Dolar 32,5202
%-0.06
Euro 34,9164
%0.25
Altın 2.432,240
%0.37
Bist-100 9.719,00
%-0.03

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Beko: İşsizlik Fonu bu kez enflasyona yenildi!

Beko: İşsizlik Fonu bu kez enflasyona yenildi!

İşsizlik Sigortası Fonu’nun siyasal iktidar tarafından amacı dışında kullanıldığını dile getiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, fon varlıklarının getirisinin bu kez de enflasyonun altında kaldığını ve büyük bir kayba uğradığını belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

  • Ege Postası
  • 04.04.2022 - 11:22

4447 Sayılı Kanunda yer alan İşsizlik Sigortası Fonu’na dair açıklanan son rakamlar, fonun varlıklarının getirisinin enflasyonun altında kaldığını gösteriyor. Fonun yanlış yönetim ve tahsisat nedeniyle geçtiğimiz yıl 83 milyar zarar ettiği ve bu zararın katlanarak arttığını dile getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, Fonun toplam kaybını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na sordu. Beko, “Kamuoyuna yansıdığına göre İşsizlik Sigortası Fonunun kaynaklarının, düşük faizli devlet tahvillerine yatırılması sebebiyle, son dönemde Fon büyüklüğünde büyük reel kayıplara uğranmıştır” dedi.

"İKTİDAR TARAFINDAN AMACI DIŞINDA KULLANILIYOR!"

İlgili yasaya ek maddeler eliyle fon kaynaklarının defalarca siyasal iktidar tarafından amacı dışında kullanıldığı vurgusunu yapan İzmir Milletvekili Kani Beko, şunları söyledi: “İşçinin emeğinin ve alın terinin karşılığında bir güvence mahiyetinde olması gereken Fonun, gelinen noktada temel kuruluş gereğini yerine getirmekten uzak olmanın yanı sıra, yanlış yönetim ve tahsisat nedeniyle kayba uğratılmasına dönük yaygın kanaat hasıl olmuştur. Konuya ilişkin çeşitli yayınlarda Fonun 2020 ve 2021 yılındaki getiri kaybı nedeniyle varlığının 92 milyar TL değil 175 milyar TL olması gerektiği vurgulanmaktadır. Dolayısıyla, Fonun 83 milyar TL zarar ettiği ve zararın giderek arttığı bilgisi paylaşılmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın işçilerin güvencesi olan fona sahip çıkması gerektiğini hatırlatarak sorularımızı kamuoyunu bilgilendirmek adına yanıtlamasını istiyoruz. ”

İşte o sorular:

1.      Fon kaynaklarının faiz gelirlerinin aşırı düştüğü ve fon kaynaklarının enflasyonun çok altında gelir getirdiği ve dolayısıyla fonun Hazineye ucuz finansman sağlamak adına kasten sürekli zarara uğratıldığı bilgisi doğru mudur? Öyleyse konuya dair Bakanlığınız tarafından ilgili personel hakkında bir soruşturma ya da araştırma başlatılmış mıdır?

2.      Ağustos 2019’dan başlayarak bültenlerde Fonun portföy getirisinin Yurt İçi ÜFE (TÜİK) ile kıyaslayarak yapılan hesaplamasına dair verilerin paylaşılmamasının sebebi nedir? Bu karar kim tarafından ve hangi gerekçe ile alınmıştır?

3.      İşsizlik Sigortası Fonunun 2020 ve 2021 yıllarındaki enflasyon altı getiriden ötürü kaybı tam olarak ne kadardır?

4.      Yasal olarak işçilere ait bir Fonun; yani işçinin parasının kamu maliyesini finanse edilmek üzere kullanıldığı yani emekçilerin birikimlerinin sermayeye ve Hazineye aktarılmasını etik açıdan doğru buluyor musunuz?  

5.      İşsizlik Sigortası Fonunun uğradığı getiri kaybının Hazinece karşılanması için Bakanlığınız tarafından herhangi bir adım atılmış mıdır? Atılmadıysa, önümüzdeki dönemde atılması düşünülmekte midir?

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.