Dolar 32,3690
%0.16
Euro 35,0130
%-0.15
Altın 2.325,620
%0.22
Bist-100 9,10
%0.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Beko: Danıştay, MEB’e çok yerinde cevap verdi

Beko: Danıştay, MEB’e çok yerinde cevap verdi

Danıştay’ın ilk ve orta dereceli okullarda Atatürk İlke ve İnkılaplarının eksiksiz öğretilmesi, öğrencilere Atatürk milliyetçiliğinin aşılanıp, milli bayramlar ve yerel kurtuluş günlerinin kutlanması kararının çok yerinde bir karar olduğunu vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Türk Milli Eğitim sisteminin temelini Atatürk ilke ve devrimlerinin oluşturduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 22.10.2021 - 11:48

Eğitim İş Sendikası'nın Danıştay'a açtığı davalarda yüksek mahkeme, MEB'in okullarda milli bayramları kutlamama ve Atatürk milliyetçiliğini anlatmamak için yönetmelik değişikliği yapma hakkı olmadığına hükmetti. Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, 1739 sayılı MEB Temel Kanunu hatırlatılarak, “Türk Milleti'nin tüm fertlerinin Atatürk İlke ve İnkılapları ve Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetiştirilmesinin öneminin Danıştay tarafından vurgulanması şu yaşadığımız süreçte çok kıymetli. Milli Eğitim Bakanlığı, milli bayramları kutlamama veya bağlı okullarda Atatürk milliyetçiliğini anlatmamak için yönetmelik değişikliği yapma hakkı yoktur. Bunu Danıştay bir kez daha hatırlattı. Milli Eğitim Bakanlığı temel yasası Türk Milleti'nin tüm fertlerinin Atatürk İlke ve İnkılapları ve Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetiştirilmesinin önemini vurgulayan bir kanundur" dedi.

YETKİLİLERİN YERİNDE OLSAM UTANIRDIM!

Millî Eğitim sisteminin temelini Atatürk ilke ve devrimlerinin oluşturduğunu belirten Beko, "Danıştay ikinci dairesinin kararı bunu açıkça ortaya koymaktadır ve Atatürk'ün, ‘Devrimin amacını kavramış olanlar sürekli olarak onu koruma gücüne sahip olacaklardır’ sözü ile bunun değiştirilemeyeceğini beyan etmiştir. Atatürk, Cumhuriyeti, Türk Gençliğine emanet etmiştir"  dedi. Danıştay kararıyla bu konunun resmileştiğinin altını çizen CHP'li Beko, "Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin yerinde olsam, insanların yüzüne bakamazdım. Milli Eğitim Bakanlığı, bağlı okullarda Atatürk milliyetçiliğini anlatmamak için yönetmelik değişikliği yapılmasının bunun yanı sıra da, bu ülkenin kurucu önderinin ve cumhuriyetin temel değeri olan milli bayramlarımızın, ulusal günlerimizin çocuklarımıza, geleceğimiz olan nesillere aktarılmasıyla ilgili aldıkları kararların mahkeme kararıyla ‘durun siz ne yapıyorsunuz’ diyerek durdurulması bence onlar açısından utanılacak bir şeydir" değerlendirmesinde bulundu.

BAKANLIĞIN SAVUNMASINA İTİBAR EDİLMEDİ

Danıştay kararında, “Hiçbir sınırlama ve kritere tabi olmadan pek çok kişinin eğitim sistemine dahil olarak etkide bulunmasının önünü açan düzenleme, muğlak ve istismara açık nitelik taşımaktadır” denildiğini ve Bakanlığın savunmasına itibar edilmediğini anımsatan CHP'li Beko, Atatürk'ün  demokrasinin en gelişmiş şeklinin cumhuriyetle sağlanacağı görüşünü vurgulayarak şöyle konuştu: " Atatürk devrimlerinde Cumhuriyetçilik ana ilke ve esas değerdir. Çünkü Cumhuriyet, Atatürk İnkılâbı’nın bütün verimlerini temsil eden bir devlet ve hükümet şekli olarak değiştirilemez bir nitelik taşır. Bu ilke yeni Türkiye Devleti’nin temelidir. Bu niteliği ile Cumhuriyetçilik yeni Türk devletini yaratan Türk devriminin siyasal görüşüdür. Yapılan ve yapmakta olduğumuz devrimlerin amacı, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamıyla çağdaş ve bütün anlam ve biçimiyle uygar bir toplum haline getirmektir. Devrimlerimizin asıl ilkesi budur. Bulunduğu coğrafyada, yüzüncü yaşına yaklaştığı bu dönemde Cumhuriyetimizin kıymeti ile tarihi ve toplumsal önemi her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Dolayısıyla da tam da bugün, tüm bu değerlerimizi en güçlü biçimiyle savunmamız gereklidir."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.