Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Kaya’dan Milli Eğitim Şurası’na ‘saltanat’ tepkisi: Şurayı tanımıyoruz

CHP’li Kaya’dan Milli Eğitim Şurası’na ‘saltanat’ tepkisi: Şurayı tanımıyoruz

CHP Genel Merkezi 7 bölge ve 81 ilde eğitimde yaşanan sorunların masaya yatırılacağı Eğitim Çalıştayı’na İzmir’den başladı. Çalıştayda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, 1-3 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Milli Eğitim Şurası’nı sert bir dille eleştirdi. Şuranın ve bileşenlerinin eğitimdeki mevcut sorunları çözmekten yoksun olduğunu ifade etti ve “Milli Eğitim Bakanı utanmadan sıkılmadan tarikatlarla yapılan protokollere devam edeceklerini söylüyor. Latin harflerine karşıyım diyen kişi milli eğitim şurasının sekretaryasını götürecek. Bu ne demek? 1-3 Aralıkta tarikatlarla yol yürütenler bir şura yapacak. Biz o şurayı tanımıyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 04.11.2021 - 12:11

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Koronavirüs salgını ve uzaktan eğitim ile eğitimdeki fırsat eşitliği ve temel sorunlar bir kez daha gün yüzüne çıkmıştı. Okullarda yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte eğitimdeki sorunlar katlanarak devam ederken CHP Genel Merkezi 7 bölge ve 81 ilde eğitimde yaşanan sorunların masaya yatırılacağı Eğitim Çalıştayı’na İzmir’den başladı.

Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’ne gerçekleştirilen çalıştaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya ve eğitim sendikalara temsilcileri ve akademisyenler katıldı. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise şehir dışında olması nedeniyle programa katılamadı.

“CUMHURİYETİ KURANLARA SÖZÜMÜZ VAR”

Çalıştay başlangıcında konuşan Kaya, mevcut eğitim politikalarının saltanatı yeniden inşa etmek amacında olduğunu ifade etti ve  “CHP’nin TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu üyeleriyle belikte Türkiye’nin 81 ilinde iktidar için eğitim toplantılarını İzmir’de başlatılıyoruz. ‘Çanakkale geçilmez’ diyenlerin ve 9 Eylül de kurtuluşa imza atan İzmir’in merkez seçildiği bir gündeyiz İzmir’i tesadüfen seçmedik. Biz biliyoruz ki cumhuriyetle hesaplaşmak isteyenler onların devrimlerini yıkmak istiyorlar, eğitim devrimlerini yok etmek istiyorlar. Biz de diyoruz ki cumhuriyeti kuranlar, İzmir’de şanlı bayrağımızı dalgalandırdılar. İlk kurşun atıldığında cumhuriyet ve bağımsızlık için bir adım atıldı Biz bu adımı asla unutmadık, unutmayacağız. Cumhuriyetin 2. yüzyılına girerken demokrasi devrimine ihtiyaç var. Bunun için eğitim devrimlerinin yaşaması gerekiyor. Bundan 93 yıl önce biz Latin harfleriyle eğitime başladık. Saltana son veridimiz 99 yıl geride kaldı. Ama bugün hem saltanatı yeniden inşa etmek isteyen, Latin harflerine karşı olmak isteyenleri Türkiye Cumhuriyeti’nin Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nda görevlendirerek bize bir mesaj verdi. Diyorlar ki; biz, hilafeti savunuyoruz, tarikatlarla bu ülkeyi yöneteceğiz, Latin haleflerine karşıyız diyorlar biz de diyoruz ki: Biz İzmir’den sesleniyoruz. Cumhuriyeti kuranlara sözümüz var. Cumhuriyet 2. yüzyılda da 3. yüzyılda da bundan sonraki yüzyıllarda da yaşayacak, devrimlerine devrim katarak yaşayacak”

“AKP EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTSZİLİĞİNİ YARATTI”

Aralık ayında gerçekleştirilecek olan Milli Eğitim Şurası’nı tanımadıklarını ifade eden Kaya, “Siz Talim ve Terbiye Kuruluna atadıklarınızla bir Milli Eğitim şurası topluyorsunuz. Biz bunları biliriz. !968 yılında Türkiye’nin ve eğitimin içine düştüğü durum neyse bugün de ondan farklı değil. Anayasanın 1933 yılında her 3 yılda milli eğitim şurası toplanır maddesine rağmen AKP bunu toplamıyor. Ancak bugün 7 yıldır toplanmayan şura, 1-3 Aralık tarihlerinde toplanacak. Peki şimdi neden topluyor? Başınıza taş mı düştü? Başlığı da eğitimde fırsat eşitliği... Pardon? Eğitimde fırsat eşitliğini yaratan sizin 20 yıllık zulüm iktidarınız değil mi?  Eğitimde bir fırsat eşitsizliği var, bunu yaratan AKP iktidarının ta kendisidir. Bu eşitsizliği ortadan kaldıracak olan da halkı iktidarıdır. Bunun kurulacağını da kimse aklından çıkarmasın. Bunun için eğitim toplantılarını İzmir’de başlattık. Biz artık iktidara yürüdüğümüzü dünya ve Türkiye kamuoyuna ilan ettik. 81 ilde, il ve ilçe örgütlerimizle, eğitimin paydaşlarıyla akademisyenlerle, öğrenci temsilcileriyle ve ‘Benim de sözüm var, ben de eğitimden umudumu dillendirmek istiyorum’ diyenlerin sözlerini özgürce söylediği ve onların sözlerini toplamından CHP’nin eğitim politikalarını güncellediği bir politika yaratacağız. Biz bu toplantıları Eğitim şurasına alternatif toplantı olacak düşünmedik. Bu toplantılar, iktidara gelmekte olan partimizin Milli Eğitim Bakanlığına oturacak bakanımızın ve kadrosunun önüne somut, hangi görevleri hangi araçlarla yapacak neleri hedefliyoruz… Bunların hepsini önüne koyacağız. Bakan ve kadrosu göreve başladığında ‘Biz ne yapacağız’ demeyecekler, ne yaptıklarını bilecekler. Biz, her alanda olduğu gibi eğitim hazırlıklarımızı da bitirmek zorundayız” diye konuştu.

“TARİKATLARLA YOL YÜRÜTENLER BİR ŞURA YAPACAK”

Milli Eğitim Bakanlığı ve bazı vakıflarla imzalanan protokollere üstü kapalı gönderme de yapan Kaya, şunları söyledi; “Milli Eğitim Bakanı utanmadan sıkılmadan tarikatlarla yapılan protokollere devam edeceklerini söylüyor. Latin harflerine karşıyım diyen kişi milli eğitim şurasının sekretaryasını götürecek. Bu ne demek? 1-3 Aralıkta tarikatlarla yol yürütenler bir şura yapacak. Biz o şurayı tanımıyoruz. O şura, eğitimin sorunlarını çözmekten yoksundur. AKP’nin politikasına ihtiyacımız yoktur. Bunlar batmış bir gemidir. Batmış bir gemiyi ilk önce terk edenler olmaya başladı. Ama biz bu ülkenin bakmasına, cumhuriyet devrimlerinin yok edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk ilk eğitim şurasında cumhuriyetin geleceğini öğretmenlere emanet eder. Biz hem eğitim devrimlerini hem de ekonomik devrimleri gerçekleştireceğiz cumhuriyeti 2. yüzyıla biz taşıyacağız. Burada sizlerin üreteceklerini Genel Bakanımıza bir dosya halinde sunacağız. Daha sonra Sayın Genel Başkanımız kamuoyuna CHP’nin eğitim politikalarını sunacak.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.