Dolar 32,4930
%0.25
Euro 34,5866
%0.27
Altın 2.480,800
%-0.1
Bist-100 9.585,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Beko: Maden sözleşmesi yerine getirilmezse daha çok işçi kaybederiz!

CHP’li Beko: Maden sözleşmesi yerine getirilmezse daha çok işçi kaybederiz!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında 41 madencinin ölümüyle sonuçlanan facia sonrasında TBMM'de kurulan 'Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu' toplantısında önemli açıklamalar yaptı. Komisyon üyesi olarak söz alan Beko, madenlerde güvenlik ve bağımsız denetimi içeren Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 176 numaralı “Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi”ne uyulması halinde iş cinayetlerinin önleneceğini vurguladı.

  • Ege Postası
  • 03.11.2022 - 16:13

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, 'Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu' toplantısında yaptığı konuşmada Soma ve Ermenek maden kazalarının ardından Türkiye’nin uzun yıllardır beklettiği ILO 176 numaralı ‘Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi’ni imzaladığını ancak sözleşmesinin uygulanmadığını ve iş cinayetlerinin de durdurulamadığını söyledi.

PARA CEZASINA RAĞMEN NEDEN ÖNLEM ALINMADI?

Konuşmasında Sayıştay raporlarına rağmen Bartın Amasra madenlerinde gerekli önlemlerin alınmadığını vurgulayan Beko, “2019 yılındaki Sayıştay raporunda burada tehlikeli ve riskli iş yerleri var diyor ve önlem alınmadığından dolayı bir para cezası kesiliyor. Yani Bartın'da madeni çalıştıran yöneticileri uyarmışlar. Bu, 2019 yılındaki Sayıştay raporlarında var, eğer bu para gerçekten kesildiyse... Şimdi, bu para ne için kesildi? Bu para kesilmesine rağmen hâlâ siz orada önlem almadıysanız bana göre çok büyük bir eksiklik” diyerek konuya dikkat çekti.

2002 yılından bu yana işçi sağlığı, işçi güvenliği önlemleri alınmadığından dolayı 30 bine yakın işçi kaybının olduğunu hatırlatan CHP’li Beko, “Kardeşimizi bu iş cinayetlerinde kaybettik. 176 sayılı Maden Yasalarına uygun bir şekilde biz önlemlerimizi alamazsak bu cinayetler bundan sonra da devam eder. Bu konu hassas bir konu. Lütfen, 176 sayılı ILO ile Türkiye arasında yapılan Maden Yasasına uyun diyorum” diyerek uyarıda bulundu.

BİRİ DE ÇIKSIN GERÇEKLERİ KONUŞSUN!

“Eğer Türkiye'de işçi sağlığı, iş güvenliği uzmanları bağımsız yani bağımsız kurum ve kuruluşlardan maaş almazsa, işverenlere bağlı kalırsa biz bu cinayetleri durduramayız!” diyerek konuyu detaylandıran Beko şu önemli bilgileri paylaştı: “Burada tam üç-dört saatten beri konuşuyoruz, neredeyse Bartın'daki, Amasra'daki işçi arkadaşlarımızı suçlu konumuna getireceğiz. Yani ben sunumlardan bunları anladım. Madenlerde siz de biliyorsunuz, havalandırma yani nefes boruları çok önemli. Sabahtan beri sorduk, sorduk, sorduk, cevabını alamadık. Ben de şimdi soruyorum size: Peki, burada 8 arkadaşımız tutuklanmış değil mi? Bazılarının ifadeleri alınmış. Bu arkadaşlar niye tutuklandı? Neden cezaevine gönderildi? Siz cezaevine gönderilen bu yöneticilerin arkadaşlarısınız, mesai arkadaşısınız. Gelin burada gerçekleri konuşalım. Yani ben şunu duymak istiyorum: "Evet arkadaşlar, burada işçi sağlığı, iş güvenliğiyle ilgili yeterli önlem alınamadı, şu şu şu nedenlerden dolayı biz 41 arkadaşımızı kaybettik." Bir arkadaşımız da çıksın, bu taşın altına elini koysun, eteğinizdeki taşları dökün, gerçekleri anlatın. Yıllardan beri biz konuşuyoruz, ben yıllardır tekrar ediyorum, 176 sayılı Maden Yasası'nı ILO'yla oturduk, hep beraber protokolü imzaladık. Peki neden uygulamıyorsunuz? Siz bunları uygulamadığınız müddetçe arkadaşlar, gerçekten biz bu cinayetleri durduramayız.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.