Dolar 32,3194
%0.21
Euro 35,1068
%-0.04
Altın 2.295,660
%0.8
Bist-100 9,05
%2.72

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Karaismailoğlu’nda İzmir’e 3. Çevre Yolu müjdesi

Bakan Karaismailoğlu’nda İzmir’e 3. Çevre Yolu müjdesi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İzmir Ticaret Odası Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda İzmir’e yapılan yatırımlar hakkında konuştu. İzmir özelinde gelecek yatırımlar hakkında da bilgi veren Bakan Karaismailoğlu, İzmir’e 3. Çevre Yolu müjdesi verdi. 

  • Ege Postası
  • 30.06.2021 - 18:14

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Ticaret Odası Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener idaresinde gerçekleştirildi. 

Zoom üzerinden gerçekleştirilen toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da katıldı. Bakan Karaismailoğlu, İzmir’in Türkiye ticaretindeki önemine değinirken potansiyelinin tamamının kullanılmadığına dikkat çekti. Karaismailoğlu ayrıca İzmir için 3. Çevre Yolu projesi üzerinde çalıştıklarını da ifade etti.

“BÜTÜN ZAMANLARIN EN YÜKSEK RAKAMI”

Konuşmasının başlangıcında Türkiye’nin pandemiye rağmen büyüme rakmalarında yükselen bir ivmeye sahip olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, “2020’nin ilk günlerinden itibaren pandemi dünyayı etkisi altına aldı. Türkiye ise bu zor dönemi büyümeyle kapatan nadir ülkeler arasında yer aldı. Normalleşme sürecinin başlamasıyla bu olumsuz etkilerinin hızla geride kaldığını ve ülkemizin büyümede ivme yakaladığını görüyoruz. Ülkemiz bu zor dönemde, uyguladığı politikalarla salgının etkilerini en aza indirmeyi başardı. İzlediğimiz politikaların özellikle ekonomideki önemli yansımaları uluslararası kuruluşlar tarafından teyit ediliyor. Birkaç gün önce Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, 2020 yılında Türkiye için yüzde 5 olarak açıkladığı büyüme beklentisini yukarı yönlü yarım puan revize ederek yüzde 5,5’a yükseltti. Atılan adımların olumlu yansıması rekabetçi gücümüzün de etkisiyle her alanda olduğu gibi ihracatı da önemli oranda etkiliyor. Üretim sistemlerimizdeki kesintisiz çalışmayla birlikte 2020 yılının ilk çeyreğinde ülkemizin ihracatı yüzde 42.2 oranında artarak 18 milyar 985 milyon dolara ulaştı. Bu bütün zamanların en yüksek rakamı” dedi.

“YILLIK YAKLAŞIK 3 MİLYAR LİRA TASARRUF SAĞLIYORUZ”

İzmir’in lojistik ve sanayi anlamındaki önemine de değinen Karaismailoğlu, İzmir’in potansiyelinin tamamının kullanılmadığını ve bunu sağlamak için çalıştıklarını söyledi ve “Adım atmamız gereken gelişim alanları hala mevcut. İzmir bizim için çok önemli. İzmir; tekstil konfeksiyon, gıda, yem sanayi, otomotiv, petro-kimya, çimento, ayakkabı, gübre ve seramik sanayi faaliyetlerinde Türkiye ekonomisinin lokomotif kentleri arasında. Liman kenti olmasını yanında hammadde kaynakları, nitelikli iş gücü, ulaşım olanaklarının genişliği, sanayinin gelişmesine imkan tanıyarak İzmir’i bölgenin ticaret merkezi haline getirmiş durumda.  sanayimizde üretilen mallar, dünya standartlarının üstünde kaliteye sahip ve hem iç hem de dış pazarda itibar sahibi. İzmir, geçmişten bugüne Türkiye’nin batı dünyasına açılan önemli bir kapısı. Ancak biz İzmir’in çok daha büyük bir potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. İstiyoruz ki İzmir sadece batıya açılan kapalı olmasın. Her şeyiyle Türkiye’nin vitrini olsun. Bu nedenle de İzmir’in ulaşım ve iletişim altyapısının gelişmesine ayrı bir özen gösteriyoruz. 2003 yılında 430 km olan bölünmüş yol uzunluğuna 523 km daha ekledik. Türkiye’nin en büyük yap-işlet-devret projelerinden olan İzmir-İstanbul otoyolunu tamladık ve yolu 100 km kısalttık. İstanbul’u İzmir’e kapı komşusu yaptık. Geldiğimiz noktada İzmir İstanbul otoyolunda taahhüt edilen rakamların çok çok üstüne çıktık. Bu yolla yakıttan ve zamandan yıllık yaklaşık 3 milyar lira tasarruf sağlıyoruz” diye konuştu.

