Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'den asgari ücret tepkisi: Bakan o ücretle bir ay geçinsin de görelim

CHP'den asgari ücret tepkisi: Bakan o ücretle bir ay geçinsin de görelim

4 Aralık tarihinde başlayan 2021 asgari ücret görüşmeleri bugün sona erdi. 2021 yılı asgari ücretini net 2 bin 825 lira oldu. Asgari ücretin açıklanmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nden tepkiler de gecikmedi. CHP İzmir Milletvekilleri, belirlene asgari ücretle halkın yoksulluğa mahkum edildiğini ve kaynakların tükenmesinin faturasının halka kesildiğini ifade ettiler. CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ise Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a çağrıda bulunarak, “Sayın Bakan, bir ay 2 bin 825 lira ile hiçbir yerde Saray’da şurada buradan yemeden içmeden bir geçinsin de göreyim" dedi.

  • Ege Postası
  • 28.12.2020 - 11:59

TENZİLE AŞÇI/ EGEPOSTASI- Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü ve son toplantısını yaptı. Haziran ayı verilerine göre; 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 431 lira, yoksulluk sınırının ise 7 bin 942 lira olduğu türkiye’de 2021 yılı asgari ücreti net 2 bin 825 lira 90 kuruş, brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş olarak açıklandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iki gün önce yaptığı açıklamada "Asgari ücret ile geçimini sağlayan vatandaşlarımız için asgari ücret; vergisiz net 3.100 TL olmalıdır" demişti.

Asgari ücretin CHP'nin önerdiği rakamın çok altında kalması üzerine CHP'den ilk tepkiler gelmeye başladı.

SERTEL: ÇOK KÖTÜ BİR RAKAM

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, asgari ücreti açıklayanlaırn bu rakmala geçinmeisnin mümkün olmadığını söyledi ve “Cumhuriyet Halk Paritli Belediyelerde asgari ücret 3 bin 100 lira olarak uygulanmaya başlandı. Bizim görüşümüz en az 3 bin 100 lira olması yönündeydi. 2 bin 825 lira asgari ücretlide hayal kırıklığı yaşattı. Benim önerim şu; onu açıklayan Sayın Bakan, bir ay 2 bin 825 lira ile hiçbir yerde Saray’da  şurada buradan yemeden içmeden bir geçinsin de göreyim. Önce bir geçinsin sonra asgari ücretli ne yaşıyor o zaman anlar. Çok kötü bir rakam. Asgari ücretin 2 bin 825 lira olmasında CHP’nin payı var. CHP’li belediyeler 3 bin 100 lira belirlediği için bu rakam 2 bin 825 lira oldu. Yoksa onun da altında bir rakam düşünülüyordu. Açlık sınırı türkiye’de 3 bin liralarda. Asgari ücret yine açlık sınırının altında kaldı” ifadelerini kullandı.

POLAT: KAYNAKLARI HALKIN SIRTINA YIKIYORLAR

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, kaynakların tükenmesinin yükünün asgari ücretlinin sırtına yüklendiğini belirtti ve “İnsanca yaşayabilmek için kabul edilebilecek bir rakam değil. Asgari ücretliyi açlığa mahkum eden bir uygulama. Bu yüzden yargıyoruz, doğru bulmuyoruz. Kabul etmemiz mümkün değil zaten. Bu hükümet zamsız hiçbir şey yapmıyor. Her şey zamla gidiyor. Kaynakları da bitti. Kaynağı halkın sırtına yıkmaktan başka yapacakları başka bir şey de yok” dedi.

ARSLAN: ASGARİ ÜCRETLİ DÜNDEN DAHA KÖTÜ DUURMA GELDİ

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, halkın yoksulluğa mahkum edildiğini ifade etti ve “Biz parti olarak bu konudaki görüşlerimizi açıkladık. Biz verilerden muaf net 3 bin 100 lira asgari ücret demiştik. Ama iktidar böyle uygun görmüş. Türk-İş’in de bu konuda bir açıklaması vardı. O da 3 bin liranın altında bir asgari ücretin kabul edilemez olduğunu söylemişti. Kaynağı nereye verecğeiniz  siyasi bir tercihtir ve iktidar işçiden yana kaynak kullanımını uygun görmemiştir. Keşke bizim söylediğimiz olsaydı. Yetersiz buluyoruz bu ücreti. Gıda enflasyonuna, temel ihtiyaç maddelerindeki artışa baktığınızda asgari ücrete yapılan artıştan çok daha fazla olduğunu görürsünüz. Bu da insanlaırn alım gücünü azaltmak demek. Alım gücü azalan insan yoksulluğa mahkum olur. Asgari ücretli dünden daha kötü bir duruma geldik. İktidar bu konuda beklentileri karşıalyamamıştır” diye konuştu.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİLER GECİKMEDİ

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel: Yarattığınız yoksulluğu görmezden geldiğiniz gibi, işçinin ve sendikaların sesini de duymazdan gelip, dalga geçer gibi bir asgari ücret açıkladınız. Tüm emekçilerimizin vereceği mücadelede yanlarında olacağız. CHP’li belediyelerimizde asgari ücret en az 3.100 lira oldu. 4.500 liraya kadar asgari ücret açıklayan belediyelerimiz var. Bu ücretleri tüm emekçiler hak ediyor. Hakça bir düzen için emekçinin yanındayız.

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke: Utanmazlık! 2021’de 10 milyon çalışana, üstelik de pandemi ve ekonomik buhranda reva görülen #AsgariÜcret net 2.825 TL. Vergiden muaf değil. Gerçek enflasyona karşı hiçbir güvencesi yok. Milyonları yoksulluğa, açlığa, işsizliğe mahkum eden bu düzeni mutlaka değiştireceğiz!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko: Asgari ücret 2825.90 TL olarak belirlenmiş. Milyonlarca yurttaş yine kuru ekmeğe muhtaç edilmiştir! Bu ‘kuru ekmek’ düzenini ilk seçimde gönderecek, yurttaşlarımızı açlığa mahkum edenlerden bunun hesabını soracağız! Saray ve AKP Hükümeti kendinden bekleneni yapmış; “iş, aş” diyen yurttaşları bir kez daha açlığa, yokluğa mahkum etmiştir. Aileleri ile birlikte milyonlarca asgari ücretlinin değil patronların yanında saf tutmuştur. 

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat: Saraya ve yandaşlarına her bakanlıkta ayrı bütçe ayıran iktidar, halka yine 'kuru ekmeği' reva görerek hiç şaşırtmadı. Sendikaların ortak asgari ücret talebi bile karşılanmadı Yurttaşlarımızın temel gıda ihtiyaçları bile 2825 lirayla karşılanmıyor Az kaldı Türkiye!

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter: Sarayın 4 dakikalık giderinin bir asgari ücretlinin bir yıllık ücreti olduğu Türkiye'de asgari ücret 2825,90 TL oldu!! İşte AKP adaletsizliği!

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç:İşçiyi enflasyona,vergiye ezdirip saraylarda sefahat sürenler asgari ücretlinin temel gıdasına yetmeyecek 2825 liralık ücreti reva görüyor.Sarayın dakikalar içinde harcadığını #AsgariÜcret’li bir senede zor görürken,işçiye bu zulmü reva görenleri halkın vicdanına havale ediyorum.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.