Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Karaca'dan iktidara 'İstanbul Sözleşmesi' eleştirileri

CHP'li Karaca'dan iktidara 'İstanbul Sözleşmesi' eleştirileri

Balçova Belediyesi'nin Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ile kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla yaptığı protokolün imza törenine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “İstanbul Sözleşmesi'ni, bir eril akıl bir gecede tek imzayla yok saydı. İstanbul Sözleşmesi hala yürürlükte dediğimiz için; bugün imzacı devletlere yüklediği sorumluluğu belediyelerimizle, Kadın Dernekleri Federasyonuyla, Cumhuriyet Halk Partisi'nin YaşamHak Projesi'yle uygulamaya çalışıyoruz, uygulayacağız da” dedi.

  • Ege Postası
  • 01.04.2022 - 21:29

Balçova Belediyesi ile Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu arasında, kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla oluşturulan "Acil Yardım Hattı" Projesi ile ilgili iş birliği protokolü imzalandı.

Balçova Termal Otel'deki törene; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve çok sayıda partili katıldı.

"RAKAMLARI TUTMUYORLAR"

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ona destek veren kadınları minnetle anarak konuşmasına başlayan Gülizar Biçer Karaca şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yıl mart ayında İstanbul Sözleşmesi'ni, bir eril akıl bir gecede tek imzayla yok saydı. Biz elbette kabul etmedik. Kabul etmediğimiz için, İstanbul Sözleşmesi hala yürürlükte dediğimiz için; bugün imzacı devletlere yüklediği sorumluluğu belediyelerimizle, Kadın Dernekleri Federasyonuyla, Cumhuriyet Halk Partisi'nin YaşamHak Projesi'yle uygulamaya çalışıyoruz, uygulayacağız da...

İstanbul Sözleşmesi'ni önce kirli bir kampanya ile karalamaya çalıştılar. İstanbul Sözleşmesi diyordu ki, imzacı devletler, kadına ve çocuğa karşı şiddeti, istismarı önleyecek. Bunda bir sorun var mı, yok. Eğer önleyemiyorsan, koruyacaksın. Var mı bir sorun, yok. Bunlara rağmen şiddete uğramışlarsa, 'Şiddet, istismar faillerini en etkin şekilde yargılayacaksın' diyor. Var mı bir sorun? İşte İstanbul Sözleşmesi bunu anlatıyordu.

İmzacı devletlere de bu yükümlülükleri veriyordu. İktidar ne yaptı? Katledilen kadınlarımıza ilişkin bazı rakamlar. Fark ettiniz mi, 2009 yılında 2020 yılındakilerle 2021 yılı rakamları arasında ciddi fark var. Azaldığı için mi hayır. 2009'dan sonra Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetenler verileri tutmadı. İstanbul Sözleşmesi 'Bunu da yapacaksın' diyordu. Toplasa bile şeffaf bir şekilde paylaşmadığı için 'Olanı göstermezsek tepki almayız' yakışıksız, gerçek dışı bir gibi algı yönetmeye çalıştıkları için rakamlar az."

"AVRUPA KONSEYİ'NDEN 800 BİN EURO PARA ALDILAR"

"İstanbul Sözleşmesi'nden hukuksuzca çıkıldı" diyen Karaca şöyle devam etti:

"Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bütün dünya söylüyor. En son Danıştay Cumhuriyet Savcısı'nın mütalaası söylüyor bunu. İktidar bu mütalaanın ardından apar topar bir kanun teklifi ile karşımıza geldi. 'Kadın öldürülürse cezasını üç ay daha fazla yapalım' dediler. 'Kadın şiddet görürse cezayı 4 değil de 6 ay yapalım' dediler. Ne olacak 6 ay ceza? Israrlı takip çok olumlu bir gelişme. İstanbul Sözleşmesi'nin emrettiği, uygulayacaksın dediği önemli bir düzenleme. Dediler ki 'Boşanmış eşe ya da evli eşe karşı olacak'. Peki nişanlıya, sevgiliye, imam nikahlıya olursa ne olacak? 'Onları suç saymıyoruz' dediler. 2019 yılının Kasım ayında bu iktidar Avrupa Konseyi'ne ve Avrupa Birliği'ne bir proje sundu. İstanbul Sözleşmesi'ni etkin uygulamak için sizden para istiyorum' dedi. Avrupa Konseyi de bu projeye hayır der mi, demedi. Adalet ve Kalkınma Partisi'ne 800 bin euro para ödedi. 2022 Mayıs ayı sonuna kadar etkin uygulamaya ilişkin projeyi hayata geçireceklerdi. Kasımda 2019'da 800 bin euro aldılar. Mart 2021'de projenin tamamlanmasına 14 aydan fazla zaman varken 'Vazgeçtim' dediler. Para ne oldu? İktidarın cebinde kaldı.

