Dolar 32,5622
%0.23
Euro 34,9730
%0
Altın 2.447,820
%0.48
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li eski başkan ‘Memleket’ yolcusu: Muhalefetin yeterli gücü yok

CHP’li eski başkan ‘Memleket’ yolcusu: Muhalefetin yeterli gücü yok

CHP İzmir eski İl Başkanı Asuman Ali Güven’in 19 Mayıs’ta resmi olarak partileşecek olan Memleket Hareketi’ne katılma kararı aldı. Memleket Hareketi’nde geçme nedenleri hakkında konuşan Güven, CHP’nin yıllardır büyümeye yönelik politikalar geliştiremediğini ifade etti ve “Muhalefetin yeterli gücü yok. Yani bizim uzun yıllar emek verdiğimiz CHP, bu dönemde aldığı yollar 20-25 arasında kaldı. Büyük bir kriz var, ülke iyi yönetilmiyor ama CHP’nin oyları artmıyor.  Bizim partimiz maalesef büyümeye yönelik hareket edemiyor” dedi.

  • Ege Postası
  • 06.05.2021 - 14:37

EGEPOSTASI- Memleket Hareketi Kurucusu Muharrem İnce, 4 Eylül’de Sivas’ta başlattığı Memleket Hareketi’ni partileştireceğini duyurmuştu. İnce, adının Memleket Partisi olacağını açıkladığı parti için  CHP’den istifa ederek parti kurma hazırlıklarına başlamıştı.

Memleket Hareketi'nin partileşme çalışmalarında son aşamaya gelirken İnce’nin, 19 Mayıs’ta partinin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na  sunacağı belirtilmişti.

Parti kurma hazırlıklarında son düzlüğe girilirken örgütlenmeleri çalışmaları da hızla devam ediyor.

Memleket Hareket’nin partileşmesi öncesinde flaş bir gelişme yaşandı.

CHP İzmir eski İl Başkanı Asuman Ali Güven’in Memleket Hareketi’ne katıldı.

Memleket Hareketine geçme kararı hakkında konuşan Güven, CHP’nin muhalefet etmede yetersiz kaldığını belirtti. Amaçlarının mevcut “tek adam rejimini” devirecek daha güçlü bir muhalefet olduğunu ifade eden Güven, muhalefet partileriyle birliktelik mesajı verdi. 

“BİZİM PARTİMİZ MAALESEF BÜYÜMEYE YÖNELİK HAREKET EDEMİYOR”

Memleket Hareketi’ne geçme kararında CHP’nin muhalefet etmede yetersiz kalmasının ve yıllardır büyümeye odaklanmamasının etkisi olduğunu belirten Güven, “Ben CHP ‘de 48 yıldır varım. CHP ile çok küçük yaşlarda yanıştım. O dönemden bu yana CHP’liyim. Ama şimdiki koşullarda şartlar bizi o kadar zorladı ki yeni bir tercih yapmak zorunda kaldık. Bugün Türkiye’de korkunç olumsuzluklar yaşanıyor. Ülkemizde kriz ve buhran var. Bir taraftan da pandemi problemi var. İşsizlik hat safhada. Bir taraftan adalet sistemi çökmüş, bir taraftan iç ve dış güvenlik sorunları var. Ülkeyi yöneten idare ve rejim büyük bir bunalımda. Ülkemizde tek adam rejimi var de tek adam ülkemizi yönetemiyor. Bu şartlarda ülkenin yeni bir iktidara ve yeni bir rejime ihtiyacı var. Güçlendirilmiş parlamenter sistemi dönülmeli. Ama bunu yapacak muhalefetin yeterli gücü yok. Yani bizim uzun yıllar emek verdiğimiz CHP, bu dönemde aldığı yollar 20-25 arasında kaldı. Türkiye’de büyük sıkıntılar var. Dış borcumuzu 560 milyar dolarlara ulaşmış. Büyük bir kriz var, ülke iyi yönetilmiyor ama CHP’nin oyları artmıyor.  Burada yeni bir çıkış noktasına, yeni bir siyaset anlayışına ve yeni bir değerlendirmeye ihtiyaç var. Bizim partimiz maalesef büyümeye yönelik hareket edemiyor. Hâlbuki kendi içindeki insanlarla bütünlüğü sağlayıp iyi örgütlememeler yapmalıydı. İçsel bazı siyasi ve ideolojik durumlar nedeniyle halkın güvenini kazanamıyor. Bakıyorsunuz anketlerde yüzde 20-40 arasındaki seçmen mutsuz ve hiçbir partiyi seçmiyor” dedi.

“MESELE SADECE AK PARTİ, CHP DEĞİL”

Türkiye’nin, sorunların çözümünde efektif alternatifleri ortaya koyabilecek bir muhalefete ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Güven, “Türkiye’de 2 yıl sonra yapılacak seçimlerde yeni bir seçmen kitlesi büyüyor. Z kuşağıyla ilgilenen e onları kucaklayan hiç kimse yok. Onları dinleyen ve onlara umut vaat eden hiçbir siyasi parti yok. Mesele sadece AK Parti, CHP değil. Türkiye’nin büyük problemlerine çözüm üretecek yeni bir hedef ortaya koyabilecek yeni bir siyasi harekete ihtiyaç var. Ben bu nedenle CHP’den ayrılıp yeni oluşacak Memleket Hareketi’nde yer almaya karar verdik” diye konuştu.

