Dolar 32,4885
%0.24
Euro 34,5803
%0.25
Altın 2.478,340
%-0.2
Bist-100 9.561,00
%-1.23

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Arslan: 7 yılda orman yangınları 4 kat arttı

CHP'li Arslan: 7 yılda orman yangınları 4 kat arttı

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan'ın orman yangınlarına ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı Arslan, 7 yılda orman yangınlarının 4 kat arttığını ifade etti.

  • Ege Postası
  • 29.06.2021 - 15:44

Küresel ısınma ve iklim değişikliği, çölleşme, su kıtlığı, biyolojik çeşitliliğin azalması, çevre kirliliği günümüz dünyasının en önemli sorunları arasında yer aldığını ifade eden Arslan, “ Bu sorunları başlıca nedeni ise acımasızca yok edilen orman varlığımız, ağaçlarımız.Ormanların karşı karşıya olduğu ve önlenebilir tehditlerden biri de orman yangınları. Türkiye’de her yıl binlerce hektar orman alanı yangınlar nedeniyle yok oluyor, bu tablo her geçen yıl ağırlaşıyor.Yanan orman alanlarına ilişkin tabloyu paylaşmak gerekirse 2014 yılı, 2 bin 149 yangın - 3 bin 117 hektar alan, 2015 yılı, 2 bin 150 yangın - 3 bin 219 hektar alan, 2016 yılı, 3 bin 188 yangın - 9 bin 156 hektar alan, 2017 yılı, 2 bin 411 yangın - 11 bin 993 hektar alan, 2018 yılı 2 bin 167 yangın - 5 bin 644 hektar alan,2019 yılı, 2bin 688 yangın - 11 bin 332 hektar alan, 2020 yılı, 3 bin 412 yangın - 20 bin 936 hektar alan,2018 yılında 5 bin 644 hektar alan yanarken 2020 yılında 3 bin 412 yangında 20 bin 936 hektar alanı orman yangınlarında kaybettik. 4 kat gibi bir artıştan söz ediyoruz” dedi.

“GİDEREK KÖTÜLEŞEN BİR TABLO”

Giderek kötüleşen bir tablo ile karşı karşıya kalındığını dile getiren Arsalan, “elişen teknoloji ile yangın izleme ve söndürme imkânlarının artmasına karşı ülkemizde her yıl yanan alan büyüklüğü artmaktadır. Burada ters giden bir şey var bu da hükümetin bu konuda izlediği politikalardır. Ormanlar adeta ranta teslim edilmiştir.

Yangın söndürme teknikleri gelişiyor, teknoloji gelişiyor ama bizde yanan alanlar artıyor. Çalışma dönemimizde, parlamentoda üzerinde ısrarla durduğumuz konuların başında orman köylüsü, orman ve orman yangınları yer aldı. Her yasama döneminde daha etkin önlem alınmasını soru önergelerimiz ile meclis gündemine taşıdık. Bununla da yetinmedik 17 Şubat 2021 tarihinde orman yangınlarının artış nedenlerinin araştırılması, yangınların önlenmesi için etkin ve kalıcı politikaların oluşturulmasına yönelik bir meclis araştırması açılması için önerge verdik” ifadelerini kullandı.

YANGIN EĞİTİM MERKEZİNİN KAPATILMASI YANGINLA MÜCADELEYİ ETKİLEMİYORMUŞ

Orman yangınlarıyla mücadele bir deneyim ve bilgi işidir diyen Arslan, “Bu konuda ülkemizin en önemli eğitim merkezi olan İzmir Tınaztepe’deki Orman Yangınları İşçi Eğitim Merkezi'nin kapatılmaması için büyük bir mücadele verdik. Orman yangınlarının yoğun olduğu bir bölgede böyle bir kurumun kapatılması, orman cinayetidir." dedik. Bakanlığa “Bu merkezin kapatılmasının yangınla mücadelede zaafa yol açmayacak mıdır?” diye sorduğumuzda, Bakanlık tarafından “Önergede geçen birimin kapatılması ile yangınla mücadele eğitim faaliyetlerinin engellenmesi ve aksatılması gibi bir durum söz konusu değildir.” yanıtı verilmiştir. Bu yanıt bile Bakanlığın anlayışını ortaya koyması açısından çarpıcı bir örnektir.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde oteller ve yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanda çıkan yangında yangını söndürme çalışmaları sırasında Orman Genel Müdürlüğü personeli hayatını kaybetti benzeri acıların yaşanmaması, binlerce canlının yangınlarda yok olmaması için siyaset üstü bir yaklaşım izlemek gerekiyor.

Orman insanla yaşar, orman köylüsüyle yaşar, 1950 yılında yürürlüğe giren 6831 sayılı orman yasası 2002 yılına kadar 14 kez değişmiş, bu değişiklikler günün koşullarına uyarlanması adına yapılırken Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarlarında 41 kez yasada değişikliğine gidilmiş, yapılan bütün değişikliklerin amacı orman alanlarının amaç dışında kullanılmasına dönük olmuştur. Bu durum bile ülkemizde izlenen ormancılık politikalarını anlatmaya yeterli olacaktır.

Yanlış ormancılık politikaları, liyakat dikkate alınmadan yapılan atamalar, yetersiz personel sayısı, ormancılık kültürünün ve orman köylüsünün ekonomik kazanımlarının sistematik olarak yok edilmesi ormancılığımızın bugünü ve geleceği açısından kaygı verici bir tablo oluşturmuştur.

Geleceğimizi orman yangınlarına teslim edemeyiz.

Orman yangınları ile kaybedilen alanların rehabilite edilmesi için geçen zamanı göz önüne aldığımızda doğaya ve canlılara karşı yükümlülüğümüzü yerine getirmek zorundayız. Bunun için orman yangınlarına müdahale ekiplerinin eğitimi, teçhizat sağlanması ve ne gerekiyor ise yapmalıyız, yapmalısınız” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.