Dolar 32,5108
%0.2
Euro 34,7400
%0.05
Altın 2.490,210
%1.13
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'den akaryakıt ve otoyol zamlarına tepki: Şoförlerimizin elleri titriyor

CHP'den akaryakıt ve otoyol zamlarına tepki: Şoförlerimizin elleri titriyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve Uşak Milletvekili Özkan Yalım, şehirlerarası taşımacılık yapan kamyoncuların sorunlarına dikkat çekmek için TIR’la İstanbul’dan İzmir’e yolculuk yaptı. İzmir'e vardıklarında basın açıklamasından bulunan Yalım ve Akın, akaryakıt ve otoyol ücretlerine yapılan fahiş zamlar nedeniyle şoför esnafının zor günler geçirdiğini belirterek hükümeti sert bir dille eleştirdi. Akın, "1 dolar mazotun altında kaldı. Depoları doldururken şoförlerimizin elleri titriyor. Vatandaşımızı, nakliyecimizi, benzin istasyonlarımızı vergi dairesi olarak görüyorlar" ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 21.01.2022 - 20:21

ARDA AKDENİZ/EGEPOSTASI – CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve Uşak Milletvekili Özkan Yalım, akaryakıt ve otoyol ücretlerine yapılan zamlardan olumsuz etkilenen kamyon ve TIR şoförlerinin durumuna dikkat çekmek için  İstanbul’dan İzmir’e gitmek üzere TIR’la yola çıktı.  Akın ve Yalım, yol boyunca ödeme yaptıkları her gişede 2022 yılı fiyatlarını 2021 yılı ile karşılaştırdı.

İstanbul Kınalı’dan başladıkları 580 km’lik yolculuklarını, İzmir’de Işıkkent Nakliyeciler Sitesi’nin karşısındaki benzin istasyonunda bitiren Akın ve Yalım’ı kalabalık bir CHP heyeti karşıladı. Heyette CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Sevda Erdan Kılıç, Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu, il ve ilçe yöneticileri yer aldı. 

“KONTAĞI ÇEVİREMEZ HALE GELDİLER”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın ve Uşak Milletvekili Yalım, yolculuğun ardından bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İlk açıklamayı yapan Özkan Yalım “Ağlanacak halimize güler olduk. Osmangazi köprüsü yapılalı 4-5 yıl oldu ilk defa geçiyorum. Neden? Çünkü parasını biz ödedik. Neden. Çünkü nakliyeci Osmangazi’den geçemiyor. Köprü güzel, yapılan işler güzel ama tarifeler uyumlu olmadığından nakliyeci, kamyoncu, tırcı arkadaşlarımız, hatta birçok otomobili olan vatandaşlarımız bile İstanbul’dan İzmir’e gelirken bu yeni yolu kullanmakta zorlanıyor, bazıları hiç kullanamıyor. Bu vatandaşların hepsi MTV’lerini ödediği halde yararlanamıyorlar” ifadelerini kullandı.

Yalım ayrıca “Bu aracın lastiği, bakım masrafları, kullandığı motorin ödenecek duma gelmedi. Şu anda nakliye firmaları, 1-2 aracı olan küçük firmalar kontağı çeviremez hale geldiler. 14 TL 30 kuruş olan motorinle inanın bu işin dönmeyeceği aşikar. Biz buradan tüm şoför camiası adına bu işlemi gerçekleştirdik. Tüm nakliyeci, şoför arkadaşlarımız yalnız değilsiniz. Buradan tüm yetkililere sesleniyorum, dünyanın yükünü çeken nakliyeci arkadaşlarımızın daha fazla yüküne yük getirmeyin” dedi. 

“BU KAFAYLA ZAMLAR DURMAZ"

Ahmet Akın ise akaryakıt ve otoyol ücretlerine yapılan zamların nakliyecileri, kamyon şoförlerini zor duruma düşürdüğünü dile getirerek, iktidarın politikalarına tepki gösterdi.

Akın'ın açıklamaları şu şekilde:

“Büyük bir ekonomik buhran var. Bu buhrana bir de enerji buhranı eklendi. Plansız programsız politikalar nedeniyle taşımacılık, ulaştırma sektörü artık kontak kapatır hale gelmiş ve bu duruma gelmesinin nedeni de AK Parti iktidarıdır. İktidar görmüyor duymuyor. Bu kafayla bu yönetimle, bu anlayışla saray iktidarında zamlar durmaz. Bir de fedakarlıktan bahsediyorlar. Burada bir fedakarlık varsa bu fedarkarlığı yapan milletin ta kendisidir. 

