Dolar 32,5822
%0.33
Euro 34,7960
%0.18
Altın 2.509,000
%0.99
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Beko'dan iktidara varlık fonu tepkisi

CHP'li Beko'dan iktidara varlık fonu tepkisi

Bilimsellikten uzak yanlış ekonomi politikaları yüzünden Türkiye Varlık Fonu'nun da iflas ettiğini ileri süren CHP'li Beko, Varlık Fonu'nun şeffaflıktan uzak, yandaşa kaynak aktarma fonu haline geldiğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 08.11.2022 - 11:57

Varlık Fonu’nun bağımsız denetim raporu, milyarlarca TL’lik yeni borcun ortaya çıktığını gözler önüne serdi. Birçok kurumun verilerine ise erişilemedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu ve kamunun en önemli kuruluşlarını bünyesine alan Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) ait denetim raporunun, gecikmeli olarak TBMM Başkanlığı’na sunulduğunu söyledi.

TVF ALTÜST OLDU 

Türkiye Varlık Fonu’na aktarılan kuruluşların 2021 borçlarının önceki yıla göre yüzde 45 artışla 2 trilyon 302 milyar TL’ye yükseldiği bilgisini paylaşan Beko, "Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın raporları, Türkiye Varlık Fonu’na devredilen kamu işletmelerinin mali dengelerinin altüst olduğunu ortaya koymuştur. Varlık fonu kuruluşundan bu yana Türkiye’nin tüm varlıkları için tehdit haline gelmiş bir fondur. 

TVF'DE BİTİRİLDİ Mİ?

Şöyle yakın geçmişe bakacak olursak, Varlık Fonu’na devirlerinin gerçekleştiği 2017 yılından önce kâr açıklayan ÇAYKUR, BOTAŞ ve PTT’nin dönem zararı 2018, 2019, 2020, 2021 yıllarında katlanarak arttı ve artmaya da devam ediyor. Botaş batağı saplandı, PTT'nin  mali yapısı bozuldu, TVF şirket olsa teknik olarak iflas ederdi. İktidar Merkez Bankası’nı boşalttı. Dolar rezervi kalmadı. Yanlış ve bilim dışı ekonomi politikaları yüzünden zor duruma düşen iktidar para bulması lazım. Varlık fonu ikinci bir Hazine olmuş durumda ama sürekli borç oluşturan harcama yapılan bir yapı olmuş. Bu durumun sürdürülebilirliği kalmamıştır. Merkez Bankası’ndan sonra akıllara varlık fonu da mı? bitirildi sorusunu akıllara getiriyor" sözlerle tepki gösterdi.

ŞEFFAFLIKTAN UZAK BİR YÖNETİM

Erdoğan'ın, kamuya ait fon kaynaklarının en verimli şekilde kullanılacağı vaadini anımsatan Beko,  TVF A.Ş.’nin resmi web sitesinde faaliyet raporu ve bilançosuna yer verilmediğine dikkat çekti. CHP'li Beko açıklamasında iktidarı şu sözlerle eleştirdi: Fonun portföyünde THY, Halkbank, Vakıfbank gibi aynı zamanda halka açık, borsada hisseleri işlem gören şirket ve bankaları barındıran yeminli bağımsız denetim raporunun, kâr-zarar-kredi-borçlarının borsaya ve kamuoyuna açıklanması, herkesin bilgisine ve incelemesine açık olması, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirilmesi zorunludur denilmektedir. Maalesef bu uygulama yapılmamıştır. Fonun durumu şeffaf bir şekilde toplumla paylaşılmamıştır. Her konuda şeffaflıktan uzak bir yönetimle karşı karşıyayız.

YANDAŞA KAYNAK AKTARMA FONU

Geldiğimiz nokta ise, yandaş şirketlere kaynak aktarma fonuna dönüştü.

Toprak Anonim Şirket statüsünde özel-tüzel kurum kişiliğine sahip olan TVF’nin, aile şirketi gibi yönetilmektedir. Sayıştay ve Meclis denetiminden istisna tutulmasının bedellerinin ağır olacağı uyarılarımız dikkate alınmamıştır. Dünyada böyle bir varlık fonu modeli yok! İktidarın tükendiğinin bir başka göstergesi de bitirilen varlık fonu olmuştur."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.