Dolar 32,3787
%0.19
Euro 35,0430
%-0.06
Altın 2.325,750
%0.23
Bist-100 9,09
%0.09

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Arslan: Dağıtım şirketlerine yeni yıl kıyağı

CHP'li Arslan: Dağıtım şirketlerine yeni yıl kıyağı

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) elektrik tarifelerinde 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yaptığı değişikliğe tepki gösterdi. Arslan, “Değişiklik ile vatandaşın fatura bedelleri düşmüyor. Ama dağıtım şirketlerinin kasasına para aktarılarak yine onlara kıyak çekiliyor. Bu, kabul edilir bir durum değil. Göz göre göre dağıtım şirketlerine para aktarılıyor. Enflasyon ve hayat pahalılığı altında inim inim inleyen vatandaşlarımızın kesesi değil, yine özel şirketlerin kasası dolduruluyor. Üstelik sinsice” dedi.

  • Ege Postası
  • 03.01.2023 - 11:28

EPDK, 2022’nin son haftasında, elektrikte sanayi tarifesine yüzde 16 indirim yaptığını, konutlarda ise yeni zam yapılmayacağını açıklamıştı. CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, bugün yaptığı yazılı açıklamada, EPDK’nın 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak tarife değişikliğini değerlendirdi.

Yapılan düzenleme ile serbest olmayan tüketiciler ile serbest olmasına karşın tedarikçi seçmeyen tüketicilere uygulanacak elektrik tarifelerinde değişiklik yapıldığını belirten Arslan, şunları kaydetti:

“EPDK’nın yayınladığı bu tarife tablolarına göre; 240 kWh ve altında aylık tüketimi olan mesken aboneleri için alçak gerilim tek zamanlı tek terimli perakende enerji bedeli tarifesi, 121 kr/kWh dan 78 kr/kWh’a düşürüldü. EPDK’nın açıkladığı tabloda, daha önce 33,5 kuruş olan dağıtım bedeline yüzde 132 zam yapılarak 77,8 kuruşa çıkarıldığı görülmektedir. Enerji bedeli 121 kuruş ve dağıtım bedeli 33,5 kuruş iken 240 kWh aylık tüketimi olan bir mesken abonesi, yüzde 5 belediye payı ve yüzde 8 KDV ile 416 TL elektrik faturası ödemekteydi. Bu değişiklik sonrasında 78 kuruş enerji bedeli ve 77,8 kuruş dağıtım bedeli ile 240 kWh aylık tüketimi olan bir mesken abonesi, yüzde 5 belediye payı ve yüzde 8 KDV ile yine 416 TL elektrik faturası ödeyecek.

“VATANDAŞLARIMIZIN KESESİ DEĞİL, YİNE ÖZEL ŞİRKETLERİN KASASI DOLDURULUYOR”

Değişiklik ile vatandaşın fatura bedelleri düşmüyor. Ama dağıtım şirketlerinin kasasına para aktarılarak yine onlara kıyak çekiliyor. Bu, kabul edilir bir durum değil. Göz göre göre dağıtım şirketlerine para aktarılıyor. Enflasyon ve hayat pahalılığı altında inim inim inleyen vatandaşlarımızın kesesi değil, yine özel şirketlerin kasası dolduruluyor. Üstelik sinsice.

“FATURA BAŞINA ARTIŞ, DAĞITIM BEDELİ İÇİN 106 TL”

Eğer dağıtım bedeline zam yapılmasaydı enerji bedelindeki düşüş ile en düşük kademedeki kullanıma karşılık gelen bir mesken abonesi, 240 kWh kullanım için 78 kuruş enerji bedeli ve 33,5 kuruş dağıtım bedeli, yüzde 5 belediye payı ve yüzde 8 KDV ile 301 TL elektrik faturası ödeyecekti. EPDK’nın açıkladığı bu tarifeler ile vatandaşın elektrik faturasında bir indirim yapılmak yerine, dağıtım şirketlerine ödenen dağıtım bedeline enerji bedelindeki düşüş kadar ekleme yapılarak kaynak aktarımı söz konusu. Dağıtım şirketleri, 240kWh tüketime sahip her mesken abonesi faturasından 80 TL yerine 186 TL dağıtım bedeli alacak. Fatura başına artış dağıtım bedeli için 106 TL.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.