yargıya taşınması için çağrıda bulunmuştu.

Zehir gemisine karşı tepkilerin artarak devam etmesinin ardından Bakan Kurum gemiyle ilgili notifikasyon onayı iptali ve geminin Türk karasularına girmesine izin verilmeyeceğine dair açıklama yapmış ve açıklamadan sonra tepkiler azalırken geminin gelişinin iptal edilmeği, yalnızca hızının azaltıldığı durumu tepkileri yeniden artırdı.

Öte yandan; CHP Doğa hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, geminin İzmir’e gelip gelmeyeceği konusunda kesin konuşurken geminin hala İzmir’e doğru yol alması konusunda ise Bakan Kurum’a yüklendi.

“MURAT KURUM’UN AYIBI OLUR”

Geminin halen yolda olmasına ilişkin sert konuşan Öztunç, “Gelmeyecek. Yola devam ediyor ancak bakanlık çok net açıkladı. Türk karasularına girilmesine izin verilmeyecek denildi. Eğer gelirse bu da Murat Kurum’un ayıbı olur. Murat Kurum devletin bakanı olarak çıkıp ‘biz bunun Türk karasularına girmesine engel olacağız’ dedi. Ancak gelmeye devam ediyor. Bunun kesinlikle Türk karasularına alınmaması lazım” dedi.

“FİRMA MI BÜYÜK İZMİRLİ Mİ?”

Sökümü yapacak olan firmanın 3. Rapor için ısrar etmesi konusuna da değinen Öztunç, Bakanlığın karardan geri dönüp dönemeyeceği konusunda da yorumda bulundu ve şunları söyledi; “Firma istediği kadar ısrar etsin, firma mı büyük İzmirli mi büyük? Devletin bakanı çıkıp Türk karasularına giremeyecek dedi. Nokta!”

“O GEMİ GELMEYECEK”

Geminin getirilmesine ilişkin izin verilmeden önce geminin tehlikeli madde envanterine ilişkin rapor olmadığı ve buna rağmen izin verildiği iddialarına ilişkin de yorumlamalarda bulunan Öztunç, konunun maddiyat temelli olduğunu ifade etti ve “Önce izin verdiler. Para için yaptılar. Sonra bizim İzmirliler tepkisi mecbur kalıp geri adıma attılar. Ancak doğru bir karar aldılar. Biz bu doğru adımı attıkları için kendilerine teşekkür ettik. Ancak bunu da kamuoyu baskısı nedeniyle yaptılar. Yoksa başından beri işin yanlış olduğunu biliyorlar. Biz bu işin takipçisi olacağız. O iş bitti. O gemi gelemeyecek. Daha önce 'Geldiği gibi gider demiştim' şimdi de o gemi geri dönecek diyoruz. Yolda dönüyor, dönecek. O gemi buraya gelemeyecek. Nereye gönderirlerse göndersinler" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.