Dolar 32,3251
%0.23
Euro 35,0329
%-0.25
Altın 2.282,690
%0.23
Bist-100 8,97
%1.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’den ‘Dünya Bankası’ kredisi salvosu: O para İzmir’e gelecek

CHP’den ‘Dünya Bankası’ kredisi salvosu: O para İzmir’e gelecek

CHP Genel Merkezi tarafından düzenlenen İzmir Bölge Toplantılarının 12.’si bugün gerçekleştirildi. Toplantıda yapılan konuşmalarda iktidar; ekonomik kriz, salgın ve felaketler üzerinden sert bir dille eleştirilirken CHP’li yöneticilerin sıkça ifade ettiği erken seçim çağrısı yinelendi. Konuşmalarda ayrıca 30 Ekim İzmir depreminden sonra hafif ve orta hasarlı binalarda kullanılmak üzere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Dünya Bankası’ndan bulduğu 340 milyon dolarlık kredinin 6 ay geçmesine rağmen hala onaylanmamasına tepki gösterildi. Konuya ilişkin konuşan Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı amacın, CHP’li belediyelerin hizmet vermesini engellemek ve İzmirlileri cezalandırmak olduğunu söyledi ve “Onlar, İzmirliler cezalandırma çabasında oldukları sürece, yaptıkları yanlışı ve kibirli hareketi Türkiye’nin dört bir yanında dillendirmeye devam edeceğiz. O para İzmir’e gelecek” dedi.

  • Ege Postası
  • 19.08.2021 - 12:23

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi pandemi öncesi sıklıkla gerçekleştirdiği bölge toplantılarına kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte kaldığı yerden devam ediyor.

Bu kapsamda Genel Merkezi tarafından düzenlenen İzmir Bölge Toplantılarının 12.’si bugün İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi’nde geçekleştirildi.

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı'nın başkanlığında yapılan toplantıya, İzmir ve Manisa İl başkanları, PM ve YDK üyeleri, Milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İlçe Belediye Başkanları ve İlçe örgüt başkanları ile geçmiş dönem çalışmaları hakkında bilgi alınabilmesi amacıyla eski il başkanları da katıldı.

 “BASİRETSİZ İKTİDAR ÜLKEYİ YÖNETİYOR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, ülkede yaşanan felaketlerinde ortaya çıkan faturanın baş sorumlusunun mevcut iktidar olduğunu ifade etti. Yücel, “Hareketli günler yaşıyoruz. Ülkemizin üzerinden felaketlerin, kara bulutların eksik olmadığı günler geçiriyoruz. Geçtiğimiz haftalarda çıkan yangınlarda ağaçlarımız, ormanlarımız yandı, inşalarımızı kaybettik. Geçtiğimiz hafta sonu Karadeniz’de etkili olan sel felaketi nedeniyle 77 canımızı kaybettik. Aklı ve bilimi esas almayan, basiretsiz kadrolar, insan hayatına değer vermeyen, doğayı betonlaştıran yönetim anlayışı nedeniyle canlarımız kaybettik. Yaklaşık 1,5 senedir salgınla uğraşıyoruz. Bir aşılama kargaşası var. İktidarın istikrarsız ve bocalayan söylemleri nedeniyle inanların devlet kurumlarına güveni kalmadı. Sosyal medyadan yardı isteyenler hakkında soruşturma açıldı, 3 gün sonra cumhurbaşkanı kararnamesiyle vatandaştan para istendi. Bir taraftan ekonomik kriz nedeniyle beli bükülen vatandaşlar, toprağını ekemeyen çiftçimiz ve geleceğe umutsuz bakan gençlerimiz hayatta kalma mücadelesi verirken, vatandaşlarımız geçim sıkıntısı nedeniyle intihar ederken, kadınlarımız katledilirken bir tarafta da basiretsiz ve liyakatsiz kadrolarıyla ülkeyi yönetmeye çalışan, iktidarını sürdürmek için etnik köken ayrımı yapan, toplumu kutuplaştıran bir iktidar ülkeyi yönetiyor” dedi.

