Dolar 32,5715
%0.3
Euro 34,7492
%0.05
Altın 2.493,560
%0.37
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Arslan: Kayıp kaçak bedeli faturalardan kaldırılsın

CHP'li Arslan: Kayıp kaçak bedeli faturalardan kaldırılsın

Bütçe görüşmeleri yoğun bir tempoda devam ediyor. Meclis Genel Kurulu'nda EPDK bütçesi üzerine CHP Grubu üzerine söz alan İzmir Milletvekili Ednan Arslan, artan enerji fiyatları konusunda hükümeti uyarırken, vatandaşın sırtına yük olan kayıp kaçak bedelinin faturalardan kaldırılmasını istedi.

  • Ege Postası
  • 08.12.2021 - 16:31

Arslan, son üç yılda faturasını ödeyemeyen 12 milyon elektrik, 5 milyon doğalgaz abonesi olduğunu dile getirdi. 

Her geçen gün vatandaşın enerji giderlerinin arttığını, her güne yeni bir zamla  uyandığını belirten CHP'li Arslan, "Motorine yine 66 kuruş zam geldi ve motorin fiyatları da çift haneleri geçmiş durumda. Son üç yılda, faturasını ödemediği için elektriği kesilen abone sayısı, hane sayısı 12 milyon. 5 milyon abonenin doğal gazı kesildi, 15.382 sanayi kuruluşu ise maalesef üretimine ara vermek zorunda kaldı. 2016 yılında 230 kilovatlık bir elektrik faturası 94 lirayken bugün 210 lira. Geçtiğimiz Ağustos ayından bugüne kadar 4 kişilik bir ailenin faturası aylık olarak doğal gaz, elektrik ve benzin faturaları 250 lira artmış durumda" dedi.

EPDK KESTİĞİ CEZALARI NEDEN TAHSİL ETMİYOR?

EPDK'nın kesmiş olduğu cezaları tahsil edemediği gibi Sayıştay raporlarına yansıyan tespitleri paylaşan Arslan, "Enerji piyasalarında yükümlülüklerini yerine getirmeyen, usulsüzlük yapan firmalara EPDK ceza kesiyor ama ne hikmetse bu cezalar bir türlü tahsil edilemiyor. 2020'ye kadar 3 milyar 848 milyon liralık ceza kesildi bu kurumlara ama bunun sadece 395 milyonu tahsil edilmiş durumda. Bir başka tespit, kamu kurumlarında doğal gaz güvence bedeli alınmaması gerektiği hâlde doğal gaz şirketleri ne hikmetse Türkiye Büyük Millet Meclisinden, Cumhurbaşkanlığından ve hatta Enerji Bakanlığından dahi güvence bedeli alıyor. Dağıtım güvence bedeli nedir? Dağıtım şirketi tarafından alacaklarını garanti altına alabilmek amacıyla bir defaya mahsus olmak üzere alınan ücret. Yani dağıtım şirketlerimiz devletimizin kurumlarına maalesef güvenmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

BU İLKELLİĞE BİR AN ÖNCE SON VERİN

Doğru bir faturalama sisteminin de olmadığını söyleyen Arslan, Bakan Dönmez'e seslenerek, "Bu pusulayı size Komisyon görüşmelerimizde de göstermiştim. Viranşehir'de Urfalı bir çiftçi bunu getirdi, bana verdi. Bakın, burada diyor ki: Ödeme pusulasıdır. Üstünde bir miktar para yazıyor ve gidin, şu ilgili hesaba yatırın diyor. Biz faturalamayı bile doğru düzgün beceremez hâle geldik. Sizin elinize şöyle bir pusula tutuşturulsa gidip bir bankaya ödeme yapar mısınız? Sorusunu yönetti. 

Böyle bir düzen var mı dünyada? Ya, o faturada ilk endeks var, son endeks var, tarifenin kaç para yazdığı var. Buradan bunların hangisini kontrol edebilir çiftçi, hangisine bakabilir vatandaş ya da ne hak iddia edebilir bu ödeme pusulası üzerinden? Lütfen, bu ilkelliğe de bir an önce son verelim. Maalesef, ülkemizi getirdiğiniz durum budur" sözleriyle eleştirdi.

NAMUSLU VATANDAŞ BİRDE KAYIP KAÇAĞIN KDV'SİNİ ÖDÜYOR 

Ülkede kayıp kaçak oranının yüzde 11-12'ler seviyesinde olduğunu vurgulayan Arslan,  ödenen her 100 liralık faturanın içerisinde 11-12 lira kayıp kaçak bedelinin de yer aldığını belirterek, "Geçen yılki elektrik üretimimiz 306 milyar kilovatsaat. Bunun yaklaşık 35 milyar kilovatı kayıp kaçak. Bunun parasal değeri nedir?" diye hesapladığımızda karşımıza 26 milyar TL gibi bir bedel çıkıyor yani namuslu vatandaşın cebinden kayıp kaçak bedeli olarak her yıl bu şirketlerin cebine 26 milyar TL para koyuyoruz. Bu kayıp kaçak bedelleri bir an evvel düşürülmeli, OECD ülkelerinin seviyesine getirilmelidir. Kayıp kaçak bedelini alıyoruz, bir de kayıp kaçak bedelinin KDV'sini de ödüyor namuslu vatandaş" açıklamalarına yer verdi.

Konuyla ilgili sorulara ticari sır diye geçiştirildiği eleştirisinde de bulunan Arslan, "Bu kayıp kaçakla ilgili siz ne yapıyorsunuz? Diye sorduğumuz bir şirket bize dedik ki: "Şirketimizin özelleştirme sözleşmesinde kayıp kaçakla ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Niye bulunsun ki? Umurunda mı şirketin kayıp kaçakla mücadele? Namuslu vatandaşın cebinden faturalarla çatır çatır alıyor ve biz buna maalesef seyirci kalıyoruz. Peki, EPDK ne yapıyor? Kayıp kaçağa ilişkin tahmini oranlar belirliyor; vatandaş, kayıp kaçak için cebinden çıkan payı görmesin diye, hakkını aramasın diye faturaları sansürlemekle görevli ve faturaları torba fatura yaparak bu bedelin görülmesini engelliyor, bunun da bir an önce düzeltilmesi gerekiyor.” sözleriyle konuşmasını tamamladı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.