Dolar 32,3701
%0.16
Euro 34,9552
%-0.31
Altın 2.325,270
%0.21
Bist-100 9,08
%0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP İzmir'de kadınlar seçimini yaptı! Kazananı bir oy fark belirledi

CHP İzmir'de kadınlar seçimini yaptı! Kazananı bir oy fark belirledi

CHP İzmir’de kadınlar yeni başkanını seçmek için sandık başına gitti. Kongre öncesi adaylığını açıklayan 4 isimden 2'si seçimden hemen önce çekildi. Kongrede Buket Fatoş Erol ve Nurdan Şenkal Uçar yarıştı. Kıran kırana geçen seçimi Nurdan Şenkal Uçar bir oy farkla kazandı. Öte yandan oy kullanma işleminin bitmesine dakikalar kala salonda gerginlik çıktı. CHP İzmir'de kadınlar seçimini yaptı

  • Ege Postası
  • 14.03.2020 - 11:40

EGEPOSTASI- CHP İzmir İl Örgütü’nde kadınlar yeni il başkanını belirlemek üzere sandık başına gitti.

Konak Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde gerçekleşen kongreye ilgi yoğun oldu.

İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı'nın aday olmadığı kongrede Buket Fatoş Erol, Nurdan Şenkal Uçar, Nesrin Avlunyalı ve Sevda Baykara adaylıklarını açıklamıştı.

Öte yandan adaylığını açıklayan Sevda Baykara, salonda Nurdan Şenkal Uçar lehine çekildi. Baykara Uçar'ın listesinde yer aldı.

Baykara'nın ardından Nesrin Avlunyalı da yarıştan çekilirken, seçim iki adaylı gerçekleşti.

SEÇİM 1 OY FARK İLE BİTTİ

Kongre, Nurdan Şenkal Uçar ile Buket Fatoş Erol’un rekabetine sahne oldu. Seçimi Sarı liste ile Nurdan Şenkal Uçar kazandı. Tansiyonun yüksek olduğu seçim kıyasıya gerçerken, Nurdan Şenkal Uçar 150, Buket Fatoş Erol ise 149 oy aldı.  Seçimi bir oy ile Uçar kazandı.

Nurdan Şenkal Uçar’ın İl Kadın Kolları Asil Yönetim Listesinde yer alan,  Zeliha Avar, İlknur Aydın, Zeynep Ayten, Sevda Baykara, Ömür Çayırlı, Rahşan Duyan, Fatma Gül, Nilüfer İnceoğlu, Tünay Kantekin, Tuba Önder, Canan Tamaz, Sezer Türkmenoğlu, Şermin Uçar, Nurşen Ulutaş, Sedef Uysal, Nuray Zengin seçildi.

Kurultay Delegeleri şu isimlerden oluştu: Birnur Akgül, Derya Aksu, Sema Arcan, Aynur Ataş, Güneş Ataş, Ayşe Aydın, Nurşen Balcı, Songül Bayat, Yasemin Bayram, Duygu Bölük, Ecem Uzar Gül, Çiler Güler, Figen Günal, Ömür Gürokur, Nesrin Ninetaş, Şeniz İridere, Sibel karakoyun, Ayşen Görgülü Kaya, Ümit Köseataç, Fatma Pala, Serpil Pişkin, Sevim Serin, Nurdan Şenkal Uçar, Emine Şimşek, Ayşe Türksever, Türkan Ugan, Ayşe Okyel ve Emine Umsu

KONGREDE NELER YAŞANDI'

Buket Fatoş Erol’un afişinde 'Kadın olmadan devrim olmaz' ve Nurdan Şenkal Uçar’ın afişinde ise 'Birlikte isek güçlüyüz, güçlü isek başarılıyız' sloganı yer aldı. 

Oy birliğiyle blok liste yapılmasına karar verilen seçiminin Divan Başkanlığına Kadın Kolları Genel Sekreteri Ayfer Yılmaz Cömert seçildi. 

