Dolar 32,5356
%-0.01
Euro 34,9154
%0.25
Altın 2.426,680
%0.14
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Arslan’dan 1 Mayıs mesajı

CHP'li Arslan’dan 1 Mayıs mesajı

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Yaptığı açıklamada “Yol açtığı ekonomik ve sosyal sonuçlar ile dünyada ve ülkemizde tüm ezberleri bozan salgın, insanlığa emeğin en yüce değer olduğunu bir kez daha hatırlattı” diyerek, emeğin ve üretimin her alanda sürdürülebilirliğin temeli olduğunu dile getirdi.

  • Ege Postası
  • 30.04.2021 - 13:55

Arslan açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Ülkemiz ve tüm dünya zor bir dönemde geçiyor. Bu zorlu süreçte sağlık emekçilerimiz adeta dünyayı omuzladı, emeğin insan yaşamı için ne demek olduğu bir kez daha hatırlattı. Bu süreçte her sektörden emekçiler büyük bir özveri ile insanlığa omuz verdi. 

SAĞLIK ÇALIŞALARI DÜNYAYI OMUZLADI

Salgın önlemleri nedeniyle bu yıl alanlarda olamayacağız ama insanların her zaman olduğundan daha fazla 1 Mayıs’ı yüreklerinde hissedecekler ve evlerinin balkonlarından emekçileri alkışlayacaklar. Bu zor dönemde dünyayı omuzlayan sağlık emekçilerimizi, diğer sektörlerde de zor koşullarda çalışarak yaşamımızı kolaylaştıranları hep birlikte alkışlayacağız.  
 
Salgın süreci ekonomik zorluk yaşayan ülkelere, sosyal devlet politika ve uygulamalarının, emeği geliştirmek, korumak için oluşturulan fonların ne ifade ettiğini bir kez daha gösterdi. Maalesef iktidar bu süreçte başarılı bir sınav veremedi, salgının yükü işsizlik, yoksulluk, ödenemeyen kira ve faturalar, karşılanamayan temel ihtiyaçlar olarak emekçinin sırtına yüklendi. Sınırlı ve yetersiz kısa çalışma ödeneği dertlere çare olamadığı gibi Kod 29 bahane edilerek işten çıkarmalar yaygın hale geldi. Salgın döneminde toplumun her kesimini kucaklayan, kıt kaynaklarla vatandaşın derdine derman için büyük çaba harcayan CHP Belediyeleri ise bu zor dönemde umutları yeşertti. 

İŞ CİNAYETLERİ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

1 Mayıs’ı, emeğin bayramını işsizlik, düşük ücret, devam eden kötü çalışma koşulları,  iş kazaları, iş kazalarının neden olduğu ölümlerin gölgesinde kutluyoruz. Bırakınız bu sorunların çözülmesini tablo her geçen yıl daha da kötüye gitmekte. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin verilerine göre 2019 yılında 1736 emekçi iş kazalarında hayatını kaybetti. 2020 yılında iş kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısı ise 148’i kadın, 2279 erkek olmak üzere en az 2427’dir.

2020 yılında hayatını kaybedenlerin yaş gruplarına göre dağılımına baktığımızda, 14 yaş ve altı 22 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 46 çocuk/genç işçiyi kaybettiğimizi görüyoruz. Bu veriler gerçekten üzerine acı acı düşünülmesi gereken durumun içimizi yakan özetidir.  Salgın işsizliği artırmaya devam ediyor, kadın işsizliği salgında yüksek seyrediyor, dar ve geniş işsizlik arasındaki makas açılıyor, işgücüne katılma oranı düşüyor.
 
Bu tablodan çıkartılması gereken ders ise tüm bu sorunların emek dayanışması ile aşılacağına olan inançtır. 

İş için, aş için, insanca yaşamı sağlayacak bir ücret için iktidara geleceğiz. Üreten bir Türkiye’yi, üretimden her vatandaşımızın eşit ve adil pay aldığı, ekmeğin hakça bölüşüldüğü bir Türkiye’yi hep birlikte yaratacağız!

1 Mayıs tüm emekçilerimize kutlu olsun, Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın Emeğin Bayramı…

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.