Dolar 32,3765
%0.18
Euro 34,9820
%-0.24
Altın 2.325,600
%0.22
Bist-100 9,07
%-0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Altay İzmir’den Erdoğan’a seslendi: Milleti bankalara maraba yaptın

CHP’li Altay İzmir’den Erdoğan’a seslendi: Milleti bankalara maraba yaptın

Türkiye Büyük Millet Meclisi CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, İzmir’de yaptığı basın toplantısında Merkez Bankası’nın faiz indirme kararına tepki gösterdi. Bankaların bankacılık değil tefecilik yaptığını ifade eden Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi ve “Türkiye’de her sektör küçülüyor ama bankalar büyüyor. Bankaların karları son 6 ayda yüzde 400 büyümüş. E bakkalın karı artmamış. Sanayicinin, çiftçinin karı artmamış. Sanayi ve tarım küçülmüş ama bankalar büyümüş. Böyle bir tablo karşısında üzülerek söylüyorum, İzmir’den sesleniyorum ki; Erdoğan, sen bu memleketi özel bankalara, Saraya ve özel bankalara maraba yaptın” dedi.

  • Ege Postası
  • 22.09.2022 - 15:04

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye Büyük Millet Meclisi CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Engin Altay, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

CHP İzmir İl Başkanlığında düzenlenen açıklamaya, Altay’ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP PM üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç ve Özcan Purçu katıldı.

Borsa İstanbul’a ilişkin iddialara değinen Altay, savcıları iş başına çağırırken ülkenin içinde bulunduğu ekonomik duruma ilişkin de sert eleştirilerde bulundu.

Öztunç ise, Marmaris’te çıkan orman yangını üzerinden iktidara tepki gösterdi ve tüm yangınların ve ihmallerin hesabının sorulacağını belirtti.

Engin ve Öztunç ayrıca, İzmir’in dün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararıyla UNESCO Dünya Mirası listesinden çıkarılmasına da tepki gösterdi.

ALTAY’DAN ERDOĞAN’A: SORUŞTURMANIN ÖNÜNDEN GÖVDENİ ÇEK

Borsa İstanbul’un eski başkanına ilişkin ortaya atılan iddialar üzerinden savcılara ve Erdoğan’a seslenerek konuşmasına başlayan Altay, “Türkiye’de yargının biraz daha çürüdüğüne şahit oluyoruz. Sermaye Piyasası Başkanıyla ilgili bazı şikayetler var. Yapılması gereken şikayetlerin üstüne gitmekken yargı bu konuda saraydan talimat bekliyor. Erdoğan geçtiğimiz günlerde konuştuğunda birilerinin yargı sistemini suç çetelerine alet etmeye çalıştığını belirtmiş ve “böyle bir rezilliğe  izin vermeyeceğiz” demişti. Böyle arınamazsınız Erdoğan. Bu meselede arınmanın yolu mahkemedir. Ben sana git demiyorum. Savcıların elini kolunu çöz Erdoğan. Savcılar senden korktuklarından dilekçe almıyorlar. Buradan Erdoğan’a sesleniyorum. Bu soruşturmanın önünden o gövdeni çek. Bugüne kadar olan olaylarda olduğu gibi bizim bunu da unutmamız ya da hesabını sormamamız mümkün değil. Ağustos ayında Sayın Nebati illeti Borsa’ya çağırdı. Bu garip bir iştir. Tıpkı 128 milyon doları buharlaşması gibi. Bunlar normal demokraside olan işlemler değil. Borsa İstanbul’da 2 milyonun üzerinde insanımızın parası var. Ama 129 bin kişinin 500 bin liranın üzerinde parası var. Fakat spekülatörler borsa oyunlarıyla bankaların hisselerini yükselttiler. Sayın Nebati bunun ardından Borsa’yı hedef gösterdi. Sonuç; Borsa çöküyor. 13 Eylül itibariyle hisse senetlerinde ciddi bir düşüş başladı. Parasını korumak için Borsa’ya giden vatandaş resmen soyuldu. SPK da bunu sadece seyretti. Biz bu konuda 1 Ekim’de CHP olarak hak ve yetkilerimizi kullanacağız. Adam devlet başkanı değil, holding patronu. Ey savcılar hiç mi Allah korkunuz yok! Soygun var bu memlekette” dedi.

