Dolar 32,3579
%0.13
Euro 35,1782
%0.32
Altın 2.324,570
%0.18
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Kılıç: 'Mutfakta yangın var' diyorduk ama artık mutfak kül oldu

CHP'li Kılıç: 'Mutfakta yangın var' diyorduk ama artık mutfak kül oldu

TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi, CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, AKP iktidarının uyguladığı ekonomi politikalarının yurttaşların yaşam hakkını ihlal ettiğini belirterek, son günlerde yaşanan “zam yağmurlarına” tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 05.01.2022 - 13:02

AKP iktidarının millete dayatmaya çalıştığı ekonomik düzenin, yoksulluğu ve eşitsizliği ortadan kaldırmaktan ziyade, bu durumu daha da derinleştirerek yurttaşların onur ve haysiyetine yaraşır bir hayat sürme hakkını tehdit ettiğini vurgulayan Av. Sevda Erdan Kılıç, açıklamasında şunları kaydetti:

“Türkiye’de artık yurttaşlarımız en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz haldedir. Pazar artıklarıyla beslenen, ‘askıda ekmek’ kuyruklarında hayatları heba olan yurttaşlarımız yeterli gıdaya ulaşmada zorluk yaşıyor. Bu durum da yurttaşlarımızın yaşam hakkını tehdit ediyor. İnsanlar yeterli gıdaya ulaşamadığı gibi çocuklarının mama ve bez ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor. Artık evdeki eşyalarını satarak çocuklarına mama ve bez almaya çalışan ailelerle karşılaşıyoruz. Bu durum bizim vicdanımızı sızlatırken, iktidar bu durumu görmezden geliyor. Sanki bunlar yaşanmıyor gibi saraylarında keyif sürmeye, yandaşlarıyla birlikte zenginliklerine zenginlik katmaya devam ediyorlar. Bu yönetememe halini vatandaşımız hak etmiyor. Hemen seçim artık zorunluluktur.” 

“İğneden ipliğe her şeye zam geldi”

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, felaketlerle dolu 2 yılın ardından 2022 yılının da zam yağmurlarıyla başladığını ifade ederek, “Her geçen gün fakirleştik ve de fakirleşiyoruz. İğneden ipliğe her şeye zam geldiği bir ortamda ne emeklisi ne işçisi ne de memuru hak ettiği ücreti alamadı. Dün, asgari ücretin altında ücrete mahkum edilen emekliler İzmir’de fatura yakarak eylem yaptı. Ondan önce sağlık çalışanları birçok ilde maaşlarının yetersizliğinden dolayı iş bıraktı ve yine öğretmenler düşük olan maaşları nedeniyle birçok ilde eylemdeydi. Ülkemizin dört bir yanında bu manzaraları görüyoruz ve bu manzaralar maalesef artarak devam edecek, bu politikalardan vazgeçilmediği sürece de yoksulluk daha da derinleşecektir.” dedi.

TÜİK’in, 3 ocakta aralık ayı enflasyonunu yüzde 13.58, 2021 yılı enflasyonunu ise yüzde 36.08 olarak açıkladığını ifade eden Av. Sevda Erdan Kılıç, şöyle devam etti:

“TÜİK’in makyajlamasına rağmen korkunç boyutlara ulaşan enflasyon rakamları çarşıda, pazarda yani vatandaşın fahiş fiyatlara birebir maruz kaldığı yerlerde TÜİK verilerinin iki katı. ‘Mutfakta yangın var’ diyorduk ama artık mutfak kül oldu. Yurttaşlarımızın umutları, yaşama sevinci ve geleceği de mutfaklarıyla birlikte kül oldu. TÜİK verilerine göre son bir yılda un yüzde 86, tavuk eti yüzde 86, ayçiçek yağı yüzde 76, süt yüzde 72, yoğurt yüzde 74, nohut yüzde 66, mercimek yüzde 61, makarna yüzde 60, dana eti yüzde 56, toz şeker yüzde 49, ekmek yüzde 54 ve yumurta yüzde 47 zamlandı.”

“Elektrik ve doğalgaz lüks değil, temel ihtiyaçtır”

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Av. Kılıç, 2022 yılına da elektrik, doğalgaz ve akaryakıta gelen fahiş zamlarla girildiğini kaydederek, “Elektrik ve doğalgaz lüks değil, temel ihtiyaçtır.” dedi.

Elektrik fiyatlarındaki kademeli tarifeyle aylık 150 kWh üstü elektrik kullananlara yüzde 127, 150 kWh altında kullananlara yüzde 52, ticarethanelere ise yüzde 126 zam yapıldığını belirten Av. Kılıç, doğalgazdaki zam oranının ise yüzde 25 olarak gerçekleştiğini bildirdi. 

“Her fırsatta vatandaşına kumpas kuran bir iktidar anlayışı var”

CHP Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, kademeli tarife ile aylık 150 kWh olan tüketimde fiyatın kWh başına 1.37, 150 kWh üstü için ise 2.06 TL olacağını ifade ederek, açıklamasında şu hususları belirtti:

“150 kWh demek enerji yoksunluğu demektir. 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam koşullarını sağlayacak enerji harcaması 230 kWh’dir. Bu hesaba ısınma ve soğutma dahil değil. Buzdolabı, çamaşır makinesi, aydınlatma, televizyon gibi evde kullanılan temel araçlarla yapılan hesaplar bunlar. Bir de bu zamların emekliye, işçiye, memura ayrı bir yükü var. Bu zamlar 1 Ocak itibariyle yapıldı ve aralık ayı enflasyonuna girmedi. İşçi, memur ve emekli maaşlarına bu zamlar yansımadı. Her fırsatta vatandaşına kumpas kuran bir iktidar anlayışı var. Bunu 20 aralıktaki dolar hamlesinde de gördük. Hem kumpas kuruyorlar hem de insanların gözlerinin içine baka baka yalan söylüyorlar ya da türlü masallarla insanları uyutmaya çalışıyorlar. 

Bakan Nebati, canlı yayında ‘bankalar döviz satmadı’ dedi. Merkez Bankası açıkladığı verilerde döviz sattığını söylüyor. Bu milleti ne zannediyorlar? Yine Bakan Nebati, ‘vatandaş TL’ye geçti’ diyor; Merkez Bankası aksini söylüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘aralık ayında ihracatta rekor kırdık, ihracatla büyüyeceğiz’ masalları anlatıyor ancak aynı zamanda ithalat rekoru da kırıldığını söylemiyor; aralık ayında 6 milyar 638 milyon dolar cari açık verdiğimizden bahsetmiyor. AKP’nin günü kurtarma ve koltuk koruma politikaları vatandaşın sırtına yük olduğu gibi vatandaşı sırtından da hançerlemektedir.”

“Öngörüsüz ekonomi politikaları belediye bütçelerini de eritti”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, AKP’nin öngörüsüz, tutarsız ekonomi politikalarının vatandaşa doğrudan hizmet götüren CHP’li belediyelerin bütçelerinde de kara deliğe yol açtığını vurgulayarak, “Bu zor ekonomik koşullarda vatandaşa temel gıda yardımı, yakacak yardımı, barınma yardımı ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak çeşitli yardımlar götüren belediyelerimizin de hareket alanı kısıtlanmış oldu. Ancak belediye başkanlarımız, parti politikalarımız çerçevesinde bu sıkıntıları da aşarak vatandaşlarımıza her zaman yanlarında olduklarını hissettireceklerdir.” ifadesini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.