AK PARTİ’NİN İZMİR TEMSİLCİLERİNE MUHALEFET ELEŞTİRİSİ

AK Parti’nin İzmir siyasetinin muhalefeti olduğunu hatırlatan Yücel, AK Parti’nin İzmir temsilcilerinin muhalefet anlayışını da eleştirdi ve “Aslında Türkiye’nin başındaki en büyük bela AKP iktidarı. Ekonomik krizin de işsizliğin de kadın cinayetlerinin de FETÖ’nün de PKK belasının da bu sorunların çözülmeminsin sorumuşu da AKP iktidarı. 19 yıldır iktidar olan ama ülke sorunlarını çözemeyen bir iktidar var. AKP iktidarı bu kadar basiretsizlik, liyakatsizlik ve yolsuzluk için de sorunları çözmediği gibi bu zihniyetin İzmir temsilcileri de muhalefet yapmayı beceremiyor. AKP temsilcileri çareyi belediye başkanlarımıza saldırmakta arıyorlar Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer olmak üzere tüm belediye başkanlarımıza uygulanan baskılar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hak ettiği cevabı alacaktır. Ne belediye başkanlarımız ne de biz bu ayak oyunlarına ve kirli oyunlara boyun eğmeyeceğiz Bizim karakterimizde mücadele var. Ülkemizin büyük bedeller ödenerek çizilen sınırları AKP iktidarı döneminde elini kolunu sallayanın girebildiği sınırlar haline geldi. Bunu kabul etmiyoruz sınırlar namustur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu Türkiye’nin Taliban’la hiçbir ortak fikri olamaz, olmamalıdır. Türkiye cumhuriyetinin her türlü zorluğu aşacak gücü vardır. O yüzden Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile bu ülkeyi yönetmeye talibiz” diye konuştu.

“YAPTIKLARIMIZIN SİYASALLAŞMASI VE GÖRÜNÜR OLMASI İÇİN DESTEK VERİN”

Konuşmasında görev süresi boyunca İzmir’de yaptığı çalışmalar hakkında kalem kalem bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, amacının faaliyet raporu sunmak olduğunu ifade ederken yaptıkları hizmetlerin siyasallaştırılması ve duyurulması için örgütünden destek istedi. Başkan Soyer, “Bize hep bu çalışmalardan haberimiz yok deniliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, emin olabilirsiniz ki Türkiye’de en çok çalışan ve üreten belediyelerden biridir. Tanıtım yetersiz deniliyor. Astığımız billboardları ne kadar tutabiliriz, daha ne aktar TV programına ve gazeteye çıkabiliriz bilmiyorum. Bunu yapmaya devam edeceğiz ama günümüzde sosyal medya denen bir şey yok. Orada beğen tuşu var. Oradan destek verebilirsiniz. Bu çok etkili ve kıymetli İktidarın yolu yerelden geliyor Bunun başka yolu yok. Yerelde birbirimize destek vermek zorundayız. Bizim örgütümüzden beklentimiz şudur: Biz 4,5 milyon İzmirliye hizmet veriyoruz. Bunu yaparken yanımızdaki arkadaşlarımızın destek olmasını, bunu tanıtımının siyasallaştırılmasını, yaptığımız hizmetlerin görülebilesi için siyasal bir altyapı oluşturulmasını istiyoruz. Biz çalışmaya devam edeceğiz. Sizden istediğimiz, yaptıklarımızın siyasallaşması ve görünür olması için destek vermenizdir. Biz gücümüzü sizden alıyoruz. Biz iktidara geleceğiz ve iktidarda belediyeciliğin ne olduğunu da göstereceğiz. İnanın bu kadar baskıya, linç girişimine rağmen ayaktayız ve ayakta kalmaya devam edeceğiz Bu milletin daha iyilerine layık olduğunu biliyoruz. Bunun için dimdik ayakta duracağız ve canla başlaya çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

SELİN SAYEK BÖKE ERKEN SEÇİM ÇAĞRISINI YİNELEDİ

Mevcut iktidarın devlet kurumlarını ortadan kaldırdığını ve vatandaşlarına karşı sorumluluklarını yerine getiremediğini ifade eden CHP Genel Sekreteri ve İzmir Mileltvekili Selin Sayek Böke ise, erken seçim çağrısını yineledi ve şunları söyledi;