ALTAY: BANKACILI DEĞİL EŞKIYALIK

Merkez Bankası’nın faiz düşürme kararını da değerlendiren Altay, “MB biraz önce faiz düşürme kararı aldı. 13’ten 12’ye düşürdü. Düşürsen ne düşürmesen ne? Düşürün de ne oldu? Sen geçen ay da düşürdün. Hangi banka kredilerini 1 puan aşağıya çekti? Aksine artırdılar. Bir vatandaşımız herhangi bir bankadan yüzde 26’nın altında faizle kredi alabiliyorsa beni arasın. Bankalar 12 faizden alıp 28’e satacaklar. Bu eşkıyalıktan başka bir şey değil. Biz buna tefecilik, eşkıyalık diyebiliriz. Bankacılık denemez buna. Güvenilirliğini, saydamlığını yitirmiş, itibarını sıfırlamış MB, faizi 12’ye zor çekmiş. Sıfırlayın o zaman faizi. Türkiye’de her sektör küçülüyor ama bankalar büyüyor. Bankaların karları son 6 ayda yüzde 400 büyümüş. E bakkalın karı artmamış. Sanayicinin, çiftçinin karı artmamış. Sanayi ve tarım küçülmüş ama bankalar büyümüş. Böyle bir tablo karşısında üzülerek söylüyorum, İzmir’den sesleniyorum ki; Erdoğan, sen bu memleketi özel bankalara, Saraya ve özel bankalara maraba yaptın. Nasıl bir kafadır bu! 5 isim okumak istiyorum Elişah Arıcan, Yunus Arıncı, Metin Kıratlı, Fahrettin Altun ve Ahmet Ali Alhammadi. Bu da Borsa İstanbul’un Katar temsilcisi. 5 ismin ortak yönü şu: hepsi Borsa İstanbul yönetim kurulu üyesi. Borsada binlerce insan silkelenmiş. Üstelik bu borayı denetlemesi gereken SPK. SPK’yı denetlemesi gereken de Devlet Denetleme Kurulu. Devlet Denetleme Kurulu başkanı da Borsa İstanbul’un da yönetiminde. Hani damat giderken demişti ya. Çocuğun bir sözdü doğru. At izi, it izine karışmış. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.

ALTAY: BAY KEMAL’İN SÖZÜNE GELMİŞ OLSAYDIN…

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun dün görülecek duruşması için alınan yasak kararına tepki gösteren Altay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun mültecilere ilişkin sözlerine de değindi ve şunları söyledi; “Dün, İstanbul’a sıkıntılar yaşadık. Hem Anadolu hem de Çağlayan Adliyesi’nde çok vahim olayları önlenmesinde CHP teşkilatları olarak bizler ve İstanbul Teşkilatındaki sağduyulu teşkilat mensuplarının sayesinde tatsız bir olay önlendi Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı Anadolu Adliyesi’nde bir duruşma var. Kartal Kaymakamı gece düşünüp 21.50’de buluşmayı yasaklayayım demiş. Anadolu Adliyesi’nin 10 km çapı sokağa çıkma yasağı olduğu gibi kimse giremiyor. İmamoğlu’nun birinci derece yetkili avukatı duruşmaya yarım saat geç geldi. Sabah yetkililerle görüştük. Yaptığınız yanlış, insan haklarına aykırı. Ama biz tuzağı görüyoruz. Tuzak da İstanbul halkıyla İstanbul halkını karşı karşıya getirmekti. Ama biz bu tuzağa düşmedik. Mahkemelerin kapısı atık anayasaya aykırı bir şekilde izleyiciye kapalı hale geldi. Suçişleri Bakanı da boş durmamış. Saray Bosna’da konuşmuş. İngiltere’ye biz sizin göçmen deponuz muyuz demiş. Günaydın. İstanbul, İzmir, Ankara dahil. Sokaklarımızda huzur kalmadı. Yaşam hakkına saygılıyız. Büyük bir kamp yap orada bak. Ama sen kentlerimizin sokaklarını Afgan ve Suriyeli mültecilerle dolduramazsın. Ülkemizi sığınmacı deposu yapan Recep Tayyip Erdoğan değilmiş gibi Soylu, biz batının göçmen deposu muyuz demiş. Sizler, Türkiye’yi batının göçmen deposu yaptınız. Açık açık söylüyorum. Suriyelisi Afganlısı fark etmez. Türkiye’nin sokaklarını ve mahallelerini bunlardan kurtaracağız. CHP’nin ve Bay Kemal’in sözüdür. En geç 2 yıl içinde sokaklarımız 5-6 yıl önceki huzur iklimine dönecek. Paşa paşa, tıpış tıpış gidecekler. Keşke Putin söyleyince değil 4 sene önce Bay Kemal dediğinde sözüne gelmiş olsaydın şu an 4,5 milyon Suriyeli ülkenin sokaklarında olmazdı.”

