Dolar 32,5746
%0.11
Euro 35,0131
%0.53
Altın 2.431,880
%0.36
Bist-100 9.772,00
%0.51

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'den zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına tepki

CHP'den zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AK Parti’nin zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını da içeren kanun teklifine ilişkin, “Yetmedi, bitmedi, usanmadılar, doymadılar! Zeytinlikleri maden aramasına açan yönetmeliği Danıştay durdurmuştu. Hukuk tanımaz AKP, şimdi de giderayak, bu rezalete Meclis’i alet ediyor. Anayasa’ya açık aykırı bu teklif derhal geri çekilmelidir” dedi. Öte yandan CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “AKP, Meclis’e ‘zeytin sürgünü’ yasası getirdi. Enerji süsü altında zeytinlik alanları madenlere açacaklar. Bu bir sürgün yasasıdır. Enerji üretmek bahanesiyle madencilik yapan yandaşlarının zeytin bahçelerini taşımasını teklif ediyorlar” dedi.

  • Ege Postası
  • 11.12.2022 - 20:21

Ahmet Akın, AK Parti milletvekillerinin imzasıyla dün TBMM’ye verilen ve zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını sağlayacak düzenlemeler de içeren Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne tepki gösterdi. Akın, bugün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Yetmedi, bitmedi, usanmadılar, doymadılar! Zeytinlikleri maden aramasına açan yönetmeliği Danıştay durdurmuştu. Hukuk tanımaz AKP, şimdi de giderayak, bu rezalete Meclis’i alet ediyor. Anayasa’ya açık aykırı bu teklif derhal geri çekilmelidir. Zeytinime Dokunma.”

ALİ ÖZTUNÇ: AKP, MECLİSE ‘ZEYTİN SÜRGÜNÜ’ YASASI GETİRDİ; ‘ENERJİ’ SÜSÜ ALTINDA ZEYTİNLİK ALANLARI MADENLERE AÇACAKLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, bugün yazılı açıklama yaparak teklifi eleştirdi. Öztunç; “AKP, Meclis’e ‘zeytin sürgünü’ yasası getirdi. Enerji süsü altında zeytinlik alanları madenlere açacaklar. Bu bir sürgün yasasıdır. Enerji üretmek bahanesiyle madencilik yapan yandaşlarının zeytin bahçelerini taşımasını teklif ediyorlar. Örneğin hem zeytin ağaçlarını hem de İkizköylüleri sürgün ediyorlar” dedi.

“DAMADIN ESKİŞEHİR ALPU SANTRALİ İÇİN DE KIYAK VAR”

Öztunç, “AKP sadece zeytin ağaçlarını sürgün etmiyor. Maden yapılacak saha orman ise, orman izni alınması zorunlu olmayacak. Meralık alanlar için mera kurulundan tahsis kararı alınmayacak. Tarım alanı ise "tarım dışı kullanım izni" alınmayacak. Damadın Eskişehir Alpu santrali için de kıyak var” eleştirisini yaptı.

NE OLMUŞTU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile zeytinliklerde maden çalışmalarının önü açılmıştı. Danıştay’ın aldığı iptal kararlarıyla yönetmelik tam olarak uygulanamamıştı.

Bunun üzerine, AK Parti milletvekillerinin hazırladığı ve benzer yönde düzenlemeler içeren ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ dün gece TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu.

Teklife göre; Maden Kanunu'na eklenecek geçici maddeyle ruhsat sahibi veya rödovansçı olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlar veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının, izin verilecek maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine, kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.