“HİZMET SİYASETİNDEN BAŞKA SİYASET TANIMIYORUZ”

Sadece karayolu ulaşımı değil her alanda İzmir’e yatırım yaptıklarını altını çizen Karaismailoğlu, “İzmir’e yatırımlarımız otoyol yatırımlarıyla sınırlı kalmadı. İzmir-Ankara Hızlı Tren projesini başlattık. Bitirmek üzere büyük bir çaba sarf ediyoruz. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinin bitişiğinde inşa ettiğimiz Kemalpaşa Lojistik Merkezi’yle Kemalpaşa’yı lojistik sektörünün ve sanayinin nabzını tutacak bir merkeze dönüştürüyoruz. Adana Menderes Havalimanı’nı yeni iç ve dış hatlar terminalleriyle Avrupa’nın en modern yapıya sahip havalimanlarından biri haline getirdik. Bölgede oluşan yüklerin deniz yoluyla taşınması ve Doğu Akdeniz’de ana konteyner taşımacılığında ülkemizin rol üstlenmesini sağlamak amacıyla Çandarlı Limanı projesini başlattık. Çandarlı Limanı’nın yapım süreci hala devam etmektedir. Yeni yatırımlarla limanı faaliyete almak için uluslararası düzeyde görüşmelerimiz devam etmektedir. Rotamız, denizcilikte lider ülke konumuna gelerek İzmir’in bu alandaki mevcudiyetini daha da güçlendirmek. Hedefimiz, bütünsel kalkınma yaklaşımımız destekleyecek, Türkiye’nin kuzey-güney ve doğu-batı ekseninde oluşturacağımız orta koridor ile ülkemizin halen yıllık 710 milyar dolar olan Avrupa-Çin ticari trafiğinden aha fazla pay almasını sağlamaktır. Hedefimiz ülkemizi dünyanın 7 lojistik gücünden biri haline getirerek gençlerimize daha fazla iş imkanı sunmaktır İzmir’in tarımdan sanayiye her alanda daha fazla üreten bir şehir olmasıdır. Bu yolda hep birlikte adıma atmanın ve ortak akılla hareket etmenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Halkımız ve gençlerimiz için yeni iş ve aş fırsatları sağlayarak projeleri milletimiz hizmetine sunuyoruz. Hizmet siyasetinden başka siyaset tanımıyoruz” dedi.

“TABİİ Kİ ÜCRETLER FAZLA GELEBİLİR”

Meclis üyelerinin sorularını da yanıtlayan Bakan Karaismailoğlu, İzmir trafiğinin rahatlaması için otoyol ücretlerinin düşürülüp düşürülemeyeceği sorusunu da yanıtladı. İzmir-İstanbul otoyolu üzerinden örnekle soruyu yanıtlayan Karaismailoğlu, alınan ücretlerin yeni yatırımlar için gerekli olduğunun altını çizerken İzmir’de trafiği rahatlatacak 3. Çevre Yolu projesi üzerinde çalıştıklarını belirtti ve şunları söyledi;  “Bu konuda sizlerin de daha çok kullandığı İzmir-İstanbul otoyolundan gideyim. Bu proje 7 milyar dolarlık bir proje. Finans problemi olmadığı ve devletin kasasından tek bir kuruş dahi çok kısa sürede hayata geçirildi. Hem devletin kasasından hiçbir şey çıkmadı hem yeni yol yapıldı hem de yol 100 km kısaltıldı ve 8 saatlik yolculuk 3 saate düştü. Burada hem 100 km kısaltmanın, yakıt zaman maliyeti, yoldaki konfor ve güvenliğinin düşünülmesi gerekiyor. Tabii ki ücretler fazla gelebilir. Ama biz bunu almak zorundayız. Çünkü bunun bir finansı ve geri dönüşü var. Biz bu ücreti alarak devletin yeni yatırımlarına kaynak üretiyoruz. Yap-işlet-devret modeliyle yapıldığı ve devletin diğer yatırımlarından kısarak yapılmadığından o yüzden proje hem finans problemi olmadığı için kısa sürede bitiyor, devletin kasasına yük olmuyor ve buradan gelen gelirle diğer projelere kaynak sağlıyoruz. Eğer yap-işlet-devret olmasaydı buranın işletme maliyetleri de devlete ait olacaktır. Ama bunlar süreli işletmeler. 10 yıl sonra bu işletmeler bitecek eğer devlet isterse burayı ücretsiz yapabilir. Ama dünyanın her yerinde bu tip yollar ücretlidir. Devlet buradan para kazanacaksa İzmir’in çevre yoluyla da başka bir yolu yapacaktır. O konuda projelerimiz ve çalışmalarımız da devam ediyor. İnşallah o da bir plan dahilinde zamanı geldiğinde uygulamaya geçecektir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.