Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Arslan’dan akaryakıt zammına tepki

CHP’li Arslan’dan akaryakıt zammına tepki

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan akaryakıt zammı sonrası hükümeti uyardı.

  • Ege Postası
  • 20.05.2021 - 16:00

“Güne görülmemiş bir akaryakıt zammıyla başladık, bu oranda bir zam tepeden tırnağa tüm ürünlerin fiyatının artması demektir, ne üretici ne de tüketici bu zammın altından kalkamaz” diyen Arslan sözlerine “İktidar ekonomide direksiyon hâkimiyetini çoktan kaybetmişti, anlaşılan o ki artık frende patlamış, ülke ekonomisi uçuruma yuvarlanmadan acil önlem alınmalıdır, bu zam ne akla sığar ne vicdana.” diyerek devam etti.

ESNAFA VERİLEN DESTEĞİN KAYNAĞI BELLİ OLDU

Arslan açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) miktarı 95 oktan benzinde litre başına 0.8652 TL’den 1.3313 TL’ye, 98 oktan benzinde 1.0283 TL’den 1.5836 TL’ye çıkarıldı. Bu benzine 7,6, motorine 10,1 zam demektir.

Nisan 2020 ile Nisan 2021 arasında benzine yaklaşık yüzde 40, motorine ise yaklaşık yüzde 33 zam yapıldı.

Bu zamlarla birlikte son bir yılda benzin fiyatlarındaki artış yaklaşık yüzde 45’in üzerine çıkarken, motorin fiyatlarındaki artışda yüzde 45’lere ulaştı.

Yapılan zam çiftçinin traktörünün deposunun boş kalması demektir, nakliyeci esnafı için artan maliyet demektir, mutfağa giren sebze ve meyvenin fiyatının artması demektir. Bu zam fakirleşme demektir, yoksulluk demektir, korona virüsü nedeniyle zaten perişan olan vatandaşın içinden çıkılmaz bir duruma sürüklenmesi demektir.

Anlaşılan o ki hükümet esnafa verdiği mali desteği yine vatandaşın sırtına yüklemiştir. Kaşık ile verdiği desteği, kepçe ile geri almıştır. Olan yine vatandaşa, dar gelirliye olmuştur.

Bu ekonomi politikası ile ne üretmek, ne de üretileni satın almak mümkün olacaktır.

PIRLANTAYA YATA SIFIR AMA AKARYAKITTA REKOR ÖTV

Hükümet zam yaparken ÖTV’yi bir yöntem olarak kullanıyor. ÖTV belirli mal ve ürünler üzerinden alınan bir harcama vergisidir. Kesin olarak belirlenmiş değer (maktu) veya belli bir orana tabi olarak hesaplanır. Avrupa Birliği’nin bakış açısına göre ise bu verginin uygulanmasındaki amaç gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamayı hedefler ve bu yüzden lüks tüketim maddeleri ile sağlığa ve çevreye zararlı mallara uygulanır. Özel Tüketim vergisi bu amaçla getirilmiş bir vergi olmasına rağmen biz de uygulama amacı dışına çıkmıştır.

ÖTV hangi ürünlere uygulanmak için getirilmiştir diye baktığımızda gördüğümüz kalemler; çevreye zarar veren akaryakıt ve yağ türevi ürünlerde, Lüks taşıtlarda, insan sağlığına zarar veren tütün ve alkol ürünlerinde, kürk ve mücevher gibi lüks tüketim ürünlerinde uygulanır.

Ama biz bu vergi türünü kapsamı dışında gelir elde edecek bir hale dönüştürdük. Lüks tüketimden almak yerine vatandaşın kullandığı temel ürünlerde uygulamaya başladık.

Gelinen nokta; yata veya pırlantaya ÖTV yok ama esnafın, çiftçinin kullandığı motorin, benzin ve LPG’ye rekor zam var.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.