Dolar 32,3701
%0.16
Euro 34,9552
%-0.31
Altın 2.325,270
%0.21
Bist-100 9,08
%0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Bayır'dan 'Kara Kış Fonu' çağrısı

CHP'li Bayır'dan 'Kara Kış Fonu' çağrısı

Mecliste, İhracatçılar Kanun Teklifi görüşmelerinde CHP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, son yapılan zamlar sonucunda halkın alım gücünün kalmadığını belirterek, ‘’Dolar karşısında hızla değer kaybeden bir Türk Lirası var. Yaşadığımız büyük krizi basitçe kur artışı olarak adlandırmak ve sebebini de dış güçlere bağlamak doğru değildir. Krizin tek sorumlusu AKP’nin yanlış ekonomi politikalarıdır. Ekonomi batıyor. Size verilen yetkiyi elinize, yüzünüze bulaştırıp kötü kullandınız’’ dedi.

  • Ege Postası
  • 03.11.2021 - 11:57

24 Haziran seçimlerinden önce, Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini hatırlatarak konuşmasına devam eden Bayır, ''Reisiniz, verin bu kardeşinize yetkiyi, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz'' demişti. ‘’Erdoğan’ın seçmenlerden yetki istediği gün, dolar/TL 4.74, Euro 5.49 TL. seviyesindeydi. Bugün ise; Dolar 9.55 TL.  Euro ise 11 TL. Şimdi soruyorum ‘’Yetkiyi verin ekonomiyi düzelteceğiz, ülkeyi refahı kavuşturacağız’’ diyordunuz. Halk inandı verdi size yetkiyi. Gelinen noktadaki durum nedir? Ekonomi batıyor. Size verilen yetkiyi elinize, yüzünüze bulaştırıp kötü kullandınız. Geçmişte Yiğit Bulut ve Damat Bakan Berat Albayrak’ta dolar üzerinden konuşmalar yapıyordu. Şimdi nerede onlar? Gezi Eylemleri sırasında Dolar 1.88'den 1.92'ye çıktı diye ‘Ekonomiyi batırdınız’ diye yaygara koparttınız. Dolar 1.92'den 9.53’e çıktı. Neden şimdi fırtınalar kopartmıyorsunuz?’’ diye sordu.

Bu fragmandı asıl filmi gıda zammı sonrasında yaşayacağız

Yapılan zamlardan sonra gıda fiyatlarındaki artışın %40’ları aşacağının altını çizen Bayır, ’’Bir yıl içinde akaryakıt ürünleri, elektrik ve doğalgaz olmak üzere enerji faturaları, iki gün öncesine kadar tam 35 kez zamlandı. Bugün ise 37 kez zamlandı. Politikanız zam yapmak üzerine kurulu. Gıda fiyatlarındaki artıştan sonra, hissedeceğiz neyin ne olduğunu. Hani derler ya, bu fragmandı. Asıl filmi gıdaya yapılacak zam sonrasında yaşayacağız’’ dedi.

İzmir ve Ankara Büyükşehir örnek

CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılçdaroğlu’nın üzerinde durduğu, ‘’Kara Kış Fonu’’nun acilen kurulması gerektiğini belirten Bayır, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyelerini örnek göstererek, ’’2021 – 2022 Kış Döneminde İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak 2021 ve 2022 yıllarını kapsayan kış ayları boyunca nakit, gıda, giysi, sıcak yemek, bez, mama, ev eşyası, soba, battaniye, yakacak ve sıcak yemek desteklerini kapsayan sosyal yardımlar vatandaşlarımıza ulaştırılacak. İzmirli ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza bu kış boyunca; 25 milyon TL nakit, 30 milyon TL tutarında gıda, 20 milyon TL tutarında öğrencilere eğitim ve kırtasiye malzemesi, 20 milyon TL tutarında bez, mama, bot, mont, giysi ve ev eşyası desteği sağlanacak. 30 milyon TL tutarında, en az 1 milyon 350 bin kişilik sıcak yemek üretilip vatandaşlarımıza ulaştırılacaktır.  Kış boyunca yakacak, soba ve battaniye desteklerimiz sürecektir. İlk etapta bin hanenin soba, 5 bin hanenin yakacak ihtiyacı karşılanacaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2021 – 2022 kış dönemi boyunca İzmirli ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 125 milyon TL tutarında destek sağlanacaktır. Yine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş’ta, 600 milyon TL'lik 'Kara Kış Destek Paketi' sağlayacağını duyurdu’’ dedi.

Halka yutturacağınızı sanıyorsunuz

Son zamanlarda artan ham madde fiyatları ve enerji maliyetleri üreticiyi zorladığını söyleyen Bayır, ‘’Sanayicinin üretim yükü iyice artıyor. Sanayicinin elektriğine zam yapmak demek; Üretme, ithal et demektir. İhracatta sanayiciyi haksız rekabete mahkûm etmektir. Çiftçinin, elektriğine zam yapmak demek; Sen ekme, üretme demek. Gelin bu yanlış politikanızdan bir an önce dönün. Enerji üretenin doğalgazına zam yapmak, elektriğe zam yapmanın yolunu açmaktır. TEİAŞ’ı özelleştirdiniz. Özelleştirince zam yapmamış olacaksınız öyle mi? Vatandaş, iktidara değil, şirkete kızacak öyle mi? Halktan o kadar kopmuşsunuz ki, Bunu halka yutturacağınızı sanıyorsunuz.  Enerji Bakanlığının Tahsil edilemeyen ceza tutarı, kurumun 10 yıllık gelirine bedel. O zaman buna ceza diyeceksek, cezayı yazdığınız kuruma değil, EPDK’ya, Devlete ceza demektir. Kayıp kaçağı durduramıyorsun, kestiğin cezayı toplayamıyorsun. Parayı batırıyorsun. Gemiyi yüzdüremiyorsun, batırıyorsun’’ diyerek sözlerine son verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.