Dolar 32,5740
%0.1
Euro 34,9757
%0.42
Altın 2.419,780
%-0.14
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Bakan ve Polat COP26’ya gitti! Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eleştiri

CHP’li Bakan ve Polat COP26’ya gitti! Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eleştiri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı ile G20’de görüşmesinin ardından Glasgow programını iptal etmesini eleştiren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Biden ile sonunda görüşebildi. Bu da ona yetti. ‘Dünya için son şansımız’ olarak tanımlanan, yaklaşık 120 dünya liderinin katılacağı bu konferansa ülkemizin Cumhurbaşkanı gelmekten vazgeçti. Çünkü onun anladığı anlamda dünya lideri olmak tam da bunu gerektirir! Utanıyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 01.11.2021 - 10:02

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan ile İzmir Milletvekili Mahir Polat, İskoçya’nın Glasgow kentinde başlayan 26’ncı BM İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) gitti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile G20’de görüşmesinin ardından Glasgow programını iptal etmesini eleştiren CHP’li Murat Bakan, “Biden ile -sonunda- görüşebildi. Bu da ona yetti. ‘Dünya için son şansımız’ olarak tanımlanan, yaklaşık 120 dünya liderinin katılacağı COP26’ya ülkemizin Cumhurbaşkanı gelmekten vazgeçti. Utanıyoruz” dedi. Tüm Bakanlıkların ‘iklim krizi’ hassasiyetini önceleyerek koordine olmaları gerektiğini belirten CHP’li Bakan, “Büyük laflar, çılgın projeler değil; gerçek hedefler koymalı, iklim dostu projeler üretmeliyiz” dedi. Kömürden çıkış çağrısını yineledi.

“Erdoğan, ‘yeşil kalkınma devrimi’ derken, kömürden elektrik üretmeye devam edemezsiniz!”

CHP’li Murat Bakan, tüm Bakanlıkların ‘iklim krizi’ hassasiyetini önceleyerek koordine olmaları gerektiğini belirterek, “Cumhurbaşkanı, ‘2053 net sıfır emisyon’ niyet beyanını G20 liderleriyle paylaştığını duyurdu. İmzaladığımız Paris Anlaşması’nı parlamentomuzda onaylamamızın bile beş yıl sürdüğünü düşünürsek, iktidarın açıkladığı niyet beyanları ve belirledikleri hedefler maalesef gerçekten uzak... Büyük laflar, çılgın projeler değil; gerçek hedefler koymalı, iklim dostu projeler üretmeliyiz. Emisyon üreten ulaşım, tarım, enerji politikalarında azaltıma yönelik köklü değişikliklere ihtiyaç var örneğin. Paris’i onaylamak için çok mücadele verdik. Onaylamamız çok büyük bir adım olsa da tek başına yetersiz. Bir an önce Paris hedefleri doğrultusunda politikalarımızı değiştirmeli ve uygulamaya başlamalıyız. Vaktimiz çok az. Tahmin ettiğimizden çok daha hızlı bir şekilde iklim krizinin yıkıcı etkileri bizleri vuracak. Bu yaz yaşadığımız yangınlar, seller iklim yıkımının birer fragmanıydı. Sadece karbon salınımından ya da sınırda karbon vergisinden de bahsedemeyiz; aşırı ve ani yağışlara kentlerimizi hazırlamak, kuraklıkla mücadelede önlemlerimizi almak zorundayız. Bunun için de tüm Bakanlıkların ‘iklim krizi’ hassasiyetini önceleyerek koordine olmalarını sağlamak gerekiyor. Bir yandan iklim kriziyle mücadele ederken, diğer yandan dünyanın çöpünü ülkemize getiremezsiniz. Bir yandan ‘2053 net sıfır emisyon’ derken diğer yandan karbon yutak alanlarımız olan ormanlarımızı maden uğruna katledemezsiniz. Bir yandan kuraklıktan dem vurup diğer yandan vahşi tarımsal sulamada ısrar edemezsiniz. Ve Erdoğan, ‘yeşil kalkınma devrimi’ hedefinden bahsederken, kömürden elektrik üretmeye devam edemezsiniz. Kömürden çıkış sürecini hızla başlatmalı, çıkış taahhüdü vermeliyiz. Çağrımızı yineliyoruz; bir an önce yeni kömürlü termik santral yapmayacağımızı ve mevcut santrallerin o bölge halkının sosyoekonomik koşullarını da dikkate alarak adil geçiş ile ne zaman kapatılacağımızı ilan etmeliyiz” diye konuştu.

Glasgow programını iptal eden Erdoğan’a: “Dünya lideri olmak tam da bunu gerektirir!”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden ile G20’de görüşmesinin ardından Glasgow programını iptal etmesini eleştiren CHP’li Bakan, “Erdoğan’ın gündemi iklim krizi değil, hiçbir zaman da olmadı. İklim krizi, ülkemiz, gezegenimiz, geleceğimiz için yaşamsal bir konu. Ancak Erdoğan için yaşamsal değil. Çünkü iklim krizi, onun iktidarını pekiştirmesi, iç politikada esip gürlemesi, toplumsal parçalanma yaratması ya da tabanını konsolide etmesi için uygun bir konu değil. Roma’da Biden ile sonunda görüşebildi. Bu da ona yetti. ‘Dünya için son şansımız’ olarak tanımlanan, yaklaşık 120 dünya liderinin katılacağı bu konferansa ülkemizin Cumhurbaşkanı gelmekten vazgeçti. Çünkü onun anladığı anlamda dünya lideri olmak tam da bunu gerektirir! Utanıyoruz” dedi.

CHP’li Murat Bakan, CHP’li 6 milletvekilinin dönüşümlü olarak COP26’yı takip edeceğini belirtti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.