‘BİZ CESUR KADINLARIZ’

Divan Başkanı Cömert konuşmasında birlik ve beraberlik mesajı verdi. Cömert, "Ülkemiz yıllardır kadın ve kadın bedeni üzerinden ayrıca kadını aşağılayan bir siyaset üzerinden yönetiliyor. Bu eşitsizlik biz kadınları çok derinden etkiliyor. Demokrasi ancak kadının siyasette alacağı rolle gelişecektir. Bu iktidarın yaptıkları karşısında ümitsizliğe kapılmayalım. Çünkü biz varız bizler CHP’li kadınlar cumhuriyeti yükselteceğiz. Biz beraber olursak el ele verirsek o zaman kazancağız. Biz Cumhuriyet kadınlarıyız cesur kadınlarız, bir olacağız, beraber olacağız. 3 arkadaşımıza başarılar dilerim. Bugün burada hangi arkadaşımız seçilirse seçilsin bir olacağız. Başkanımız Nurşen Balcı’ya da verdiği emekler için teşekkür ederim” diye konuştu.

EROL’DAN GÖREV SÜRESİ VURGUSU

Kongrede kürsüye ilk gelen Buket Fatoş Erol oldu.  Uçar, “Biz bu ülkenin tarihine damgasını vuran geleceğini belirleyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve bu yolculukta kan, ter, cesaret bilgi, birikim ve armağan eden nice insanın CHP’siyiz. Bu ülkenin çağdaşlıktan, hukuktan haktan, bilimden sanatta, evrensel insan haklarından söz ediliyorsa hepsinin önsözü CHP tarafından yazılmıştır. Bu olağanüstü birikime bir kadın olarak aidiyet bağlılık ve emek konusunda CHP’ye eklenmekten gurur duyuyorum. Demokrasiyi vazgeçilmez bir yönetim biçimi olarak gören partimiz kongreler ile yine gösteriyor. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunu ve kurtuluşunu kongrelerle örgütlemiş ve başarmıştır. Varlığını halkının ruhu ile oluşturmuştur. Kumpaslara rağmen dimdik ayakta duran CHP, ülkemize yeni bir demokrasi örneği sunacaktır. Ülkemizin üzerine çöken kara bulutların dağılmasını umut ediyorum, bunun en güzel örneği İzmir olacaktır burada yaşanacaktır. CHP’nin güzel insanları, bu duygu düşüncelerden aldığım güç ve cesaretle adaylığımı açıkladım ve bu güvenle karşınızdayım. Türkiye Cumhuriyeti pek çok değerin yanında ayrıca kadınların cumhuriyetidir. Bugün kadınlarımız, kızlarımız, çocuklarımız tacizden şiddete, aşağılamaktan çocuk yaşta satılamaya kötü bir durumda ve bu Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalarına karşı ihanet suçudur. Biz bunu CHP kadınları olarak ülkemize gösterebiliriz. İnanıyorum, güveniyorum ve biliyorum ki CHP’de kadın parti süsü değil demokratik mücadelenin öz gücüdür. Hepimiz deneyecek ve başaracaksak kadınların özverisine ve bu gücün düzgün kullanılmasına acil ihtiyacımız vardır. Kadının kurtuluşuna değil kadınların yaşamımızı belirlemesinden inandığım için adayım. Ülkemize güç ve esin vereceğine inandığım için adaydım. Dar grupçuluğa, iç kapanıklığını sözlükten silmek için adaydım. İzmir’in dağlarında çiçekler açacaksa sokaklarda meydanlarda kadının sesi ve emeği yankılanmalıdır. Bunların nasıl başarılacağına dair bilgimden emin olduğum için en çokta CHP ve CHP’lilere güvendiğim için adayım. En büyük sözüm şudur: Görev sürem bitene kadar hiçbir yere aday olmayacağım” diye konuştu. 

