Dolar 32,5113
%0.18
Euro 34,5506
%0.02
Altın 2.494,610
%0.33
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Kılıç'tan 'esnafı ekonomik olarak rahatlatacak' kanun teklifi

CHP'li Kılıç'tan 'esnafı ekonomik olarak rahatlatacak' kanun teklifi

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç; iş yeri ve ofis kira artış oranının belli bir süre sabitlenmesi amacıyla kanun teklifi verdi. Kılıç, “İşçiye, memura yüzde 30 zam ama esnafın kirasına yüzde 300 zam... Böyle giderse birçok iş yeri kapanacak. Ülkenin bütün zararını esnaf mı ödeyecek” açıklamasını yaptı.

  • Ege Postası
  • 25.01.2023 - 09:58

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç; konut kiraları gibi iş yeri ve ofis kira artış oranının da belirli bir süre sabitlenmesi amacıyla; Türk Borçlar Kanunu, Vakıflar Kanunu ve Sosyal Güvenlik Kurumuna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sundu. Kılıç’ın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyle:

 “Gerçek ve tüzel kişiler ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sahibi oldukları iş yerleri ve ofislerin kiralarına yaptıkları yüzde 300’ü bulan zamlar, pandemi ve ardından AKP iktidarının yanlış politikaları sonucu girilen ekonomik girdap nedeniyle zaten zor günler geçiren esnafın belini iyice bükmektedir. Yüksek elektrik ve doğalgaz faturalarına girdi maliyetlerinin yüksek olması da eklendiğinde, esnaflar artık nefes alamaz duruma gelmiştir. İş yeri sahiplerinin yüksek kira artış talepleri, iş yeri sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getirmekte, zaman zaman gerginliğe ve kavgalara varan sürtüşmelere neden olmaktadır. Kiracının yüksek kira artışını kabul etmemesi durumunda, sahibi olduğu mülkün önüne bir kamyon toprak döken mal sahiplerinin olduğuna ilişkin haberler zaman zaman basına yansımaktadır. Kiracı yüksek kira artışını kabul etmemesi durumunda, yıllardır işlettiği, yatırım ile tadilat ve dizayn değişiklikleri yaptığı, tabelalar astığı iş yerinden çıkmak durumunda kalmaktadır. Bir esnafın o kadar yatırım yaptığı, yıllardır işlettiği dükkanından ayrılıp başka bir yere gitmesi, o esnafı artık bir daha ticaret yapamaz hale getirmektedir. Devlet, memur ve emekliye yüzde 30 zam verirken, TÜİK, ocak ayı işyeri kira artış oranını yüzde 72,31 olarak belirlemiştir.  Ancak pandemiye kadar sahibi olduğu iş yerlerine yüzde 10 seviyesinde kira artışı yapan, salgın döneminde bu oranı yüzde 25’e çıkaran SGK, İzmir’de esnafa kiraladığı işyerlerine yüzde 122,93 oranında zam yapmıştır.

“FATURALAR, DİĞER GİDERLER ATEŞ PAHASI OLMUŞ, ESNAF PARA KAZANAMIYOR, BU KİRALARLA NASIL BAŞA ÇIKACAK”

Artan maliyetler nedeniyle zor günler geçiren esnafın sıkıntısı, mülk sahiplerinin yüksek kira artış talepleriyle katlanmıştır. İzmir Alsancak'ta işletmelerin 20 bin TL’den 140 bin TL’ye kadar kira bedellerini ödemek zorunda bırakılmaları, o işletmelerin kepenk kapatması anlamına gelmektedir. Kriz ortamında esnaf bu kiraları nasıl ödeyecek? Faturalar, diğer giderler ateş pahası olmuş, esnaf para kazanamıyor, bu kiralarla nasıl başa çıkacak? Esnaf, deyim yerindeyse kiraya çalışıyor. Esnaf daha pandemiden kalan borçlarının taksitlerini ödüyor. İşçiye, memura yüzde 30 zam ama esnafın kirasına yüzde 300 zam... Böyle giderse birçok iş yeri kapanacak. Ülkenin bütün zararını esnaf mı ödeyecek? İş yeri ve ofis kira artış oranının belirli bir süre sabitlenmesi, esnafı ‘acaba mal sahibi ne zaman çık diyecek’ korku, endişe ve stresinden kurtaracak, ekonomik olarak rahatlatacaktır. Bu nedenle kira artış oranları 31 Aralık 2023 tarihine kadar en fazla yüzde 30 olacak şekilde sınırlandırılmalıdır. Devlet de gayrimenkul sermaye iradı (geliri) tahsil ettiği verginin bir kısmından feragat ederek destek sağlayabilir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.