“Çok zor günlerden geçiyoruz. Bu ağır koşullar her birimizi etkiliyor. Evet zor günlerin farkında olarak ve karanlığın geçeceğini hiç unutmadan hayata devam etmemiz gerekiyor. Ama bu karanlığa mahkum olmadığımızı, işin fıtratından kaynaklı olmadığını ve karanlığı yırtabileceğimiz gerçeğini bilmenin yükümlülüğü de bizim üzerimizde. Ev bugün karanlık olabilir ama karanlığın içinde umut yatıyor. Neden? Ülkenin içinde bulunduğu durum, katledilen kadınlar, salgın… Bunlar çok ağır. Ama bunların hiçbirisi yaşanmak zorunda olduğu için ortaya çıkmış bir tablo değil. İktidarın açık ve net siyasi tercihleri sonucu ortaya çıkmış bir karanlığı yaşıyoruz. Umut da burada işte. Eğer iktidar değişir ve iktidara cumhuriyet ilkelerine bağlı bir siyasi anlayış gelirse… Yani biz iktidar olursak bugün yaşadığımız bu ağır tablo da sona erer, aydınlığa kavuşuruz. Bugün iktidarın ortaya çıkardığı en büyük sorun devleti yıkmış olması. Vatandaşının yanında olması gereken, zor koşullarda vatandaşına ‘Yanı başınızdayım’ diyen bir devlete ihtiyaç varken bugünkü iktidar devlet kurumlarını, kendi iktidarının devamı için ortadan kaldırmış vaziyette. Bu nedenle bize çok ihtiyaç var. Bugün geleneği, geleceği, kuralları, birlikte yaşama iradesini ortadan kaldıran ve bunu yaparken devlet kurumlarını yıkan iktidarın karşındayız. ‘Yarın daha iyi olacağız’ diyen iradeye ihtiyacımız var. Bir kez daha iktidara halkın talebini bir kez daha dile getiriyorum. Halkın kaybedecek bir günü daha kalmamıştır. Hemen ve derhal sandığın halkın önüne getirilmesi çağrısını yineliyorum. Bu iktidar, yapmış olduğu yıkımın görünmeyeceği saraylara tıkandı. ‘Ekonomizm uçuyor’ dediler Uçtuğumuz aylarda 128 milyar dolar rezervimiz yok oldu. Şimdi ‘Şahlanıyoruz’ diyorlar. Uçarken 128 milyar doları heba edenler şahlanırken ekonomiyi bir kez daha batırıyorlar. Halkın her gün yanında olan, devleti hissettiği, kutuplaştıran ve düşmanlaştıran yönetime inat buradayız. Toplumsal barışı biz inşa edeceğiz. Bize büyük görev düşüyor.”

ERDOĞAN’A DÜNYA BANKASI KREDİSİ İÇİN ÇAĞRI

İktidarın, halkın felaketlerine kör kaldığını ifade eden Böke, yangın ve sel felaketlerindeki kayıplarının önlenebileceğini söyledi. İzmir depreminin ardından Başkan Soyer’in Dünya Bankası’ndan aldığı 340 milyon doların 6 ay olmasına rağmen hala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayını beklediğini söyledi ve “İktidar yarattığı krizlerin tamamını izliyor. 4 hafta içinde ormanlarımız yanarken, yangın söndürme uçaklarıyla müdahale edilseydi büyümeden ve onca canımız yitirilmeden söndürülebilecek yangınları, HES’lerde boğulmamış olmaması gereken dere yataklarının kenarına iktidarın izniyle dikilen binalarda vatandaşlarımız canların kaybettiler Türkiye’nin bu krizlerinin hepsini aşabilecek kaynağı var. Özgüvenimiz buradan gelmeli. Orman yangınları Sonrasında THK başkanı ‘Sadece 4 milyon dolarımızı olsaydı bu yangınları söndürebilirdik’ dedi. 4 milyon dolar 3 günlük saray masrafı. Güçlendirilmiş parlamenter sistem yangınları söndürecek. Çünkü bu para saraya f-değil, yangın uçaklarına yatırılacak. Eğer ödediğimiz vergilerin yüz binde 1’i uçaklara yatırılsaydı canlarımızı kaybetmeyecektik. Bunu biz değiştireceğiz Depremzedeler mağdur olmasın diye İzmir Büyükşehir Belediyesi, elini taşın altına koydu.  ‘BU konutların yapılabilmesi için gerekli krediyi ben bulacağım ‘dedi. Buldu da. Nerede? 6 aydır tek adamın imzasını bekliyor. Kaynak ve siyasi anlayış var. Cesareti, özgüveni ve bugünden inşa ediyor olduğumuz yarınları anlatma görevi bizde” dedi.

“ONLAR HALKA İBAN VERDİLER, BELEDİYELERİMİZ ESNAFA ÖDENEK VERDİ”

