Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Bakan uyardı: Bu proje Çeşme’yi bitirecek

CHP’li Bakan uyardı: Bu proje Çeşme’yi bitirecek

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuk olduğu bir canlı yayında Çeşme Projesi’nin ilçenin ekonomisi, altyapısı, ulaşımı ve ekosistemine büyük zararlar vereceğinin altını çizerek, “Bu proje yapılırsa Çeşme’de hiçbirimiz yaşayamayız. Çeşme’yi tamamen bitirecek. Çeşme’nin yaşanmaz bir hale gelmesi hepimizi üzer. Kültür ve Turizm Bakanı’nın bunu yapmaya hakkı yok. Biz buna karşıyız ve direneceğiz” dedi.

  • Ege Postası
  • 07.04.2022 - 14:59

EGEPOSTASI - CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan TR35’te katıldığı ‘Gün Ortası’ programında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hayata geçirmeyi planladığı ve kent gündeminde büyük tartışmalara konu olan Çeşme Projesi’yle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“ATATÜRK’ÜN İSMİYLE MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ”

Çeşme Türkiye’de kültürel ve tarihsel değerleri yağmalanmamış çok az sayıda tatil beldesinden birisi olduğuna dikkat çeken Bakan, “Çeşme’nin etrafında bir tarafta Urla’da şarap üreticilerinin olduğu bir bağ rotası var. Diğer tarafta da Alaçatı’sı, Ildırı’sı, Çiftlikköy’ü, her yeriyle Çeşme bir zenginlik. Şimdi tüm bunları bir kenara bırakıp, Çeşme Projesi diye kamunun arazisine 120 çeşit kuş türünün olduğu, 6 tane endemik bitkinin olduğu, dünyada az bulunan bir orkide çeşidinin yaşadığı, yırtıcı kuşların, sırtlanların, tilkilerin, doğal yaşamın olduğu bir bölgeyi golf sahası yapıyorsunuz. 200 tane otel yapıyorsunuz. Bu projenin içine Atatürk Gastronomi Köyü yaparak, Atatürk’ün ismini geçirerek 2,5 milyon metrekarelik inşaatı meşrulaştırmaya çalışıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“PROJE YAPILIRSA ÇEŞME’DE YAŞAYAMAYIZ"

Projenin Çeşme’nin ekonomisine büyük zararlar vereceği uyarısında bulunan Bakan, “Çeşme’nin altyapısı, suyu, kültürel altyapısı için hiçbir şey yapmıyorsunuz. Çeşme’deki esnafı, butik otelleri, kafeleri, restoranları bitirecekler. Çeşme’nin ulaşımını, altyapısını bitirecekler. Bir tane hat var Çeşme Otoyolu olarak. 100 bin yeni nüfus getireckeler. Çeşme ile İzmir’in arasını komple kapatackalar. Katar’a İngiltere’ye, dünyanın çeşitli ülkelerinden büyük turizm acentalarına peşkeş çekecekler. 27 kilometrelik sahil şeridini kapatacaklar. Çeşme yaşanmaz bir hale gelecek. Çeşme’nin ekonomisi, turizmi tamamen bitecek. Buna karşı durmamız lazım. Bu proje yapılırsa Çeşme’de hiçbirimiz yaşayamayız.  Çeşme’nin yaşanmaz bir hale gelmesi hepimizi üzer. Bu projeye cepheden karşı çıkmak lazım. Kültür ve Turizm Bakanı’nın bunu yapmaya hakkı yok” diye konuştu.

“BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ ÖLDÜRECEKSİNİZ”

Bakan, projenin bölgedeki mevcut ekosistemi de olumsuz etkileyeceğinin altını çizerek “Siz önce su olmayan yerde su ihtiyacı yaratıyorsunuz. Arkasından denizden tuzlu suyu alıp onu tatlı suya çevireceksiniz ve tuzlu suyu denize vereceksiniz. Denizin biyolojik çeşitliliğini öldüreceksiniz. Tuzlu suyu çekerek plankton, balık larcası deniz memelileri dahil hepsine zarar vereceksiniz. Ölü suyu deşarj edeceksiniz, tuzlanmış bir şekilde mahvedeceksiniz. Biz buna karşıyız ve direneceğiz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.