"BİR HAFTA İÇERİSİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK"

CHP'li Karaca konuşmasını şöyle tamamladı:

"'18 yaşından küçük çocukların evlendirilmesine izin vermeyeceksin' diyordu İstanbul Sözleşmesi. Adalet Bakanlığı 'İnsan Hakları Eylem Planı' yayınladı. Onda ne vardı biliyor musunuz? 'Erken yaşta evlendirilen çocuklara maddi yardım yapacağım' diyordu. Yani 18 yaşından küçükler evlendirilirse destek verecek. Böyle bir şeyi kabul etmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi halen yürürlükte. Uygulanması için her türlü mücadeleyle ilgili belediye başkanlarımız ciddi şekilde ortaklaşıyorlar. Bu protokolle yönettikleri ilçede ve illerdeki şiddet mağduru kadınlara her türlü desteği onlar sağlıyor. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu söylüyor. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında ilk bir hafta içerisinde İstanbul Sözleşmesi tekrar yürürlüğü girecek."

ŞİDDETE UĞRAYAN KADINA ÜCRETSİZ DESTEK

Etkinlik öncesi akademisyen Itır Bağdadi, Balçova Belediyesi'nin toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik çalışmalarıyla ilgili sunum yaptı.

Ardından kürsüye çıkan Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Acil Yardım Hattı Projesi ile ilgili bilgi verdi. Çalkaya, proje ile Balçova'da şiddete uğrayan kadınların maruz kaldıkları olaylarla mücadelede hukuki ve psikolojik danışmanlık ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanabileceğini vurguladı.

Konukları tek tek sayıp teşekkür eden Başkan Çalkaya şöyle konuştu:

"Kadın gözüyle ve kadın kalbiyle hizmet eden bir belediye olarak kadına karşı şiddeti önlemeye yönelik bir hizmete imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Hepimiz, bu işin gururu olur mu? diye düşünüyoruz. Ne yazık ki şu anda bu durumdayız arkadaşlar. Bizler, bu şiddet olaylarını ne kadar saklarsak, yokmuş gibi davranırsak kadınlara ve kadının hak arama mücadelesine o kadar büyük bir kötülük yapmış oluruz. Kadına şiddet vardır ve bu şiddeti tarihin karanlık sayfalarına gömmek için yürekli kadınlar mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Her birimizin görevi bu mücadeleyi yükseltmek ve diri tutmaktır. Bugüne kadar susarak, gözümüzü kapatarak görmek istemediğimiz bu vahşetin karşısında artık daha büyük bir özgüvenle duruyoruz. Çünkü artık şunun farkına vardık. Kadına yönelik şiddet politiktir.

"BİRLİKTE SESİMİZ GÜR ÇIKACAK"

Kadınlar şiddet gördükçe toplumun tamamı bu karanlığın içine daha çok gömülüyor. O yüzden sadece bize değil hiçbir kadına şiddet uygulanmasına izin vermeyeceğiz. Balçova’da yıllardır süregelen kadın harekatı nedeniyle kadınlarımız sosyal, ekonomik ve siyasal anlamda kendilerini ispat etti. Balçovalı kadınlara dolaylı da olsa şiddet uygulanmasının önüne geçtiğimize inanıyorum. Balçova'da Cumhuriyet Halk Partisi'nin kadın üye sayısı, erkek üyeleri geçmiş durumda. Balçova'da kadın üye sayımız şu an yüzde 52. Bundan önce nasıl kadınların yanında olduysak bundan sonra da öyle olacak. Birlikte sesimiz gür duyulacak."

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, kadına yönelik şiddete karşı yürüttükleri çalışmaları anlattı.

YÜCEL: "KADINLARIN YANINDAYIZ"

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel iktidarı eleştirerek şunları söyledi:

"Aslında zor olan kadın olmak değil, her geçen gün katledilen şiddete uğrayan, kadını ikinci sınıf insan gören bir anlayışın yönettiği Türkiye'de kadın olmak zor. Bu iktidar da gelip geçici. İktidarın sonu geldi. Bu iktidarın sonuna siz değerli kadınların emekleri ve çalışmalarıyla imza atacağız. Kadın haklarının örgütlü bir şekilde mücadele edilmesi, dayanışmanın örgütlenmesi ve İstanbul Sözleşmesi'nden hukuksuzca çıkanların cesaret edemediği etkin bir mücadeleyi hayata geçirdiği için Balçova Belediyesi ve Kadın Dernekleri Federasyonu'na teşekkür ediyorum. Tüm belediyelerimizde başarılı bir şekilde hayata geçmesi ve uygulanması için sizlerin yanında olacağımıza söz veriyorum."

KILIÇ: "ATATÜRK'E BORÇLUYUZ"

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ise şöyle konuştu:

"İzmir'in cesur, özgür mücadeleci ve hiçbir zaman yılmayan kadınlarını TBMM'de temsil etmek beni mutlu ediyor. İzmir mücadelenin kenti. Hem Büyükşehir hem ilçe belediyelerimiz kadın dostu. Kadın mücadelesinde büyük bir lider sayesinde dünyanın önüne geçmiştik. Bir işçi kızı olarak burada milletvekiliysem, belediye başkanları varsa, sizler bugün bu salonda özgürce varsanız bunu büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.