Dolar 32,3789
%0.19
Euro 35,0323
%-0.09
Altın 2.326,490
%0.26
Bist-100 9,14
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Bayır'dan elektrik kesintileriyle ilgili flaş iddia

CHP'li Bayır'dan elektrik kesintileriyle ilgili flaş iddia

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İran'dan doğal gaz teminindeki sıkıntılar nedeniyle sanayide yaşanan elektrik kesintileri konusunda dikkat çeken bir iddiayı gündeme getirdi. Kesintinin İran'a doğal gaz parasının ödenmemesinden kaynaklandığını savunan Bayır, "Ne kadar doğrudur bilmiyorum ama İran önce bir uyarı çekmiş ülkemize... 'Benim paramı ödeyin, yoksa doğalgazınızı keseceğim' diye tehdit etmiş. Buna rağmen alamamış parasını, öyle anlaşılıyor. Aslında vatandaş ödemiş parasını. Hem de yüzde 70, yüzde 120 zamlara rağmen, dişinden tırnağından artırarak faturalarını ödemiş. Ama bu paraları toplayan aracı kurum TEİAŞ doğalgaz aldığı yere bu parayı ödememiş" dedi.

  • Ege Postası
  • 24.01.2022 - 17:34

TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu üyesi ve İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İran'dan gelen doğal gazın kesintiye uğraması nedeniyle enerjide yaşanan krizi değerlendirdi. ANKA Haber Ajansı'na konuşan Bayır şunları söyledi:

"Durum çok vahim. Bir sanayici ve iş adamı olarak, aynı zamanda TBMM'de enerji komisyonu üyesi olarak bunu söylüyorum. Daha önce doğalgaz kullanımı ile ilgili kapasitelerin yüzde 60'ının kullanımı talep edilmişti. TEİAŞ, OSB'lere bugünden başlayarak 3 günlük elektrik kesintileri yapılacağını açıkladı ve uygulama başladı. İzmir'de bazı büyük sanayi bölgelerimizde elektrik kesildi. 7 ülkeye ihracat yapmış bir sanayici olarak ben bundan şunu anlarım; yurt dışına satarak ülkemize döviz kazandıracağımız bir ürünle ilgili müşterimize 'kusura bakma malı sana istediğin tarihte teslim edemiyorum' demektir bu. 20-30 yıl tırnaklarımla kazıyarak kazandığım, yurt dışında ihracat yaptığım firma var. Bugüne kadar malımı teslim etmişim, fiyatlarımda istikrar var. Şimdi ne diyeceğim? 'Benim ülkem İran'dan aldığı doğalgazın parasını ödemediği için İran bizim doğalgazımızı kesti, dolayısıyla fabrikamızı çalıştıramıyoruz'... Bunu mu anlatacağım Almanya'da mal sattığım insana. Nasıl anlatacağım bunu. Bu inanılmaz bir şey."

"VATANDAŞ FATURASINI ÖDEMİŞ AMA..."

CHP'li Tacettin Bayır, Türkiye'nin enerjide tamamen dışa bağımlı olduğunu anımsatırken, şöyle konuştu:

"Yıllarca dilimizde tüy bitti. 'Dışa bağımlı olmaktan kurtaralım kendimizi' diye. Bugünkü uygulama bir kısıtlamanın sonucu. Esas şalteri tamamen indirirse ne olacak? Esas tehlike o zaman başlıyor. Ne kadar doğrudur bilmiyorum ama İran önce bir uyarı çekmiş ülkemize. 'Benim paramı ödeyin, yoksa doğalgazınızı keseceğim' diye tehdit etmiş. Buna rağmen alamamış parasını, öyle anlaşılıyor. Aslında vatandaş ödemiş parasını. Hem de yüzde 70, yüzde 120 zamlara rağmen, vatandaş dişinden tırnağından artırarak faturalarını ödemiş. Ama bu paraları toplayan aracı kurum doğalgaz aldığı yere bu parayı ödememiş. Bu aracı kurum elektrik üretimi yapan, TEİAŞ denilen firma. TEİAŞ'a bağlı olarak ihaleleri alan meşhur çeteler... Devamlı Türkiye'de vatandaşın üzerine zam furyasını bindiren insanlar."

"O PARAYLA DOLAR MI OYNATTILAR..."

Yurttaştan toplanıp İran'a yatırılmadığını iddia ettiği paraya ilişkin şüphelerini de aktaran Bayır, "Acaba doları yukarıya çıkarıp sonra aşağı düşüren güç, bizden topladıkları elektrik paralarıyla mı yaptı bunu? İnsanın aklına bu geliyor ister istemez. İran'a ödemeleri gerekirken oraya vermediler de Türkiye'nin dolarını mı oynattılar. Buradan mı götürdüler, hortumladılar acaba? Bunları söylemekten milletvekili olarak utanıyorum" dedi.

"VANA TAM KAPANIRSA KARANLIĞA BÜRÜNECEĞİZ"

Tacettin Bayır, böyle bir yönetim tarzının ülkeye yakışmadığını belirtirken şunları söyledi:

"Bu iddia gibi gözükse de tedarikçi İran'a büyük bir borç yükü bırakmışız ki adam vanayı kıstı. Tam kapatmadı, kıstı. Ya kapatırsa onu düşünmek bile istemiyorum. Biz ülke olarak üretim konusunda çiftçiyi, köylüyü ihmal etmişiz. Her şeyi ithal eder hale gelmişiz. OSB'lerdeki fabrikalarımızı kapatacak olursak işsizlik sorununu nasıl aşacağız. Üretim durduğu için büyük bir döviz kaybı olacak, ihracat yapamayacağız. İtibarımızı kaybedeceğiz. Vana tam kapanırsa karanlığa bürüneceğiz. Bu karda, kışta çocuklarımız evde donacak. Böyle bir riski bu ülke yaşamamalı. 20 yıldır bu ülkeyi yönetenler buna çözüm üretebilmeli. Kendimi de katarak konuşuyorum buna, sözde milliyetçilikle çözüm ürütemeyiz. Gerçekten ülkesini, devletini, bayrağını seven insanlar olarak ortak çözüm üretmeliyiz. Tek adamdan talimatları aldıkları için çok sesliliğe dayanamıyorlar. Böyle bir krizde İran ve Türkiye arasındaki doğalgaz sözleşmelerindeki şartlar ne? İran'a bir yaptırım uygulayacak şansımız var mı? Pek zannetmiyorum. Hem suçluyuz hem güçlüyüz. Borcumuzu ödememişiz. Aldığın malın parasını vermiyorsan adam da sana 'malı vermiyorum' diyebilir."

"EVLERDE DE KISITLAMAYA GİDİLİR Mİ"

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan'ın, sanayicinin zararının BOTAŞ tarafından karşılanıp karşılanmayacağına ilişkin bir soru önergesi verdiğini anımsatan Bayır, "Önemli bir soru. Üretimin 3 gün kapatılması, çalışanların evlerine gönderilmesi. Fabrika 3 gün kapanacak. Sanayiden tasarruf edip evlere giden enerjiden tasarruf etmeyeceksin. Ankara ve İzmir sanayi odası başkanları kısıtlamanın tamamını sanayiciye yaparsanız ülke büyük bir kayıp yaşar. Evlerde de kısıtlamaya gidin' demeye başladılar. Acaba bu da bir alıştırma mı? Şalterler bugün fabrikalar için indi. Yarın evler için iner mi? Bebelerimiz evde karda kışta ne yapar, düşünmek bile istemiyorum" dedi. (ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.