Dolar 32,3797
%0.19
Euro 35,0551
%-0.03
Altın 2.326,490
%0.26
Bist-100 9,09
%0.16

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Beko: Sahiller halka kapatılıyor; belediyelerin yetkileri çalınıyor!

Beko: Sahiller halka kapatılıyor; belediyelerin yetkileri çalınıyor!

Günlerdir ülkemizde devam eden orman yangınları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ülkenin özellikle Turizm bölgelerinde çıkan yangınlar devam ederken; yangın öncesinde iktidar tarafından ısrarla Meclis’e getirilen ve ormanlık alanları yapılaşmaya açan yasaya tepki göstermiş ve tek adam yönetimi gitmediği sürece rant ve beton talanının süreceğini, kıyı ve ormanları turizme açan yasanın yangınlar öncesi çıkmasının tesadüf olamayacağını vurgulamıştır.

  • Ege Postası
  • 03.08.2021 - 11:49

CHP'li Beko, Turizm Teşvik yasasıyla sahillerin halka kapanacağını, belediyelerin yetkilerinin ellerinden alınacağını ve bu konuda tek sorumlunun da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirterek, "Akılcılık ve bilimsellikten uzak anlayışınızdan dolayı yanan milyonlarca ağacın, insanın, börtü böceğin hesabını soracak; yanan orman alanlarının takipçisi olacağız" diye seslendi.

Yangının hemen öncesinde İktidarın ve Saray’ın ısrarı ile çıkarılan ve ormanlık alanları yapılaşmaya açan yasayı sert dille eleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki göstererek, "Erdoğan bir imzayla ormanlarda yapılaşma yetkisini Turizm Bakanına verdi. Her yer yandı kül oldu, derdi dağı taşı betonlaştırmak. Çok açık söylüyorum; tek bir tuğla dahi koymaya kalkarsanız, önce ekskavatörle beni çiğnemeniz gerekecek. Ormanlarımıza dokunamayacaksınız. Hadsizler!" diye yazdı.

28 Temmuz'da Erdoğan'ın imzaladığı yasa ile ormanlık alanlarda 'Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri' adı altında yapılaşmanın yolunun açan yasaya bir tepki de CHP İzmir Milletvekili Kani Beko'dan geldi.
 
ÖNCE YASA SONRA YANGINLAR, BU BİR TESADÜF MÜ?

Beko, söz konusu yasa ile ilgili CHP olarak üç ay boyunca Meclis Genel Kurulu gündeminden çekilmesi için büyük bir çaba harcadık fakat AKP, Meclisin tatile girmesini de engelleyerek ve oturumların uzatılmasını sağlayarak yasanın kabulünü zorladı. Tek adam yönetimi gitmediği sürece rant ve beton talanının süreceğini, böyle bir yasanın yangınlar öncesi çıkmasının tesadüf olmadığını, konunun enine boyuna sorgulanması gerektiğini vurgulayan Beko, "Tam bir rezaletle karşı karşıyayız. önce yasanın çıkması için meclis çalışmaları uzatılıyor ardından yangınlar çıkıyor. Yangınlar bitmeden yasa Resmi Gazete’de yayınlanıveriyor. Bu kabul edilecek bir durum değildir. Yetmiyor, tek adam yönetimi yangınları terör örgütü yaktı diyerek bir de suçlayacak adam arıyor. Bence konu enine boyuna araştırılmalı; gerçek sorumlular ortaya çıkarılmalıdır. Bu yasanın yangınlar öncesi çıkması çok da tesadüf değil. Artık kimseyi kandıramazsınız" sözleriyle tepki gösterdi.

HEDEF CHP’Lİ BELEDİYELER

Erdoğan'ın onayladığı talan yasasıyla kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufunu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine bırakmakla sorumluluktan kurtulamayacağını belirten CHP'li Beko, "Hangi alanların kapsama gireceği ise doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Böylece daha Türkiye’nin canını yakan orman yangınları henüz söndürülmemişken orman arazilerinin Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri adı altında turizm yatırımcılarına açılması sağlanacak. Üstelik kıyıların halkın ücretsiz kullanımını zorlaşacak ve belediyelerin yetki ve gelirleri de tırpanlanacak. Görülüyor ki, AKP ve ittifak ortağı yerel seçim sonuçlarını hazmedememişler. Halkın iradesi sonucunda seçilen CHP’li Belediyelerin yetkilerini çalıyorlar ve belirtmeliyim ki bunun adı açıkça yetki hırsızlığıdır" diye konuştu.

THK UÇAKLARI NEREDE

Tek adam yönetiminin yıllarca başarılı bir şekilde yangın söndüren Türk Hava Kurumu'na ait uçakları çürümeye terk ettiğini vurgulayan Beko, yaşanan bütün olumsuzlukların sorumlusunun Erdoğan olduğunu belirterek, "Kendisine 13 uçak alan Erdoğan'ın uçak sevdası sadece kendi itibarı içinmiş. Günlerdir yanan ormanları yine bir uçaktan izleyen Sayın Erdoğan yangın bölgesine gelmiş çay ve oyuncak dağıtıyor. İnsanlar canlarının, mallarının derdine düşmüş, beyefendi nelerle uğraşıyor. Buradan Erdoğan'a sesleniyorum; akılcılık ve bilimsellikten uzak anlayışınızdan dolayı yanan milyonlarca ağacın, insanın, börtü böceğin hesabını soracağız, yanan orman alanlarının takipçisi olacağız" diye seslendi. (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.