Dolar 32,5135
%-0.08
Euro 34,9664
%0.4
Altın 2.435,500
%0.51
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Binali Yıldırım, üstü kapalı Soyer’i hedef aldı: ‘Geçmişi olmayanın geleceği olmaz'

Binali Yıldırım, üstü kapalı Soyer’i hedef aldı: ‘Geçmişi olmayanın geleceği olmaz'

Ege Üniversitesinin (EÜ) 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katılan Türkiye Cumhuriyeti'nin Son Başbakan'ı, Türk Devletler Teşkilatı Aksakallı Heyeti Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, “Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’dan Samsun’a İstiklal Savaşını başlatmak için hareket ettiği gün. Sultan Vahdettin’in onayıyla, izniyle kendisini görevlendirmesiyle İstanbul’dan Samsun’a Bandırma Vapuruyla hareket etmiş. Amaç, kurtuluş savaşını başlatmak ve 19 Mayıs’ta Samsun’da yanan meşale nihayet 9 Eylül 1922’de İzmir’de son düşmanın denize dökülmesiyle tamamlandı. Bayrağımız tekrar göndere çekildi. Zafer tüm dünyaya ilan edildi. Geçmiş, hatasıyla sevabıyla bizimdir. Geçmişimize sahip çıkacağız. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz” dedi.

  • Ege Postası
  • 23.09.2022 - 14:12

Ege Üniversitesi (EÜ) 2022-2023 Akademik Yılı açılış töreni, AK Parti Genel Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleşti. Törene Binali Yıldırım'ın yanı sıra İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, AK Parti İzmir milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı, Necip Nasır, Mahmut Atilla Kaya, Cemal Bekle ve protokol üyeleri ile çok sayıda akademisyen katıldı. Tören öncesi Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı bir konser verirken, konser sırasında Binali Yıldırım, "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsüne eşlik etti.

Törende konuşma yapan Binali Yıldırım, “Ege Üniversitesinin 2022-23 akademik açılış yılı töreni vesilesiyle bir aradayız. Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Ege Üniversitesinin 67 yıllık geçmişi var. Bu vesile ile milletin adamı, demokrasi şehidimiz 17 Eylül’de idam edilişlerini andığımız Adnan Menderes ve demokrasi şehitlerimizi şükranla anıyoruz” dedi.

“EÜ, devletin birikimini yansıtan köklü bir üniversite”

Ege Üniversitesinin milletin, devletin birikimini yansıtan köklü bir üniversite olduğunu söyleyen Binali Yıldırım, “Üniversitelerimizin faaliyetlerini yakından takip ediyorum. Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak, göreve geldiğinden beri Ege Üniversitesinde yaşanan değişim ve gelişimi kendisinden dinledik. Araştırma üniversitesi olma, tam akreditasyonun sağlanması,  hocalar ve öğrencilerle güzel ilişlerin geliştirilmesi, güzel gelişmeler. Ancak bunları yeterli görmemiz gerekiyor. Dünya çok hızlı değişiyor. Araştırmalara göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde bildiğimiz mesleklerin yüzde 70’i yok olacak. Biz, burada bilgi ve meslek öğrenmeye çalışıyoruz. Ama unutmayalım ki geleceğin meslekleri daha farklı olacak. O bakımdan üniversitelerimiz, değişimin öncüsü kurumlar olarak mutlaka dijital çağdaki bu baş döndürücü gelişmeyi yakından takip etmelidir. Geleceğin mesleklerini de şimdiden ön görerek ona göre hazırlanmak üniversitelerin en başta gelen görevleri arasında. YÖK’ün ve üniversitelerin ciddi sorumlulukları var Stratejik alanlara yoğunlaşmamız gerekiyor. ‘Her şeyi yaparım’ devri bitti. Artık devir uzmanlaşma devri. Bugün dünyanın en önemli problemi gıda. İklim değişikliği ve kuraklığın getirdiği sorunlar var. Bunları aşmayı ancak yenilikçi teknolojiler ve üretim yollarıyla başarabiliriz. Akıllı tarım, topraksız tarım gibi alanlara yatırım yapmaya ihtiyacımız var. Tohumda yerliliği ve milliliği sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.

Dijitalleşme çağında hiç kimsenin güvende olmadığını vurgulayan Yıldırım, “Dijitalleşme, hayatımızı kolaylaştırıyor ama bunun bir de güvenlik tarafı var. Güçlü ülkeler konvansiyonel savunma ve taarruz sistemlerinden siber ataklara karşı ordular kurmaya başladı. Biz de bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Hayatımıza Web 3.0 girecek ve bütün dünyamızı değiştirecek. Hayallerinizi zorlayabildiğiniz kadar zorlayın. Metaverse de sonsuz bir düşünce. Hayal olmaktan çıktı, hayatımıza girmeye başladı. Biz de bu dönüşümü başarabiliriz. Savunma sanayinde başardık. Savunmanın bugüne gelmesinin arkasında 1974 Kıbrıs Harekâtı vardır. O harekâttan sonra ABD, acımasız bir ambargo uyguladı. Gemilerimizi, uçaklarımızı kaldıramaz hale geldik. Ancak, biz de gayret ettik, hem denizcilikte hem havacılıkta hem de kara kuvvetlerimizde modern akıllı silahlar yaptık.  Bugün savunmada ulaştığımız noktayı herkes takdir ediyor. İHA ve SİHA’larımız, akıllı mühimmatlarımız çok büyük başarılara imza atıyor. Tabi bu başarıyı savunma sanayi dışında tüm alanlara yaymak mecburiyetimiz var. Bu başarının hikâyesinin yazıldığı yer, üniversitelerdir. Bunun da merkezi bir araştırma üniversitesi olarak Ege Üniversitesi olmalıdır” dedi.

