Dolar 32,3731
%0.17
Euro 35,0661
%0
Altın 2.326,230
%0.25
Bist-100 9,10
%0.23

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li vekil Kılıç: Ülkedeki tek ucuz şey; İnsan hayatı!

CHP'li vekil Kılıç: Ülkedeki tek ucuz şey; İnsan hayatı!

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Sevda Erdan Kılıç, “Yalova Sefine Tersanesinde yüksekten düşerek hayatını kaybeden 19 yaşındaki Yasin Demirdağ’ın ölü bedeninde kalan kopmuş halatın kalan kısmının çıkarılmaya çalışılarak işçinin güvenlik önlemi almadığı izlenimi verilmek istenmesine” tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 24.08.2022 - 09:15

TBMM Divan Üyesi Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Kolin İnşaatın kurucusu olduğu Sefine Tersanesinde 17 Ağustos günü yaşanan skandal olayda; Özyılmazlar taşeron firmasında çalışan ve yüksekten düşerek hayatını kaybeden 19 yaşındaki Yasin Demirdağ’ın İSG uzmanları tarafından işçinin ölü bedeninden, kopan halatın kalan kısmının çıkarılmaya çalışılmasının ve yardıma koşan işçilerin buna engel olmaya çalışmasının hem kamera kayıtlarıyla hem de işçilerin verdiği ifadelerle ortaya çıktığını ifade etti. 

“Sefine Tersanesi hayatını kaybeden işçiyi suçlayarak kendini aklayamaz”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, açıklamasında şunları belirtti:

“İşçilerin verdiği ifadelere göre; o gün Demirdağ’a çelik halat yerine ip halat verilmiş ve onun kopması sonucu işçi yüksekten düşerek hayatını kaybetmiştir. Bunun üzerine de olay yerine gelen iş sağlığı güvenliği uzmanları Yasin Demirdağ’ın üzerindeki kopmuş halatın kalan kısmını çıkarmaya çalışarak kendisinin halat takmadığı için düştüğü izlenimi verilmek istenmiştir. Tüm olanlara rağmen Sefine Tersanesi yaptığı açıklamayla ‘işe girişte gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verildiği, kişisel koruyucu donanımlarının eksiksiz teslim edildiği, hayatını kaybetmeden 2 saat önce de emniyet kemerinin kancasını takması konusunda uyarıldığı’ gibi kendisini aklamaya yönelik, işçiyi suçlayan vicdanlara sığmayacak bir açıklamada bulunmuştur. Kar hırsıyla gözü dönmüş AKP yandaşları insan hayatının öneminden bihaber yaptığı bu açıklamayla ülkemizdeki en ucuz şeyin insan hayatı olduğunu bir kez daha suratımıza tokat gibi çarpmıştır. 

“Ne zaman bu kadar kötü olduk?”

Bir insan hayatını kaybediyor… Belki şirket bu işin içinden sıyrılsın, belki de ‘ben bu işin içinden sıyrılayım’ gibi bir düşünceyle, gencecik işçinin ölü bedenine iş güvenliği uzmanları tarafından ‘emniyet halatı takmadı’ izlenimi verilmeye çalışılıyor. İnsanlık bu mu? Ne zaman bu kadar kötü olduk? Bu yapılanın hiçbir açıklaması olamaz. Bu olsa olsa iş cinayetinin kanıtı olur. Bu yapılanların hesabı sorulmalı. Burada iş cinayetinin yanında düpedüz bir de aldatmaca var! Orada cesur işçiler olmasaydı bu olayın akıbeti ortaya çıkmayacaktı. Şirket hemen olayın üstünü örtecekti. 

İş sağlığı güvenliği uzmanlarının yapmaya çalıştığı skandal olaya müdahale eden 35 işçinin işten atıldığı iddiaları var ve eğer bu durum gerçekse ‘vay bizim halimize.’ Suçluyu değil de suçu haber yapan gazeteciyi tutuklayan sistem, Sefine Tersanesinde de suça ortak olmayan aksine ‘suç ortaya çıksın’ diye mücadele edenleri işinden ediyor. Evine ekmek götürebilmek için canını hiçe sayan işçiler, bu ekonomik krizde bir de işsiz kalarak yoksulluğa itiliyor. Bu işçiler sizden şirketin anahtarını istemiyor. İnsanca bir yaşam, güvenli bir iş ortamı istiyor.”

“AKP iktidarları döneminde yaklaşık 30 bin işçi hayatını kaybetti” 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Kılıç, AKP iktidarları döneminde emekçi aleyhine çıkarılan yasalar, giderek azalan alım gücü, hak, özgürlük ve sendikalaşma mücadelelerine yapılan baskı ile güvencesiz ve denetimsiz çalışma ortamlarıyla 21 yıllık iş cinayetleri rejimi yaratıldığını kaydetti. 

21 yıllık AKP iktidarları döneminde yaklaşık 30 bin işçinin hayatını kaybettiğini vurgulayan CHP’li Sevda Erdan Kılıç, AKP iktidarında iş cinayetlerinin artık gündelik yaşamın bir parçası haline geldiğini ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Kılıç, AKP’nin iktidara gelir gelmez çıkarttığı 4857 sayılı İş Kanunu ile taşeron çalıştırma başta olmak üzere esnek ve güvencesiz çalıştırmayı yasal hale getirdiğini, kiralık işçilik ve özel istihdam büroları içerikli kölelik yasası ile bütün işlerde güvenceyi tamamen ortadan kaldırdığını belirterek, “Gelinen noktada Türkiye sermaye için bir cennet haline gelirken, emek sürekli ucuzlaştırılmıştır. Tarımda, sanayide, hizmet sektöründe kadınlar en güvencesiz koşullarda çalıştırılmış, hakkı olan ücreti alamamıştır. ‘Eşit işe eşit ücret’ kuralı tamamen rafa kaldırılmıştır. Ancak işçi sınıfı direnmeyi, dayanışmayı sever ve alışkındır. İş cinayetlerine, güvencesiz çalıştırmaya, sendikalaşmaya ve sendikal faaliyetlere engel olanlara karşı hep birlikte direneceğiz. İktidarımızda herkes hakkını alacak! Birlikte üretip, hakça bölüşeceğiz.” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.