"ŞOFÖRLERİMİZİN ELLERİ TİTRİYOR"

Avrupa’da 4-5 kat zam yapıldı dediler. 7 Ocak günü Avrupa İstatistik Ofisi açıklama yaptı enerji enflasyonu yüzde 26 diye. Vatandaşına yansıtmadılar. Aynı zamanda Avrupa ülkeleri vatandaşlara destek verirken bizimliler zam üstine zam yaptı. İşte bu insafsızlıktır.

1 dolar mazotun altında kaldı. Cüzdanlar boş, tencereler ve depolar da boş. Depoları doldururken elleri titriyor şoförlerimizin. Döviz yükselirken zamları yaptılar, döviz düştü indirim yapmadılar. Başka vergilerle vatandaşın cebinden aldılar.

"İKTİDAR VATANDAŞIMIZI VERGİ DAİRESİ OLARAK GÖRÜYOR"

Vatandaşı müşteri gibi gören AK Parti var şu an ülkede. Şimdi de yine vatandaşmızı, nakliyecimizi benzin istasyonlarımızı da vergi dairesi olarak görüyorlar. Biz CHP olarak kamyoncumuzun, çiftçimizin, esnafımızın dolmuşçumuzun, şoförlerimizin sorunlarına talibiz. 

580 km yolda İstanbul’dan çıktık İzmir’e geldik. Köprü, otoyol bin 579 liraydı Aralık’ta. Ne oldu? Bin 890 lira. Mazot bin 740 liraydı, şimdi 3 bin lira. Toplam 3 bin 320 liraydı, 4 bin 500 lira oldu. Yazık, günahtır. 

Bizim esnafımızda masraf çok ama gelir yok. Bu süreçte bakım yüzde 100 arttı. Servis yüzde 100, sigorta yüzde 25, kasko yüzde 45, lastik yüzde 300 arttı. Ayrıca 2021 yılında kg başına ödenen para 0.16 kuruştu, Şimdi 0.22 kuruşa çıktı. 50 günde yüzde 35 arttı. 

"ŞOFÖR SİHİRBAZLIK MI YAPSIN?"

Biz yollardan köprülerden geçtik. Bunlara karşı değiliz. Aksine bunlar yapılmak zorunda. Ancak yapılırken bunların hesabını verecek. Kimse milletin parasının hesabını vermeden yapamaz. Soruyoruz ticari sır diyorlar. Vatandaşın parasını babasının parasından daha rahat harcayan bir iktidar var. 50 günde yakıt, yol, köprü bu kadar arttıkça şoför arkadaşlar ne yapsın? Sihirbazlık mı yapsın evine ekmek götürebilmek için?

Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi taşımacılarımıza mazot desteği verilmelidir. Araçların yıpranma payı, akaryakıt maliyeti şoför maliyeti gibi etkenler hesaplanarak km başına asgari bir fiyat belirlenmeli ve uygulanmalıdır. Böylece sektöre istikrar gelir.

"TAŞIMACILARIMIZ KOSGEB DESTEĞİNDEN FAYDALANMALI"

Aynı zamanda esnaf olan taşımacılarımız KOSGEB desteğinden de faydalanmalıdır. Taşıma yönetmeliği çağın gereklerine göre ekonomiye uygun hale getirilmelidir. Nakliye alanında yaşanan problemler acilen giderilmeli ve fahiş fiyat uygulamalarına son verilmeli. Sektör sorunları ortak akıl ve iş birliği ile kısa vadede çözülür. Önemli olan ortak aklı uygulamaya koymak, ben yaptım oldu dememek. Biz çözüm önerilerimize ve Sayın Genel Başkan’ımızın söylediği gibi kamyoncu kardeşlerimizin sorunlarına talibiz ve biz çözeriz. Kamyoncunun hakkı tüm yollar ve tüm köprülerdir. Mazot desteği kamyoncunun hakkıdır. Tüm kamyoncu kardeşlerimiz CHP iktidarında hakkını alacak."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.