Dolar 32,5475
%0.11
Euro 34,9059
%0.7
Altın 2.436,380
%0.15
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Purçu: Gömüleceksiniz tarihin karanlık sayfalarına!

CHP'li Purçu: Gömüleceksiniz tarihin karanlık sayfalarına!

TBMM Genel Kurulu’nda, 2022 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerine konuşma yapan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Roman vatandaşlara ilişkin sorunlarına ve AK Parti iktidarında yıllar içinde derinleşen ekonomik krize vurgu yaparken, AK Parti sıralarına seslenerek “Gömüleceksiniz tarihin karanlık sayfalarına bu ülkeyi bu hâle getirdiğiniz için” dedi.

  • Ege Postası
  • 14.12.2021 - 10:06

“Sayın Bakanlar, sizler nasılsınız, iyi misiniz? Allah iyilik versin. Vatandaştan haber getirdim size, yalnız vatandaş hiç iyi değil, haberiniz olsun. Bir sokağa çıkın da görün. Hiç pazara gittiniz mi bilmiyorum ama -tahmin etmiyorum gittiğinizi- vatandaş tane tane domates, biber alıyor. 50 gram zeytin, 70 gram salça alıyor arkadaşlar; çünkü para yok, pul yok!” diyerek hayat pahalılığına dikkat çeken Purçu, Türkiye’de vatandaşların derin yoksulluğa, açlığa mahkûm edildiğinin altını çizdi.

 

“Çöplerin başında insanlar kavga ediyor artık, o çöpten elmayı ben alacağım, bu çöpten domatesi ben alacağım diye. Sayın Bakanlar, durum bu!” dedi.

 

 “Sokaklarda İnsanlar Açlıktan Kan Ağlıyor!”

 

“Cumhuriyet tarihinde Türk lirası bu kadar değer kaybetti mi hiç? Hayır!

 

Vatandaş bu kadar fakirleşti mi hiç? Rekor kırdınız yani!

 

Haberiniz yoksa söyleyeyim, sokaklar açlıktan kan ağlıyor!” diyerek, CHP sıralarından alkışlar aldı.

 

“Aç Mısın, Susuz Musun, Elektriğin, Suyun Var mı, Bugün Kaç Para Kazandın; İktidarın Umurunda Değil!”

 

AKP hükümetinin Romanlara yönelik tutumuna değinen Purçu, “Özellikle bizim Roman mahalleleri; arkadaşlar, devlet yok, Hükûmet yok. Ne zaman geliyor biliyor musun bizim mahalleye? Çocuk doğacak kimlik verecek ya, devlet o zaman beliriyor; aç mısın, susuz musun, elektriğin kesik mi, suyun kesik mi, bugün kaç para kazandın; iktidarın zerre kadar umurunda değil!” dedi.

 

“Vatandaşını Düşünüyorsan Gel, Erken Seçim Yapalım Artık Vatandaşımıza Yapılan Bu Kadar İşkence Yeter!”

 

CHP’li Purçu, “Bu kadar vurdumduymazlık olmaz; bu işi yapamıyorsunuz. Bunu kabullenip bırakın, erken seçime gidelim! Vatandaşını düşünüyorsan gel, erken seçim yapalım! Bu ülkeye bu kadar işkence çektirmeyin artık! Yazıklar olsun ya!” diyerek AKP hükümetine sitem etti.

 

“Bilerek Yandaşa Dolarla İhale Verdiniz!”

“Yandaş şirketlere neden euroyla, dolarla ihaleleri verdiniz? Çünkü biliyordunuz doları bu kadar yükselteceğinizi. Siz kendinizi bilmez misiniz ya! Bir avuç kişi zengin olsun diye döviz kurunun yükselmesine göz yumdunuz, vatandaşımızı açlığa mahkum ettiniz!” diyen Purçu, sözlerini “Doları, euroyu bu kadar yükselteceğinizi biliyordunuz; onun için, onları korumak için yaptınız bunu. Açık söyleyin...” diyerek tamamladı.

 

Türkiye’deki Gelir eşitsizliğine vurgu yapan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “OECD tarafından yayınlanan Dünya Eşitsizlik Raporu’nun 2021 yılı sonuçlarına göre, Türkiye’de nüfusun %50sini oluşturan en yoksul kesim temel sosyal ve ekonomik hakları başta olmak üzere birçok anayasal hakkına erişememektedir. Ne acı değil mi! Aynı raporda, Türkiye’deki en zengin %10’luk kesim milli servetin %67’sine sahip! Bu kesimin ortalama yıllık geliri ise yoksul kesiminkinden tam 23 kat fazla!” açıklamasında bulundu.