“Yönetilen değil yöneten bir gençliğe ihtiyacımız var”

Binali Yıldırım, “Dünya üniversiteleri sıralamalarında ilk yüzde maalesef yokuz. Demek ki yapacak çok işimiz var. En az 5-6 üniversitemiz ilk 100 içinde yerini almalıdır. Artık ömür uzadı. Ortalama yaş 80’lere geldi. Dolayısıyla gençlere ‘ben sizin yaşınızdayken’ diye cümleler kurmaktan vazgeçin.  Ben, gençlerimiz potansiyelinin düşündüğümüzün en az 10 katı olduğunu biliyorum. Yeter ki onların kapılarını aralayalım, kabiliyetlerini görme fırsatı bulalım. Daha çok inisiyatif kullanmalarına alan açalım. Esnek bir çalışma ve eğitim anlayışını yerleştireceğiz. Katı kurallara bağlı alışkanlıkları terk edeceğiz. Daha özgürce, yeni fikirleri paylaşabilen, dillendiren gençlerin yetişmesine önem vereceğiz. Yönetilen değil yöneten bir gençliğe ihtiyacımız var. Gençler enerji dolu. Bizim tecrübemizle gençlerimiz enerjisini birleştirerek geleceği inşa edeceğiz” dedi.

“Cumhuriyetin yeni yüzyılı, Türkiye’nin yüz yılı olacak”

Cumhuriyet’in 100. Yılına girildiğini belirten Binali Yıldırım, “Yeni yüzyıl, Türkiye'nin yüzyılı olacak buradan ilan ediyorum. Bunun ayak seslerini, işaretlerini görüyoruz. Bakın Şanghay İşbirliği'nde 8 ülke lideri, Birleşmiş Milletler'de ise 13 ülke lideri Cumhurbaşkanımıza ziyarette bulundular. Bu bizim gururumuz, hepimizin gururu. Neden? Çünkü Türkiye hesap kitap yapmıyor. İnsanlığı merkeze almış, 'insanı yaşat ki dünya yaşasın' anlayışıyla savaşan taraflara yaklaşım yapıyoruz. Biz menfaat peşinde değiliz. Daha silah satalım, daha çok fırsattan yararlanalım, kesemizi dolduralım gibi bir anlayışta değiliz. Çünkü biz 600 yıllık bir ecdadın torunuyuz. Osmanlı torunuyuz. Geçmişimizle de Osmanlı'yla da gurur duyuyoruz. İzmir’in kurtuluşunun 100. yılını andık. 15 Mayıs 1919’da İzmir işgal edildi. 3 yıl 24 gün işgal altında kaldı. 15 Mayıs, aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’dan Samsun’a İstiklal Savaşını başlatmak için hareket ettiği gün. Sultan Vahdettin’in onayıyla, izniyle kendisini görevlendirmesiyle İstanbul’dan Samsun’a Bandırma Vapuruyla hareket etmiş. Amaç, kurtuluş savaşını başlatmak ve 19 Mayıs’ta Samsun’da yanan meşale nihayet 9 Eylül 1922’de İzmir’de son düşmanın denize dökülmesiyle tamamlandı. Bayrağımız tekrar göndere çekildi. Zafer tüm dünyaya ilan edildi. Geçmiş, hatasıyla sevabıyla bizimdir. Geçmişimize sahip çıkacağız. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz” dedi.

“Türkiye doğal lider”

Türk Dünyasının Türkiye’yi doğal lider olarak kabul ettiğini söyleyen Yıldırım, “Türk Devletleri Teşkilatı organizasyonunun Aksakallı Heyetinin başkanıyım. 1 senedir bu görevdeyiz. 7 devletin hepsine giderek oradaki durumları görme imkânım oldu. Gördüm ki, 5 milyon metrekarede, 1,5 trilyon gayrisafi milli hasılanın döndüğü, 600 milyar dolarlık ticaretin olduğu coğrafyada herkesin yönü Türkiye’ye dönük. Türkiye, doğal olarak lider kabul ediliyor ve Türkiye’den çok büyük beklentiler var. Türk Dünyası, hiç kimseye tehdit değildir. Türk Devletleri Teşkilatı, korkutmak için var olan değil,  kimseden korkmadığımızı göstermek için var olan bir teşkilattır” dedi.

“Kendi medeniyetinizle bağınızı koparmayın”

Gençlere seslenen Yıldırım, “Sevgili gençler, yapacak çok işimiz var. Üniversite yılları zordur. Öğrencilik zor iştir. Kısıtlılıkları vardır ama diğer bakımdan da hayatınızın en güzel yıllarıdır. Öğrencilik sonrası yaşamınızı şimdiden planlayın. yabancı dil öğrenme konusunda iddialı olun. Mezun olduktan sonra birkaç yabancı dil öğrenin. Önünüzde pek çok imkân var bunları en iyi şekilde kullanın. Küresel düşünüp hareket etmeniz gerekiyor. Dostluklarınızı artırın. Bir ayağınız her zaman kendi kültürünüzde kalmalı ama diğer ayağınız dünyanın her tarafına ulaşmalı. Kendi medeniyetinizle bağınızı koparmayın. Aklınız, heyecanınıza rehberlik etmeli. Özgüven, başarının olmazsa olmazıdır. Yeni öğretim yılınız hayırlı uğurlu olsun. Rabbim birliğimizi, kardeşliğimizi daim etsin. Yeni akademik yılda hocalarımıza başarılar, öğrencilerimize zihin açıklığı diliyorum. Rektör hocamızın da ikinci dönemini tebrik ediyor üstün başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.