Konuşmasında, kriz ve felaket dönemlerinde iktidarın yapması gerekenleri CHP’li belediyelerin yaptığına dikkat çeken Oğuz Kaan Salıcı, “Ülkenin yaşadığı ağır sorunlar 1 günde çıkmadı. 19 yıllık AKP iktidarında sadece ekonomide değil, felaket dönemlerinde değil, Türkiye’nin hak ettiği yerde bulunabilmesi için Türkiye’nin açık ve net bir şekilde iktidar değişime ihtiyacı var. Ortada bir siyasi iktidar var. Biz meselesi önceden görüp uyarmamıza rağmen tedbir almayan, sonra da bu yaşananlar engellenemezmiş gibi dönüp kendisini vatandaşa anlatmaya çalışan bir iktidar var. Biz 3 yıldan beri ağır bir ekonomik kriz içindeyiz. Bu kriz buhrana dönüştü ardından salgın geldi. Salgının Türkiye’de görülene kadar bizde ciddi bir tedbir alınmadı. Bunu da aşılama fiyaskosundan, 5 maskeyi dağıtamayan iktidar biliyoruz. En son rezilliğimiz 4. doz aşı var mı yok mu? Sabah giderseniz var. Öğleden sonra bakan açıklama yapıyor. O zaman yok. İnsanların hayatı söz konusu. Onlar 5 maskeyi dağıtamadılar Bizim beldi başkalarımız kısıtlı kaynaklarıyla bu sorunu çözdü. Onlar halka İBAN verdiler. Bizim belediyelerin esnafa ödenek verdi. Sonuçta bizim belediyelerimiz vatandaşa İBAN vermedi. Biz Türkiye’nin büyük bütçesini yönetmiyoruz. Biz mütevazı belediye bütçelerini yönetiyoruz. AK Parti’den aldığımız her belediye borçlu. Bunu çözmek için tasarruf yoluna gittiler ama yine de sosyal yardımları artırdılar” diye konuştu.

“BİZ IRKÇI DEĞİLİZ”

Orman yangınları, sel felaketi ve mülteci sorununa da değinen Salıcı, şunları söyledi; “Orman yangınları yaşıyoruz. Biz ilk kez yaşamıyoruz bunu. Bir Akdeniz ülkesiyiz biz. Başka yerlerde de yangınlar çıktı. Önemli olan şu: Önlemimizi alırsak, uçaklarımızı hazır edersek bu yangınları söndürebilir. Tarım bakanı ne yaptığından habersiz bir siyasetçi. İlk gün yaptığı açıklamada envanterimizde uçak yok dedi. Biz ormanlarımızın ciddi bir kısmını basiretsiz bir anlayış yüzünden kaybetmiş olduk. Seller… O dere yatağına yapılacak imar izinlerini kim verdi? CHP’li yöneticiler mi? AK Partili yöneticiler izin verdi. Rant uğruna. Şimdi de yanlış diyorlar.  Sığınmacılar geliyor. 10 yıl önce Suriyeliler ülkelerinde iç savaş olduğu için geldi. Komşumuzda olan savaşın Türkiye’ye olan zararını engellemek inç hiçbir şey yapmadı bu iktidar. Sadece Avrupa’yla para pazarlığı yaptı. Biz ırkçı değiliz. Ama Türkiye’nin bir sığınmacı problemi olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz. Bu sorunun AKP ‘nin anlayışıyla çözülemeyeceğini biliyoruz.”

“İZMİRLİLER CEZALANDIRMA ÇABASINDA OLDUKLARI SÜRECE…”

Dünya Bankası’ndan bulunan 340 milyon dolarlık kredinin hala onaylanmamasını sert bir dille eleştiren Salıcı, imzanın atılmamasının nedeninin CHP’li belediyelerin hizmet vermesini engellemek ve İzmirlileri cezalandırmak olduğunu savundu ve “İzmir’de bir deprem felaketi yaşandı. İzmir’e sahip çıkıldı. Depremden sonra özellikle orta ve az hasarlı olarak görülen ama oturulamayan binalarla ilgili, orada kentsel dönüşüm faaliyet yürütmek için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Dünya Bankası’ndan 340 milyon dolar kredi talep etti. Bu para aynı zamanda Türkiye'ye gelmesinden memnuniyet duyulması gereken bir para yüzde 0.92 faizle bulundu. Onlar 10 katıyla borçlanıyorlar. Bu kredinin gelip İzmir’de depremden etkilenen vatandaşlarımızın yararına kullanılabilmesi için majestelerinin sarayda buna onay vermesi gerekiyor. Sadece CHP’li belediyelerin hizmet vermesini engellemek ve cezalandırmak için bu imzayı atmıyorlar. Onlar, İzmirliler cezalandırma çabasında oldukları sürece, yaptıkları yanlışı ve kibirli hareketi Türkiye’nin dört bir yanında dillendirmeye devam edeceğiz. O para İzmir’e gelecek ve burada bize oy veren vermeyen ama depremden etkilenmiş tüm vatandaşlarımız için kullanılacak. Atatürk ile dönem dönem sorun yaşayan ve bunu zaman zaman itiraf eden bir iktidar var. Atatürk'ten korkuyorlar. Sandığın buraya gelmesi gerekiyor ve bizde bu çalışmaları sandık gelene kadar artırmamız gerekiyor. Ben CHP'nin iktidar olacağına, ve CHP'li kadrolar ile bu ülkeyi düze çıkaracağını biliyor ve inanıyorum” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.