Dolar 32,3701
%0.16
Euro 34,9552
%-0.31
Altın 2.325,270
%0.21
Bist-100 9,08
%0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Kılıç'tan tepki: İzmirlinin elektrik borcu 131 milyon!

CHP'li Kılıç'tan tepki: İzmirlinin elektrik borcu 131 milyon!

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç’ın, “İzmir’de elektrik borcunu ödeyemeyen kaç abone bulunduğu” ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e yönelttiği sorulara verilen yanıtlar, Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir’de de “vatandaşların elektrik faturalarını ödeyemediğini ve bu yüzden haklarında yasal takip işlemi başlatıldığını” ortaya koydu.

  • Ege Postası
  • 10.11.2022 - 10:28

Bakan Dönmez, İzmir’de “borcundan dolayı elektriği kesik abone sayısı” ile “süreç içerisinde yasal takip işlemi başlatılan abone sayısını” tablo halinde sundu. 

Buna göre, İzmir’de 2021 yılında borcundan dolayı elektriği kesik abone sayısı 28 bin 945, süreç içerisinde yasal takip işlemi başlatılan abone sayısı ise 3 bin 447.

Fatih Dönmez, İzmir’de 2021 yılında İzmir’de muhtelif abone gruplarının ilgili dağıtım ve görevli tedarik şirketlerine olan toplam borç miktarının ise 131 milyon 543 bin 75 TL olduğunu bildirdi.

 “İzmir’de elektrik kesintisi uygulanan fatura sayısı 16 milyon”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez’in cevabını değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “Sayın Bakan daha önce konuyla ilgili başka bir soru önergeme verdiği cevapta, 2021 yılı ocak-eylül döneminde İzmir’de elektrik kesintisi uygulanan fatura sayısının; meskende 14 milyon 967 bin 756, ticarethanede 1 milyon 799 bin 329, sanayide de 23 bin 917 olmak üzere toplamda 16 milyon 791 bin 2 olduğunu belirtmişti.” dedi.

 TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Kılıç, 2022 yılında, 2021 yılına göre elektrikte mesken düşük kademeye yüzde 89,4, yüksek kademeye ise yüzde 184,2 oranında zam yapıldığını belirterek, sanayideki zam oranının ise yüzde 406 gibi çok yüksek bir oranda gerçekleştiğini bildirdi. 

 “2022’de borcundan dolayı elektriği kesilecek abone sayısı daha da artacaktır”

Bakan Dönmez’in cevabından da anlaşılacağı üzere İzmir’de 2021 yılında yaklaşık Foça nüfusu kadar elektrik abonesinin borcundan dolayı elektriğinin kesildiğini, muhtelif abone gruplarının elektrik borcunun ise 131 milyon 543 bin 75 TL’ye ulaştığını vurgulayan CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, şöyle devam etti:

 “2022 yılında yüzde 200’lere varan oranlarda elektriğe zam yapıldığını dikkate aldığımızda, 2022’te borcundan dolayı elektriği kesilecek abone sayısının daha fazla olacağını, borç miktarının da 131 Milyonu Lirayı çok daha fazla geçeceğini söylemek yanlış olmaz. Yüzde 185 enflasyonun olduğu ülkemizde, 2022’de elektriği kesilen veya kesilecek abone sayısı ile borç miktarının ne kadar olduğunu varın siz hesaplayın! Pandemi ile birlikte başlayan, ardından ekonomik krizle birlikte koşar adım devam eden ‘vatandaşın çarşıda, pazarda, sokakta vb. her yerde yaşadığı ekonomik girdap’ vatandaşlarımızın elektrik faturalarını ödeyememesine ve fatura borçlarının katlanarak artmasına neden olmaktadır. Yıllık enflasyonun yüzde 185 olduğu ülkemizde, elektrik fiyatlarının bu seviyelerde kalmayacağı ve önümüzdeki aylarda daha da artacağı gerçeği ortadadır. Geçen yıl bütün faturalara 500-600 lira ödeyen bir aile bu sene sadece elektriğe bu rakamları ödeyecek ve her geçen gün yoksullaşmaya, lokmasından kısmaya devam edecektir.

 “Yardımların kimlere yapıldığı, yardım yapılacak kişi listesinin nasıl belirlendiği şaibelidir”

Elektrik fiyatlarının yanı sıra iğneden ipliğe her şeye zam geldiği bu ortamda, AKP iktidarı vatandaşlara ‘elektrik desteği yardımı’ yapıyor. Ancak bu yardımın kimlere yapıldığı, yardım yapılan kişi listesinin nasıl belirlendiği şaibelidir. İktidarın bugüne kadar vatandaşlara yaptığı yardım listelerinin AKP Genel Merkezince belirlendiği konusunda basında yer alan haberler, bizlere, elektrik yardımlarının da nasıl yapıldığı konusunda iyi bir örnek oluşturmaktadır! AKP, ‘şu kadar indirim yaptık, bu kadar indirim yaptık’; ‘şu kadar yardım yaptık ve yapacağız’ şeklinde hamaset nutukları atacağına, fiyatların neredeyse gün gün artmasına neden olan yüksek enflasyonu indirmek için gerçekçi bir çözüm yaklaşımı ortaya koysun. Yoksulluğu yönetmek yerine bu yoksulluğa çözüm olacak politikalar üretsin.

Halkımız müsterih olsun. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet Masası iktidarında, ‘halkımızın acil çözülecek sorunlarının yer aldığı’ ajandamızın ilk sayfalarında, başta elektrik olmak üzere bütün faturalarını rahatlıkla ödeyeceği gelir seviyesine kavuşacağı çözümler yer alacak.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.