UÇAR: ASLA DİRENMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Erol’dan sonra kürsüye gelen Nurdan Şenkal Uçar,“Bugün benim için çok anlamlı ve bir o kadar da önemli bir gün. Devrimci bir partinin kadın kolları başkanlığına siz kadınları desteği ile adayım. Adaylık açıklamamda da dediğim gibi ben başkanlığınıza değil, bu devrimcilerin yoldaşlığına adayım. Sizlerle beraber kapı kapı gezmeye, broşür dağıtmaya, CHP’yi anlatmaya, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı için emek vermeye, ter akıtmaya adayım. İş bilmez yetkililerin elinde toplumun kaderi o limandan bu limana savrulmaktadır. Hiçbir şey üretmeden tüketime dayalı iktisadi kaosun içindeyiz. Eğitim sistemi çökmüş yeni neslin ufku köreltilmektedir. Ama biz cumhuriyet kadınları buradayız. Bu korku düzeni illa yıkılacak, kısa çöp uzun çöpten hakkını alacak. Kadını yok sayan erkek egemen düzeni destekleyene karşı savaş vereceğiz. Bu savaş henüz 23 yaşındayken katledilmiş Şule Çet ile zaten alkollüydü diyen zihniyet arasındadır. Bu savaş bir kereden bir şey olmaz diyen bakan olmuş ama insan olamayanlar arasındadır. Bu savaş Özgecan ile o saatte dışarıda ne işin var diyen yasakçı, düzen arasındadır. Bu savaş evladını askere gönderen analar ile Şehitler Tepesi boş kalmasın diyenler arasındadır. Bu savaşı biz kazanacağız. Gerekirse dövülerek, sövülerek, gerekirse de öldürüleceğiz ama asla direnmekten vazgeçmeyeceğiz. Bizler bu örgütün bir yan kolu değiliz, asla olmadık asla olmayacağız. Biz bu örgütün temel gücü vazgeçilmez yüzüyüz. Parti iktidara yürüyecekse kadınlarla yürüyecektir. Gelin el ele omuz omuza buluşalım. Bu yolculuğa hep birlikte çıkalım. Çünkü CHP’nin bu yürüyüşte en çok biz kadınlara ihtiyacı var” dedi.

SEÇİMDE GERGİNLİK

CHP İzmir İl Kadın Kolları seçiminde kimlik kavgası seçime damga vurdu. Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı yanında bulunmayan bir delege, sadece parti kimliği ile oy kullanmak istedi. Bunun üzerine Divan Başkanı Ayfer Yılmaz Cömert, delegenin oy kullanabileceğini ifade edince sandık görevlileri, nüfus cüzdanı olmadığı için oy kullanamayacağını belirterek, divan başkanına karşı çıktı.

Sandıkların yanına gelen İl Başkan Yardımcısı Aygül Eryılmaz, ‘Siz seçim öğrenin divan ve seçim Genel Başkanın dahi üzerindedir” dedi. Bu sözler üzerine Divan Başkanı Cömert, delege oy kullanabilir dese de seçim sandığı görevlileri ‘hayır’ diyerek duruma itiraz etti.

İMZA TARTIŞMASI…

Öte yandan bir başka delege de oy kullanma sırasında isminin karşısında kendisine ait olmadığını iddia ettiği imza görünce divana itiraz dilekçesi verdi. Oy kullanmadığını ileri sürdü ancak divan isminin karşısında imza olduğu için delegenin itirazını kabul etmedi.

Divan Başkanı Cömert saat 17.00’de oy kullanma işleminin biteceğini duyurdu. Ancak 10 dakika daha müsaade isteyince ortam tekrar gerildi. Bazı üyeler “beş beş, divan seçimi durdur” diyerek slogan attı.

ERYILMAZ: BURASI STAT DEĞİL

Sloganların ardından tekrar devreye giren İl Başkan Yardımcısı Aygül Eryılmaz, “Ayıp arkadaşlar ayıp hepimiz Cumhuriyet Halk Partiliyiz, burası stat değil, burada Fenerbahçe Galatasaray maçı yok. Yeter slogan atmayın, seçimimizi yapalım” diyerek tepki gösterdi.

Gerginlik seçimin bitmesini isteyen ve istemeyen kadınların birbirinin üzerine yürümesiyle tavan yaptı. Salona güvenlik görevlileri geldi. Divan Başkanı Cömert gerginliğin artması üzerine, “yeter artık benden başka herkes karar veriyor. Tek karar mercii şu an benim” diyerek yaşanalara tepki gösterdi.

Saat 17.12’de bir başka delege oy kullanmaya çalışınca salonda tekrar bir kargaşa yaşandı. Oy kullanmak isteyen delege ile sandık görevlileri arasında kısa süreli arbede yaşandı. Her iki tarafta sandığı çekiştirmeye çalıştı.

Bunun ardından Divan Başkanı Ayfer Yılmaz Cömert, “yeter artık seçimi iptal edeceğim yeter oturun” diye bağırınca salon sakinleşti ve sayıma geçildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.