 

“Romanlar Bırakın Yoksulluğu, Açlıkla Mücadele Ediyor!”

“Özellikle Roman mahallelerinde, açlıkla karşı karşıyayız artık; 6 milyon Roman'ın yüzde 97'si kayıt dışı işçi ya da işsiz! Romanların çoğu günlük/güvencesiz işler yaparak geçimini sağlıyor.” diyerek Roman mahallelerindeki son durumu anlatan Purçu, “Çocuk bezinin fiyatı son 1 yılda 2 kat arttı. Romanlar çocuklarına bez alamıyor artık; evden eşyasını, elbisesini kesiyor, çocuğuna bez yapıyor! Süt, mama alamıyorlar!” açıklamasında bulundu.

 

“Haberiniz Olsun Sayın Bakanlar, sizin durumunuz çok kötü, artık ülkeyi yönetemiyorsunuz.”

 

Özcan Purçu, AKP iktidarının Roman Eylem Planı’na değinerek “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Roman Strateji Eylem Planı'na bakanlığın bütçesinden bir kuruş ayrılmadı. Altı senedir bağırıyorum buradan; yok, yok, yok! siz de yok olacaksanız, gideceksiniz, gömüleceksiniz tarihin karanlık sayfalarına bu ülkeyi bu hâle getirdiğiniz için.” dedi ve sonrasında müzisyenlerin sorunlarına değindi:

 

“Müzisyenlerin emeklilikleri yok, geriye dönük emeklilik hakları için geriye borçlanma sistemini getirin! Bu insanlar emekli olabilmeli. Sizin en neşeli düğünlerinizde, en mutlu günlerinizde sizlerle, bizlerle beraberler. Ama açlar; müzik aletlerini satıyorlar! Bülent Ersoy, Zeki Müren, İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay gibi ünlü sanatçıların orkestra ekibi Roman müzisyenlerden olşuyor ama sigortaları bile yok!”

 

“İntihar eden müzisyenlere değinen Purçu, “Ve intihar ettiler, 200'den fazla Türkiye'deki en ünlü Roman müzisyenleri intihar etti. Ben çok üzülüyorum, değerimiz kayboldu, sanatımız bitti, bitiyor. Türk sanat müziğini, Türk halk müziğini en iyi icra eden müzisyenler Romanlarda, bizde. Yok ama yok, bitti artık!”

 

“Roman Mahallelerine Gidemeyecek Hale Geldiniz!”

 

“Sayın Bakan, Allah aşkına, Suriyelilere 35 milyar dolar para harcandı, biz Romanlara neden 1 kuruş dahi harcamadınız?” diyerek Derya Yanık’a seslenen Purçu, “Hadi kendi bütçenizden ayırmadınız, bari Avrupa Birliği’nden hibe olarak aldığınız proje bütçelerini Romanlara kullansaydınız, onu bile yapmadınız!” dedi.

 

"Eylem planı" “Roman Açılımı” Vaatleriyle Cumhurbaşkanı Romanları Kandırdı!

 

“Cumhurbaşkanı, 2009 yılında dedi ki: "Romanlar çadırda kalmayacak, işleri olacak, müzisyenleri koruyacağız." Hani nerede? Altı yıl geçti.” diyerek Aile Bakanlığı’nın 2022 Bütçe sunum kitapçığında yer alan İzleme Değerlendirme Kurulu’nun kurulması konusunda şunları söyledi: ”2016'da yayınlanan Roman Strateji Eylem Planı'nın ilk maddesinde bulunan “İzleme ve Değerlendirme Kurulu kurulması” eylem maddesi 2022 yılına gelindiği halde gerçekleştirilmemiştir ve bu, 2022 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2022 Bütçe Sunumu Kitapçığında bakanlık tarafından belirtilmiştir.” Dedi.

 

“Roman Strateji Eylem Planı Bitti, Beş Yıl Geride Kaldı, Elde Var Sıfır!”

Bakanlığın Roman Eylem Planı’nın bütçesinin süresi doldu arkadaşlar. 2021 Ocak ayı itibarıyla, Roman Strateji Eylem Planı bitti, beş yıl geride kaldı, elde var sıfır! Avrupa Birliği Komisyonu bu yıl da İlerleme Raporlarında AKP’nin yanlış politikaları hakkında eleştiride bulundu ve orada da: “Roman Strateji Eylem Planı'yla ilgili Hükûmet hiçbir şey yapmadı.” dendi. Avrupa Birliği’nden 10 Milyon Euro civarında Romanlara Yönelik çalışmalar için alınan bütçenin nereye aktarıldığı belli değil!”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.