Dolar 32,5413
%-0.02
Euro 34,8889
%0.07
Altın 2.431,070
%0.04
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Arslan ucuz internet kullanımı için araştırma önergesi verdi

CHP'li Arslan ucuz internet kullanımı için araştırma önergesi verdi

Cumhuriyet Halk Partisi, TBMM Başkanlığı'na ucuz ve kaliteli internet kullanımı için araştırma önergesi verdi.

  • Ege Postası
  • 08.07.2021 - 12:31

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan ve CHP milletvekillerinin imzalarıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, mobil genişbant abone sayısının 65,6 milyon,  4.5G hizmetiyle mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan mobil genişbant abone sayısının da 42,6 milyon olduğu vurgulandı. 

Önergede, “internete erişim, temel bir insan hakkı olmakla birlikte, ülkemizde bu hizmetin güvenli, kaliteli ve uygun fiyattan sağlanmasında önemli sorunlar yaşandığı görülmektedir.” denildi. 

Türkiye’nin internet ağı ve altyapısının mevcut durumu değerlendirildiği, ülke karşılaştırmalarının yer aldığı önerge ile ilgili olarak Ednan Arslan şu açıklamalarda bulundu.

TÜRKİYE’DE İNTERNET KALİTESİ DÜŞÜK 

 “Dünyada, internet performans testi hizmeti sunan ve bu konuda otorite olan Speedtest’in Mayıs 2021 verilerine göre:

Dünya çapında ortalama mobil internet hızı indirmede (download) 54,53 Mbps; yüklemede (upload) hızı 12,63 olurken; gecikme (ping) ise 37 ms olarak tespit edilmiştir.

Dünya çapında ortalama genişbant internet hızında, ortalama indirme hızının 105,15 Mbps, ortalama yükleme hızının 55,95 Mbps; ortalama ortalama gecikmenin ise  19 ms olduğu tespit edilmiştir.

Speedtest verilerine göre Türkiye’nin, ortalama mobil internet hızında, indirme hızının 43,49 Mbps; yükleme hızının 15,37 Mbps; gecikmenin ise 29 ms olduğu tespit edilmiştir. Bu verilere göre Türkiye dünya ortalamasının altında, 137 ülke arasında 57. sıradadır.

Türkiye’nin, ortalama genişbant internet hızında, indirme hızının 35,16 Mbps; yükleme hızının 9,85 Mbps; gecikmenin ise 24 ms olduğu tespit edilmiştir. Bu verilere göre Türkiye genişbant internet hızında dünya ortalamasının altında, 180 ülke arasında 102. sırada yer almaktadır.

Dünyada en yüksek internet hızı 238.59 (Mbps) ile Singapur’da görülürken, ikinci sıraya 231.70 (Mbps) ile Hong Kong, üçüncü sıraya ise 217.70 (Mbps) ile Tayland yerleştiği kaydedildi. İnternet hızında Gana, Umman, Seyşeller, Karadağ gibi ülkelerin gerisinde kalan Türkiye’yi daha iyi noktalara getirmek hepimizin ortak hedefi olmalıdır. 

İNTERNET KULLANMAK ARTIK LÜKS! 

İnternet kalitesinin ortalamanın altında kaldığı ülkemizde fiyatlara baktığımızda ise tam tersi bir tablo karşımıza çıkıyor. 2020 yılı verilerine göre mobil internete en düşük fiyat ödeyen ülkeler sıralamasında Türkiye 1 GB / 0,72 dolar, (5 lira) fiyatı ile 21. sırada yer almıştır. 2020 yılına ait bu fiyatlandırma tablosunu bugünkü kurdan hesapladığımızda 1 GB internete 1,25 lira daha fazla para ödendiği görülecektir.   Bu da %25 bir artış anlamına gelmektedir. Bu artış Türkiye’yi sıralamada daha da geriye itmiştir. Bu kalite ve hızda bir internet hizmeti için ödenen ücretler çok yüksektir. 

İnternet kullanımı artık Türkiye’de lüks tüketim halini almıştır. Pandemi döneminde çocuklarımızın okula erişimi için tek yöntem halini alan internetin ne kadar önemli olduğunu hep birlikte gördük. Bu nedenle bu ücretlerin mutlaka daha uygun bir düzeye çekilmesi gerekmektedir. 

BAKANLIĞIN AÇIKLAMALARI GERÇEKCİ DEĞİL 

“Türkiye’de internetle ilgili bir diğer sorunda internet altyapısının yetersiz olmasıdır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan değerlendirmelerde 2021 yılı sonuna kadar Türkiye‘deki tüm mahallelerin yüzde 90‘ına fiber İnternet geleceği, 2023‘te ise yüzde 100 fiber internete ulaşılacağı" iddia edilmektedir. İnternetle ilgili mevcut durum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) Elektronik Haberleşme Sektörü 2020 raporunda değerlendirilmiş. Rapora göre ülkemizde Sabit Genişbant abonelerinin yüzde 75’inin halen düşük hızlı bakır altyapıdan hizmet alıyor.

BTK`nın verilerine göre internet trafiğinde sabit hatlar yüzde 95, mobil hatlar ise yüzde 5 trafik payına sahiptir. Sabit hat kullanan 16,7 milyonun içinde eve kadar ya da binaya kadar fiber interneti olan sadece 4 milyon abone bulunmaktadır. TÜİK`e göre ülkemizde 24 milyon hane bulunduğu dikkate alındığında halen 20 milyon fibersiz konut olduğu görülecektir. 20 yılda 4 milyon eve fiber internet hizmeti sağlandığı düşünüldüğünde Bakanlığın açıklamalarının çokta gerçekçi olmadığı anlaşılacaktır. 

Türk Telekom’un özelleştirildiği 2006 yılında Türkiye’nin toplam fiber uzunluğu yaklaşık 110 bin kilometredir, aradan geçen 15 yılda ana omurga ve kullanıcı bazında 425 bin km’lik fiber uzunluğuna erişilmiştir. Fiber altyapı konusunda Türkiye Güney Kore ve Portekiz ile karşılaştırıldığında, Türkiye’den yüzölçümü yaklaşık yedi kat küçük olan Güney Kore düzeyine gelebilmemiz için 4 milyon km, Portekiz’in fiber uzunluk oranına erişmesi için ise 7 milyon km fiber ağa sahip olmamız gerekmektedir. Bu veriler ülkemizin internet altyapısında dünyanın ne kadar gerisinde olduğunun gösteren çarpıcı örneklerdir.  

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN

Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, teknolojide çağı yakalamak için bilişim teknolojileri ile internet altyapısında mevcut sorunlar tespit edilmelidir. Türkiye’yi bu konuda dünya ortalamasının üzerine taşıyacak önlemlerin alınması zorunludur.”   

Arslan; kaliteli ve ucuz internet hizmeti için gerekli yatırımların ivedilikle gerçekleştirilmelidir, bu hizmetleri gerçekleştirmek çocuklarımıza ve gençlerimize karşı görevimizdir dediği açıklamasını, bu konuda bir araştırma komisyonu kurulmasının ülkenin geleceği için bir zorunluluk olduğunu belirterek tamamladı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.