Dolar 32,5343
%0.18
Euro 34,7483
%0.05
Altın 2.490,540
%0.24
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Purçu'dan tarımsal kredi yapılandırmasına dair kanun teklifi

CHP'li Purçu'dan tarımsal kredi yapılandırmasına dair kanun teklifi

CHP’li Milletvekili Özcan Purçu tarımsal kredilerin yapılandırılmasına dair kanun teklifi sundu. Purçu, “üreticimize destek olmak yerine borç batağına sürükleyen düzen son bulsun” dedi.

  • Ege Postası
  • 16.06.2021 - 10:14

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, işlerine yaramayan yapılandırmalara karşı çıkan ve borçlardan bıkan çiftçiler için TBMM’ye kanun teklifi sundu. Özcan Purçu’nun yasa teklifi gerekçesinde ithalata dayalı tarıma ve yarattığı sorunlara vurgu yapılarak teklif gerekçesi şu şekilde açıklanıyor: “Türkiye, tarımda kendi kendine yeten bir ülke iken, birçok tarımsal ürünü dışarıdan alan bir ülke konumuna düşmüştür. 2006 yılında yürürlüğe giren Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi “tarımsal desteklemelere ayrılacak pay gayrisafi milli hasıla’nın yüzde 1’inden az olamaz” düzenlemesini getirmiştir. Ancak aradan geçen 14 yılda tarımsal desteklemelere bütçeden ayrılan pay hiçbir zaman yüzde 1’i bulmamıştır. 2006 yılından bugüne kadar çiftçinin Tarım Kanunu’nun 21. Maddesi gereği devletten alacağı miktar 211 milyar TL’yi bulmuştur. Hak ettiği tarımsal desteklemeleri alamayan çiftçiler aynı zamanda kur artışı neticesinde artan girdi maliyetleri ile mücadele ederken diğer yandan tarımsal ithalatta gümrük vergilerinin sıfırlanması ile karşılaşmışlardır. Türkiye’de üretilen ürünlerin ithal ediliyor olması ve yerli çiftçilerin desteklenmiyor olması neticesinde tarım sektörünü ayakta tutmaya çalışan çiftçiler borçlanmak zorunda bırakılmışlardır.” ifadelerinde bulundu. 

Ekonomik krizin artması ve iklimsel koşulların küresel düzeyde değişmesiyle, gelecekte yaşanması muhtemel olan kıtlık ve yoksulluğun engellenmesi için de bu kanun teklifini TBMM’ye sunduğunu belirten Purçu, "TBMM Genel Kurulu’na getirilip yasalaşırsa bu teklif ile, Tarım Kredi Kooperatiflerinin ile kamu mevduat bankalarının 31 Mayıs 2021tarihinden önce kullandırmış olduğu tarımsal amaçlı kredilerin işlemiş ve işleyecek olan bütün faizleri silinecektir. Aynı zamanda bu düzenleme ile teklif kapsamına giren ve 31 Mayıs 2021 tarihine kadar kullandırılmış tarımsal amaçlı kredilerin ana para üzerinden yeniden yapılandırılarak beş yılda ve beş eşit taksitle tahsil edilmesi sağlanacaktır." dedi. 

ÜRETİCİNİN MENFAATİNİ KORUMASI GEREKİRKEN ÇİFTÇİYE FAİZ YÜKSELTEN TARIM KREDİ KOOPERATİFİ VE ZİRAAT BANKASI İLE TALEPLERİ KARŞILAMAYAN YENİ DÜZENLEME

Çiftçilerin Kamu Bankalarına Olan Tarımsal Kredi Borçlarının Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM’ye sunan CHP’li Milletvekili Özcan Purçu, çiftçilerin borçlandırılması ve bu konuda son yapılan düzenlemeye dair şunları söyledi: “Bankaların tüm sektörlere uyguladığı faiz oranlarını arttırmasından tarım sektörü de etkilenmiştir. Ziraat Bankası, tarımsal kredilere kullandırdığı faiz oranını değiştirmezken yapılandırma faiz oranlarını yüzde 20 olarak uygulamaktadır. Diğer bankalarda ise faiz oranları daha da yüksektir. Bu faiz oranları ile uygulanan yapılandırma çiftçilere daha çok zarar vermekte, çiftçinin geleceğe yönelik borcu katlanarak artmaktadır. Ayrıca, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan tarımsal kredi alacaklarının yapılandırılmasını kapsayan 7316 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 22 Nisan 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu son düzenleme ile çiftçilere yüzde 6'sı Hazine, yüzde 12'si çiftçiler tarafından ödenmek üzere yüzde 18 faizle yapılandırma yapıldı. Ancak yapılandırmada borcun yüzde 30'unun peşin ödenmesi zorunluluğu getirilmesi Borç faizlerinin sıfırlanmasını talep eden çiftçilerin tepkisini çekmiştir. Bu nedenle acil olarak kamu ve özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatiflerinin başlatmış olduğu icra takibi ve haciz işlemlerinin durdurulması gerekmektedir. Son olarak, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’nın kuruluş amacı üreticinin ekonomik menfaatini korumak, meslek ve geçimleri ile ilgili ihtiyaçlarını sağlamak, çiftçilerin sosyoekonomik güvencesi olmaktır" ifadelerini kullandı. 

ÜRETİCİMİZE DESTEK OLMAK YERİNE BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLEYEN DÜZEN SON BULSUN

İktidarın yanlış ekonomi politikalarının toplumun kıymetli üretici kesimini zor duruma düşürdüğünü söyleyen İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “Borç yükü ve faiziler altında ezilen üreticilerin dayanacak gücü kalmadı. Tarım ve ekonomi politikalarında köklü değişikliğe gidilmeli. Tüm milletvekillerine çağrıda bulunan CHP’li Purçu, “Pandemi döneminde ekonomik sorunlar yaşayan çiftçimizi bir de borç batağına sürükleyen, üreticinin sesini duymayan bu düzen artık son bulmalı. Çünkü AKP iktidarı üç maymunu oynamaktan bir türlü vazgeçmiyor.” açıklamasını yaptı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.