“BİZİM MESELEMİZ CHP İLE UĞRAŞMAK DEĞİL”

Temel amaçlarının Türkiye’yi içinde bulunduğu “kriz” ortamından çıkarmak olduğunun altını çizen Güven, Memleket Hareketi iktidarında ülkenin hak ve özgürlüklerin temel alındığı demokratik bir ülke olacağı mesajını verdi ve “Bizim meselemiz CHP ile uğraşmak değil. Bizim meselemiz Türkiye’yi bu çıkmazdan kurtarmak. Biz Türkiye’yi bu noktadan alıp kurtaracak ve umut vaat eden yeni bir siyasi oluşuma ihtiyaç var. Biz Memleket hareketi olarak bunu yapacağız  Türkiye’yi yeniden demokrasi ve özgürlüklerle tanıştıracağız. Türkiye’ye yeniden hak, hukuk ve özgürlük gelecek. Türkiye’yi düzelteceğiz. Türkiye’deki işsizliği çözeceğiz ve Türkiye’de insanlar yeniden yaşamak isteyecek. Mesele tek adam rejimiyle yönetmek değil. Tek adam rejiminin Türkiye’yi getirdiği nokta elli. Türkiye’yi güçlendirilmiş parlamenter sistemle yönetebilirsiniz ancak. Ancak bu şekilde dış borçlar ödenebilir ve yatırımcılar gelebilir. Bunun için Türkiye’de güçlü bir demokrasiye ihtiyaç var. Bunun için yüzde 60 oy lazım. Bunu alırsanız parlamenter sistemi getirebilirsiniz. Aksi halde bunu başaramazsınız. Bu nedenle muhalefetin oylarını yüzde 51’lerde değil yüzde 60’larda olması gerekiyor. Biz buna talibiz. Biz, kararsız kalan oylara talibiz. Biz onları getireceğiz. Biz de tek adam rejiminin değişmesinden yanayız. Biz muhalefet hareketiyiz” 

“DOĞRU ŞEYLERİ ORTAYA KOYMAMIZ GEREKİYOR”

İktidar olmanın yolunun alanlarda aktif olarak var olmaktan geçtiğini belirten Güven, partileşme öncesinde bunun ilk adımlarını attıklarını ifade etti ve şunları söyledi; “Aktif bir seçim hareketi yapılması gerekiyor. Sırça köşklerden bu iş olmuyor. Bu, işte sokaklarda ve alanlarda olmanız gerekiyor. Tüm insanlarla diyalog halinde olmanız gerekiyor. Sosyal medyayı iyi kullanıp doğru şeyler söylemeniz gerekiyor. Bir muhalefet anlayışı bir kamuoyu oluşturmanız gerekiyor. Türkiye’nin en büyük eksikliklerinden biri de bu. Muhalefet kamuoyu oluşturamıyor. Muharrem ince hareketli ve kamuoyu oluşturabilecek bir insan. Şu an pandemi nedeniyle Muharrem İnce’nin hareketi az ama pandeminin atlatılmasıyla birlikte siyaset daha aktif bir hale gelecek. Sayın Muharrem İnce çok deneyimli bir insan. Biz de halkı örgütlemeye ve halkla birlikte sokakta olmaya özen göstereceğiz. Tabii bu arada doğru politikalarımız olmalı. Olmalı ki halkı inandıralım ve bize güvensinler. Doğru şeyleri ortaya koymamız gerekiyor. Sorunları doğru tahlil etmemiz gerekiyor. Politikalarımızın doğru bir şekilde ortaya konması gerekiyor. Bunu yapabilirsek gençlerle birlikte yol yürüyebilirsek, Türkiye’de gelişimi ve değişimi ön plana çıkarabilirsek inanıyorum ki Türkiye çok başarılı bir yere gelebil ve o zaman tek adam rejimini değiştirip güçlendirilmiş parlamenter sistemi getirme şansınız olur.” 

“İZMİR’E ÇOK GÜVENİYORUM”

Seçmen açısından İzmir’i değerlendirmesi de yapan Güven, “İzmir’e çok güveniyorum. İzmir’in sosyo-kültürel yapısı buna çok uygun. Seçmen olarak İzmir’de memleket hareketinden beklenti çok büyük. Biz de buna layık olmaya çalışacağız” dedi.

“MEMLEKET HAREKETİ MUHALEFETİ BÜYÜTEBİLİR” 

Memleket Hareketi’nin Türkiye’deki siyasi iklime yeni bir solu getireceğine inandığını belirten Güven, hareketin partileşmesiyle birlikte muhalefetin büyüyeceğini söyledi ve “Bizim meselemiz CHP olmamalı. Biz seçmenle uğraşmalıyız. Bizim toplumu kucaklamamız gerekiyor CHP’nin potansiyeli şu anda yüzde 20-25 arasında. Yeni bir partinin kurulma sebebi de bu. Ama asıl büyük problem ülkenin ve halkın yaşadığı sıkıntılar. Bunun kurtuluş reçetesi önemli. Memleket Hareketi Türkiye’de büyük bir rüzgar estirilirse muhalefeti büyütebilir ve muhalefeti iktidara getirebilir. Türkiye’de tek adam rejimiyle işler gitmiyor. Bunu değiştirecek olan da muhalefet. Türkiye’nin AKP-MHP iktidarından kurtulması gerekiyor. Bunun için de yeni bir siyasi harekete ve misyona ihtiyaç var” diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.