Dolar 32,3780
%0.19
Euro 35,0278
%-0.11
Altın 2.324,000
%0.15
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Arslan: Öğretmenlik mesleği hak ettiği değeri görmüyor

CHP'li Arslan: Öğretmenlik mesleği hak ettiği değeri görmüyor

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, 24 Kasım Öğretmenler Günü için yayınladığı mesajda "Eğitim bir ülkenin geleceğidir, öğretmenler ise mimarlarıdır. Eğitimde sorunlar çığ gibi büyüdü, öğretmenlik mesleği hak ettiği değeri görmüyor, bu sorunların gölgesinde öğretmenler gününü kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 24.11.2021 - 11:57

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı; “Eğitim bir ülkenin geleceğidir, öğretmenler ise mimarlarıdır. Eğitimde sorunlar çığ gibi büyüdü, öğretmenlik mesleği hak ettiği değeri görmüyor, bu sorunların gölgesinde öğretmenler gününü kutluyoruz” diye Arslan açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“AKP iktidarının üzerinde en çok değişiklik yaptığı alanların başında eğitim sistemi gelmekte. Bu dönemde Cumhuriyetin eğitim değerleri ve kazanımları tek tek yok edildi, eğitim adeta bir yazboz tahtası haline getirildi. 

1 MİLYON ÖĞRETMEN ADAYI ATAMA BEKLİYOR

Bu değişiklilerden öğretmenler ve öğrenciler olumsuz yönde etkilendi.  Söz konusu dönemde öğretmenlerimiz kadrolu, sözleşmeli ve ücretli olmak üzere ayrıştırıldı. İş güvenceleri ortadan kaldırıldı. Aynı okulda aynı görevi yürüten öğretmenler farklı ücretler alırken, statüleri de farklılaştırıldı.  Kabul edilemez olan bu uygulama öğretmenleri olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.  

Eğitim alanında bir başka temel sorun ise atanamayan öğretmenler. İntiharlara kadar varan sonuçları olan bu durum yanlış eğitim politikalarının ve plansızlığın bir sonucu olarak karşımızda durmakta. 2002 yılında yaklaşık 68 bin öğretmen atama beklerken, yanlış politikalar ve planlama hatasından dolayı bu sayı 2021 yılında 700 binin üzerine çıkmıştır. Üniversitede okuyan öğretmen adayları ile birlikte 1 milyonu aşmaktadır.

ÖĞRETMEN MAAŞLARI ERİDİ

Öğretmen maaşları her geçen yıl erimekte. 2010 yılında 120 metrekarelik bir konut için bir öğretmenin yaklaşık 7 yıl çalışması gerekirken, bu süre 2021 yılında aynı metrekarelik konut için yaklaşık 10 yıla çıkmıştır. 2010 yılında bir öğretmen maaşı ile yaklaşık 23 gram altın alınabilirken, 2021 yılında bu miktar 8 grama düşmüştür. Öğretmenlerin alım gücü günden güne azalmaya devam ediyor.  

Yine bu dönemde, özellikle okul yöneticilerinin liyakat esası yerine siyasi tercihlere göre atanmaları nedeniyle okullarda baskı ve mobbing arttı. Bu durum, eğitimde niteliği olumsuz yönde etkileyen nedenlerin başında gelmekte. 

Öğretmenler bu sene de öğretmenler gününü, umutla bekledikleri 3 bin 600 ek göstergeyi almamış olarak kutlayacaklar. Milli Eğitim Bakanı 2019 yılında Plan ve Bütçe komisyonunda yaptığı açıklamada, öğretmenlere verilmesi planlanan 3600 ek göstergenin maliyetinin 5,2 milyar lira olduğunu ve şu an verilemeyeceğini ifade etmiştir. Oysa eksikleri giderilemeyen, tam olarak hayata geçirilemeyen Fatih Projesi’nin bütçesi 8,5 milyar liradır.

Eğitim ülkemizin geleceğidir, gelişmiş ülkeler bütçelerinde eğitime önemli kaynak ayırırken bu kaynağın ülkemizde giderek düştüğü açık bir şekilde görüyoruz. 2002 ile 2021 yılı kıyaslandığında eğitim yatırımlarının yarı yarıya azaldığı bariz şekilde görülüyor. Bu azalışı değerlendirirken artan nüfus dikkate alındığında bu oranın daha fazla olduğu anlaşılacaktır.

Yine 2002 yılında eğitim yatırımlarına yüzde 17,18 pay ayrılırken bu oran 2020’li yıllarda yüzde 8,05’e düştü. Öte yandan eğitime ayrılan bu kaynakların etkin ve verimli olarak kullanılmaması bir diğer önemli sonuç. 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bilimsel ve çağdaş eğitimin hayata geçirilmesi, öğretmenlerimizin sorunlarının çözümü önceliğimizdir. Eğitim öğretimi partiler üstü bir alan olarak görmekteyiz, kimsenin kuşkusu olmasın ki öğretmenlik mesleğine yeniden hak ettiği değeri kazandıracağız.

Bu anlamlı günde Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ve minnetle anarken, bu ülkeye bilgisini, emeğini, alın terini katan tüm eğitim emekçilerinin 24 Kasım Öğretmenler Gününü en içten dileklerimle kutluyorum.  Bu kutsal mesleği yerine getirirken şehit olan öğretmenlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.