ALTAY: ÖĞRENCİYİ  DÜŞÜRDÜĞÜN DURUM BU

Altay son olarak halkın içinde bulunduğu yoksulluğu öğrencilerin yaşadığı sorunlar ve KYK yurtlarında başlayan fiks kahvaltı menüsü üzerinden bir kez daha gözler önünde serdi ve “Ekonomiyle ilgili tablo çok kötü. AK Parti Tayyip Erdoğan iktidara geldiğinde Hazine’nin 243 milyar borcu vardı. Bugün bu borç 14 kat arttı. Yeni parayla 3 trilyon 651 milyar lira. Bunun bir de faizi olacak. Al sana milletin sırtına 7 trilyon yük. Nereye harcadınız bu parayı? Çiftçiye destek yok. Öğrenciye, vatandaşa aş yok gence iş yok. Para 52li çetede. Millet ekonomik imkânsızlıklardan dolayı bunalıma girecek gale gelmiş. Bunlar soymaya devam ediyorlar. Sadece KKM’la 100 milyara yakın para gitti. Zenginin parasını korumak için vatandaşın parasını aldılar. Vatandaşlar bize soruyorlar ne zaman iktidara geleceksiniz diye. Sıkın dişinizi az kaldı. Kendisinin manda yoğurdunu, kestane balını hatırlıyoruz. Ama gençlerimize yurtlarda verilen yemekler fiks menü oldu” dedi. KYK yurtlarında verilen yemeklerden bir örnek gösteren Altay, “Öğrenci buna layık görülüyor. Öğrenci bununla doyar mı? Genç bu inşalar yakacaklar. Nasıl doysunlar! Erdoğan… Öğrenciyi düşürdüğün durum bu. Erdoğan bu kış böyle geçmez. Aklını başına al” diye konuştu.

ÖZTUNÇ: HEPSİNİN HESABINI SORACAĞIZ

Marmaris yangınına ilişkin konuşan Ali Öztunç ise; “Yaklaşık 19 saat süren yangında 610 hektarlık orman yandı. Ciğerlerimiz yandı. Dünkü yangının yeri Ege ve Marmara’da mavi vatana koruyan deniz üssünün çok yakınında meydana geldi. Dün bir kriz masası oluşturuldu Muğla’da. Dün oluşturulan kriz masasına büyükşehir belediye başkanımız çağrılmadı. Geçen yıl da böyle olmuştu. Partizanlık yapıyorlar çünkü Yangının CHP’lisi AKP’lisi olur mu? Bir yangın var ve müdahale edilmesi gerekiyor. Çağırmadığınız belediye başkanı itfaiyenin amiri. Hakkını verelim . Gündüz yangın söndürme çalışmaları başarılıydı. Ama hava karardı yine fiyasko. Dün akşam gece görüşlü helikopter yine yoktu. Sezon başında Marmaris’te yangın çıktığında muhalefet seslerini yükseltip gece görüşlü helikopter için seslerini yükseltmişlerdi ve kiralamışlardı Ama dün yoktu. Çünkü kira süresini sona ermiş. Bunlar ihaleyle değil doğrudan teminle kiralandı. Ne olurdu 1 ay daha uzatsanız. Kendinize lüks araç almaya para var ama  gece görüşlü helikoptere gelince yok. Bu sene meclis kapanmadan meclise ek bütçe talebi geldi Her kuruma istediler ama Orman Genel Müdürlüğü’ne yoktu. Çünkü AKP, ormanları odun olarak görüyor. AKP döneminde cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınları yaşanmıştır. Bu, beceriksizlikten dolmuştur. Duyarsızlıkları ve umursamazlıkları ormanlarımız, milli servetimizi yakmıştır. Bu hükümet döneminde yaşanan orman yangınları ve sindirilememesinin nedeni Erdoğan’dır.  Oman Bakanı Kirişçi, ‘Bu seçim çok önemli. Çünkü öbür dünyada hesap soracaklar’ diyor. Neyin hesabını soracaklar? Ormanların yanmasının, yanan börtü böceğin, Türkiye’nin serveti olan ormanları yok etmesinin hesabını soracaklar. Öbür dünyada bunların hesap sorulacak. Ama bu dünyada… Çok az kaldı. Geliyor gelmekte olan. Bu beceriksizliğin hesabı hem bu bakandan hem öncekinden hem de cumhurbaşkanından sorulacak” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.