Dolar 32,4660
%-0.06
Euro 34,7823
%-0.54
Altın 2.439,150
%0.12
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Arslan’dan Zafer Bayramı mesajı: 30 Ağustos vatan demektir!

CHP’li Arslan’dan Zafer Bayramı mesajı: 30 Ağustos vatan demektir!

CHP Parti Meclisi üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı

  • Ege Postası
  • 29.08.2021 - 14:49

Arslan, mesajında şu ifadeleri kullandı

“30 Ağustos; özgürlük, bağımsızlık ve vatan demektir” diyen Arslan, “Büyük Zaferin bu yıl 99’uncu yılını kutlayacağız, 30 Ağustos bağımsızlığımızı ve vatanımızı kazanmak için ödediğimiz bedelleri bizlere tekrar hatırlattığı gibi daha güçlü bir ülke olmamız için birlik ve beraberliğimizin önemini de göstermektedir” ifadesini kullandı. Arslan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Kurtuluş mücadelesinin, Kurtuluş Savaşı’nın hangi koşullarda verildiğini, bu ülkenin hangi koşullarda ne kadar büyük bedeller ödenerek kurulduğunu özellikle yeni kuşaklara çok iyi anlatmalıyız.

O yılları daha iyi anlamak için Cumhuriyeti kuranların, büyük devrimlere imza atanların, kısa sürede dünyanın gıpta ile baktığı bir devleti inşa edenlerin Osmanlıdan devraldığı sosyal ve ekonomik tabloya bakmak yeterli olacaktır.

1920’lerde 13,5 milyonun üzerinde nüfusu olan ülkede halkın yüzde 80’i köylerde yaşıyor. Eğitim yok denecek kadar yetersiz, 40 bin köyün 37 bininde okul yok, okuryazar oranı yüzde onlar düzeyinde. Bazı kaynaklar yüzde iki olarak gösteriyor.

Sağlık hizmetlerinde durum çok vahim, ülkede sadece 337 doktor var, 40 bin köye karşılık diplomalı ebe sayımız 136, çocuk ölüm oranı ise yüzde 60.

Ülke sanayi ve üretimde çağın çok gerisinde, telefon, motor ve makine yok denecek kadar az, radyo ve sinema sadece büyük kentler de var. Ekmeklik unun büyük bölümü ithal ediliyor, tarım ilkel yöntemlerle yapıldığı için ve topraklar bilinçsiz kullanıldığı için üretim çok az. Toplam sanayi kuruluşu sayısı 282, ağırlığı gıda, dokuma ve deri sanayi oluşturuyor. Bu kuruluşlardaki sermaye ve emeğin sadece % 15’i Türklerin.

Bu ekonomik ve sosyal olanaksızlar içinden, orduları dağıtılmış, silahlarına el konulmuş bir ulus dünyanın en güçlü devletlerine karşı büyük bir zafer kazandı.

Bu Mustafa Kemal Atatürk’ün dehasıyla birleşmiş büyük bir ulusun inancının zaferidir. 30 Ağustos sadece askeri bir zafer değildir, Türkiye Cumhuriyeti'nin harcı, mazlum ulusların umut ışığıdır.

Bu nedenle 30 Ağustos sadece bizim için değil dünya için bir dönem noktasıdır.

NUTUK’U OKUSUNLAR

Büyük Önder Atatürk, Büyük Zafer'den tam iki yıl sonra, 30 Ağustos 1924'te, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı'nın temel atma törenine katılmak üzere Zafertepe Çalköy'e geldi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.