Dolar 32,3126
%0.19
Euro 35,1391
%0.05
Altın 2.292,930
%0.68
Bist-100 9,07
%2.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Arslan engelli vatandaşların sesi oldu

CHP'li Arslan engelli vatandaşların sesi oldu

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesi engelli vatandaşların güncel sorunlarını dile getirdi.

  • Ege Postası
  • 02.12.2022 - 10:58

"Hayatın her alanında eşit hak ve değere sahip olması gereken engelli vatandaşlarımız; ülkemizin içinden geçtiği derin ekonomik kriz ve yönetilememe sorunları yüzünden, adeta hayattan geri kalmaktadırlar" diyen CHP’li Arslan, "Engelli vatandaşlarımız sosyal, kültürel ve ekonomik hayattan kopmamak için temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyorlar. Zaten yetersiz olan imkanlar ve uygulamalar, ülkemizin içinden geçtiği bu zor dönemde iyice işlevsizleşmiş durumda. Engelli vatandaşlarımıza verilen desteklemeler enflasyon karşısında erimiş, engelli vatandaşlarımız kaderlerine terk edilme noktasına gelmiştir." dedi.

CHP’li Arslan’ın engelli vatandaşların sorunlarına ilişkin değerlendirmeleri şu şekilde:

“Sağlık Bakanlığı devlet hastaneleri sağlık kurulu heyetlerinde tıbbi rapora ve engel oranına dayanarak verilen engelli aylığı, engelli bakım ücreti ve desteklemeler sosyal devletin gerekliliğidir. Sağlık kurulu raporlarının hakkaniyetli bir biçimde verilmesi konusunda engelli vatandaşlarımız sorun yaşamaktadır. Bu konuda bir standardın oluşturulması gerekmektedir. Bakın bugün engelli bir vatandaşımızın toplum hayatına katılmasında temel rol oynayan akülü tekerlekli sandalyelerin fiyatları işlevlerine göre 15 bin ile 50 bin TL arasındadır. Peki buna karşılık SGK’nın sağladığı destek nedir? Sadece 2750 TL. Peki Spor faaliyetlerinde bulunan engelli vatandaşlarımızın ihtiyaç duydukları aktif tekerlekli sandalyeler için SGK’nın sağladığı destek nedir? Sadece 2250 TL’dir.

"Desteklemeler güncellenmeli"

CHP’li Arslan sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün bu protezlerin büyük çoğunluğu yurt dışından dolar kuru üzerinden getirilmektedir. Enflasyon ve ekonominin yönetilememesinden kaynaklı dolar kurundaki yüksek artış nedeniyle bu destekler yetersiz ve işlevsiz kalmaktadır. Engelli vatandaşlarımıza yapılacak desteklemeler güncellenmelidir. Öyle ki bu protezlerin fiyatları 20.000 ile 200.000 TL arasında değişmektedir. Engelli vatandaşlarımız ihtiyaçları olan protezleri edinirken %75’lik bir kısmını kendileri ödemek zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle engelli vatandaşlarımızdan pek çoğu ekonomik açıdan bu miktarları karşılayamadıkları için koltuk değneği ve eski, yıpranmış ve hatta hasarlı protezler kullanmaya mahkum olmaktadırlar. 

Bir diğer sorun ise; on binlerce omurilik felçli hastanın hava kadar, su kadar temel gereksinimi olan hasta bezlerinin fiyatının her gün yükselmesidir. Bu bez giderlerinin tamamını SGK karşılamalıdır.

Sosyal devlet anlayışı ile engelli vatandaşlarımızın sorunları merkezi olarak çözülmeli ve hizmetler bu vatandaşlara ulaştırılmalı, destekler artırılmalıdır. Bu nedenle daha kapsamlı bir veri tabanı oluşturulmalı ve engelli vatandaşlarımızın yaşadığı gerçekler gözlemlenmeli, bu gerçekler ışığında çözümler üretilmelidir.”

"TÜİK, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ulusal Engelli Veri Tabanı yetersiz"

Engelli vatandaşlarımızı ilgilendiren istatistiklerin gerçeklikten uzak olduğunu ifade eden Arslan, “Bugün TÜİK veri portalında engelli vatandaşlarımızla ilgili istatistiklere bakıldığında son veriler 2020 yılından kalmadır. Buna ek olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Mayıs 2022’de yayımladığı Engelli ve Yaşlı İstatistik Bülteni’ne bakıldığında; Nüfus ve Konut araştırmaları sonucunda en az 1 engeli olan 4.876.000 vatandaşımız olduğu görülmektedir. Ulusal Engelli Veri Tabanında görülen engelli vatandaşlarımızın sayısı ise gerçeklikten çok uzaktır. 2020 yılına ait verilere göre Ulusal Engelli Veri Tabanında kayıtlı engelli vatandaşlarımızın sayısı 2.530.376 kişidir. Oysa ki gerçekliğimiz farklıdır. Engelli hak örgütlerinin verilerine göre ülkemizde 2022 yılında engelli vatandaşlarımızın sayısı 12 Milyona ulaşmıştır.” dedi. 

CHP’li Arslan’dan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vurgusu

Arslan, ‘Engelli vatandaşlarımızın temel haklara erişebilmesi, sağlık hizmetinde yaşadıkları haksızlıkların ortadan kaldırılması, kamuya bağlı rehabilitasyon merkezlerinin yeterli hizmet verebilmesi, sağlık harcamalarının tümüyle SGK tarafından karşılanması için gereken düzenlemeleri Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında halkımızla birlikte gerçekleştireceğiz.

Bu vesileyle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesi unutulmamalıdır ki; her sağlıklı birey birer engelli adayıdır ve engelli vatandaşlarımızın sadece yılın bir gününde değil, hayatın her anında, her alanında, yılın 365 günü hatırlanması gerekir.’ diyerek sözlerini noktaladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.