Dolar 32,3789
%0.19
Euro 35,0323
%-0.09
Altın 2.326,490
%0.26
Bist-100 9,14
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Purçu 14 milyonluk yolsuzluk iddiasını sordu

CHP'li Purçu 14 milyonluk yolsuzluk iddiasını sordu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sosyal yardımlarında usulsüzlükler ve yol açabilecekleri tehlikelere dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Bakanlığın, Sağlık Bakanlığı Engelli Sağlık Kurulu Raporu Veri Tabanı’nda (ESKR) kaydı bulunmayan kişiler ile kaydı olup ağır engelli veya tam bağımlı olmayan kişilere evde bakım ödemesi yaptığını belirledi.

  • Ege Postası
  • 20.10.2021 - 09:23

Bu konuda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Purçu, “Sosyal yardımlara muhtaç olan ve erişemeyen bir sürü vatandaşımız varken, hak etmeyen kişiler bu yardımları almış ve bakanlık bunu takip etmemiş.”

Peki, sosyal yardım almak kolay mı sandınız?

Söz konusu usulsüzlüklerin yarattığı tehlikeye değinen Milletvekili Purçu, “Bir çok hane, muhtaç olduğu halde sosyal yardıma erişememektedir. Bakanlık, genelde geçici yardımlar yapmaktadır. Erişebilseler bile bu yardımlar çok kısa süreli yapıldığı için yeterli olmaz. Her hafta Roman vatandaşlarımız, sosyal yardıma erişemediklerinden şikayet ederek bana ulaşmaktadırlar. Yoksulluk arttıkça, ihtiyacı olan herkesin sosyal yardımlara erişimi mümkün olmamıştır. Bazı aileler tarafından, engelli aylığı alabilmek adına engelli olmayan çocukları için sahte “ağır engelli raporu” düzenletilmektedir. Bu çocuklar, hayatları boyunca eğitim hakkı başta olmak üzere bir çok alanda hak ihlali yaşamakta ve mahrumiyet yaşamaktadırlar. Sosyal yardım başvurusu yapanlar tarafından beyan edilen engelli raporlarını denetlemeyen bakanlık, bu konuda sorumludur. Çocuklarımızın geleceğini karartan bu usulsüzlüklerin derhal önüne geçilmelidir!”

Bakanlık denetleme yapmıyor!

“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı il müdürlükleri tarafından, “Koşulları sağladığından şüpheli” kişilere destek ödemesi yaptığı öğrenildi.” diyen Purçu, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki hastanelerde düzenlenmiş olan sahte raporların Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından denetlenmediğine dikkat çekti ve bakanlığa şu soruları yöneltti:

1.2019 yılında, engelli aylıklarında fazla ve yersiz ödeme yapılan kaç kişiden fazla ve yersiz ödemelerin geri alınmasından vazgeçilmiştir?

2. Bakanlığınızın, fazla ve yersiz ödemelerin terkin edilmesine rağmen muhasebeleştirilmeyen kısmı olan 14.213.899,99 TL’lik tutarı muhasebeleştirmeme sebebi nedir? Söz konusu kamu alacakları tahsil edilmiş midir?

3. ESKR raporu olmayan veya raporu teyit edilmemiş kaç kişi engelli evde bakım ödemesinden faydalanmıştır? Bu kişilere ne kadar ödeme yapılmıştır? Bu kişilerden kaçı engelli evde bakım ödemesi almaya devam etmektedir?

4. Engellilik durumuna ilişkin raporların teyit işlemleri neden yapılmamıştır? Kaç kişi bu ödemelerden faydalanmıştır?

5. Sağlık raporu uygun olmadığı veya teyit edilmediği halde engelli aylığı ve engelli yakını aylığı ödemesi alan kişilere ne kadar ödeme yapılmıştır?

6. Şüpheli engelli sağlık kurulu raporu olduğu ve tespit işlemi yapıldığı halde taşra teşkilatına geç bildirildiği için bu durumda olan kaç kişi ödeme almaya devam etmiştir? Şüpheli veya sahte engelli sağlık raporuna sahip kişiler için ne kadar ödeme yapılmıştır?

7. Bakanlık olarak, çocuk hakları bağlamında düşünüldüğünde, çocuğun yaşamının bir çok döneminde hak kaybı yaşamasına yol açan usulsüz bir şekilde engelli raporu beyan edilmesine ilişin olarak; aileleri hakkında ne gibi yaptırımlar belirlenmesi planlanmaktadır?

8. Bu mağduriyetlerin tekrarlanmaması adına, bakanlığınız tarafından sosyal yardım alan kitlelerin genişletilmesini sağlamak ve ihtiyacı olan kişilerin usulsüz yollara başvurarak sosyal yardıma erişmesini engellemek adına, atılması planlanan adımlar nelerdir?

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.