Dolar 32,5038
%-0.11
Euro 34,9556
%0.36
Altın 2.430,750
%0.31
Bist-100 9.803,00
%0.83

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Ersoy’dan Çeşme Projesi tepkilerine ‘ihanet’ yorumu: Siyaseten her projeye rant projesi derseniz…

Bakan Ersoy’dan Çeşme Projesi tepkilerine ‘ihanet’ yorumu: Siyaseten her projeye rant projesi derseniz…

Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "2023'e Doğru Şehir Buluşmaları" kapsamında gerçekleştirdiği İzmir programında dönüştürüleceği duyurulan Eski Tekel Fabrikası’ndaki çalışmaları inceledi. Çalışmaları incelemesinin ardından Çeşme Projesine ilişkin tepkilere ve projenin yargıya taşınmasına ilişkin de yorum yapan Bakan Ersoy, “Yapılmasını istemeyenler dışında çok büyük bir kesim yapılmasını istiyor. Karşı çıkarılan belirttiği notların çok büyük bir kısmını proje askıya çıktığı zaman endişelerine yer vermediği şekilde projelerin ve planlamanın doğru şekilde yapıldığını göreceksiniz. Daha önce İzmir gibi büyük şehirlerimiz söz konusu olduğunda biz siyasi yaklaşmayı doğru bulmuyoruz. İzmir için gerekli olan doğru olan iyi çalışılmış projelere sırf siyaseten karşı çıkmamak gerekiyor” dedi.

  • Ege Postası
  • 04.11.2022 - 12:56

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI-  Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,  "2023'e Doğru Şehir Buluşmaları" kapsamında gerçekleştirdiği İzmir programında dönüştürüleceği duyurulan Eski Tekel Fabrikası’ndaki çalışmaları inceledi.

Bakan Ersoy, geçtiğimiz yıl yaptığı toplantıda, eski fabrikanın Kültür-Sanat Kompleksi'nde  20 bin metrekare alana kurulacak olan tesiste bir müze ve ithisas kütüphanesi oluşturulacağını, 150 binin üzerine kitap ve derginin yer alacağını, klasik ve çağdaş eserlerin sergilendiği açık ve kapalı sergi alanları bulunacağını söylemişti. Ersoy Ayrıca 2023 Nisan’da düzenlenecek olan Kültür yolu Festivali’nin İzmir ayağının da burada düzenleneceğin söylemişti.

Öte yandan; Mart 2023’te tamamlanması beklenen çalışmaları yerinde inceleyen Bakan Ersoy, çalışmalar hakkında bilgi verirken İzmir’de büyük tepkilere neden olan ve yargıya taşınan Çeşme Projesi’ne yönelik eleştiri ve tepkilere de yanıt verdi.

“REKREASYON ÇALIŞMALARINDA İZMİR’E AĞIRLI VERİLECEK”

Çalışmalar hakkında gelen bir bilgi veren Bakan Ersoy, rekreasyon çalışmalarında İzmir’e ağırlık verileceğini ifade etti ve “2023 Şehir Buluşmaları kapsamında İzmir’deyiz. Gelmişken özellikle Tekel Fabrikasındaki restorasyon ve yeniden inşa çalışmalarını görmek istedik. Biliyorsunuz ki burası için mart ayına yetiştireceğiz diye bir söz vermiştik. İnşaat çok hızlı gidiyor ve mart sonuna kadar buranın açılışını gerçekleştirmiş olacağız. Burası 17 dönümlük bir arazi üzerinde 20 bin metrekarelik bir kapalı alan. İlk yaptığımız iş buranın dokusuna uygun ve orjinal olmayan malzemelerin çıkarılması ve buradaki yükün hafifletilmesi. Yeşil alana daha fazla yer açılmasıyla ilgili çalışmalarımız oldu. Sonrasında restorasyon çalışmalarımıza yoğun bir şekilde başladık. Bittiği zaman İzmir’in çok ihtiyaç duyduğu kültür sanat adına çok önemli bir merkez haline gelecek. 2023 itibari ile Kültür Yolu festivalleri kapsamında İzmir dahil edilmiş oluyor. Mart ayı sonunda burayı hizmete açtıktan sonra nisan sonunda da kültür yolu festivali İzmir’de gerçekleştirilmiş olacak. En büyük etkinlik merkez, olarak da burayı kullanacağız. Birçok noktada etkinlik merkezleri olacak ama burası etkinliklerin merkezi konumunda olacak. Daha önceki İzmir depreminde bildiğiniz üzere bizim resim heykel müzemiz zarar görmüştü. Şimdi Resim Heykel Müzemizi de buraya alıyoruz. Onun yanında arkeoloji müzesini de alıyoruz. İçinde farklı türden kütüphanelerimiz oluyor. Hem çocuk kütüphanesi hem de normal her yaş grubuna hitap eden bir kütüphane. Aynı zamanda bir tane iktisat kütüphanesi bulunuyor. İçinde sanat merkezilerimiz, sanat atölyelerimiz ve etkinlik merkezlerimiz olacak Yani açıldığı zaman İzmir'in mevsimsel özelliğine uygun olacak şekilde 12 ay yoğun bir şekilde kullanılacak bir merkez haline gelecek. Bundan sonra diğer noktalarda da bu tarz rekreasyon çalışmalarımıza İzmir’de ağırlık vereceğiz” dedi.

 “SİZİN GÖZÜNÜZDE BİTMEDİ AMA BENİM GÖZÜMDE BİTTİ”

Geçen sene 9 Eylül’de çalışmaları yerinde son gördüğü zaman ve şu anki hali arasında da kıyaslama yapan Balan Ersoy, “Ben projeyi tabii ki yerinde olmak dışında bura ile ilgili sürekli video ve resimler ve son gelişmeler geliyor. Üzerinde de binaları restore edenlerde olduğu zaman işlevselliği konusunda fikir değişikliklerimiz de oluyor. Biz proje üzerinde devamlı çalıştığımız için basın mensuplarından daha hakimim. Sizler belli aralıklarla görünüyorsunuz ancak biz projenin her aşamasını, video, fotoğraflar ve üç boyutlu çalışmalar ile görüyoruz. Ben bitmiş halini de biliyorum, nasıl biteceğini de çok çok iyi biliyorum. Ancak bizim için önemli olan binaların restorasyonları önemli ancak bu binanın bedeni önemli olan. Binanın bedenini oluşturduktan sonra binanın o bedene ruhunu vermek. Biz bu ruhu da kültür festivalleri ile veriyoruz. Önemli olan bir etkinlik cazibe noktası haline gelmesi. Biz tüm konsantrasyonumuzu buna verdik. Bizim gözümüzde bina bitti. Sizin gözünüzde bitmedi ancak bizim gözümüzde bitti ve tamamen oluşturduğumuz bedenin ruhunu nasıl şekillendireceğimize üzerine çalışıyoruz. Söz verdiğimiz gibi söz verdiğimiz tarihte bitireceğiz ve çok canlı bir etkinlik merkezini İzmir halkına kavuşturacağız” diye konuştu.

“İZMİR HALKINA İHANET OLUR”

 Bakan Ersoy’un geçtiğimiz aylarda İzmir’de sunumunu gerçekleştirdiği ve İzmir’de birçok STK, oda ve yerel yönetimlerin ‘rant’ projesi diyerek tepki gösterdi Çeşme Projesi’ne de yanıt veren Bakan Ersoy, ‘ihanet’ yorumu yaptı ve “Yapılmasını istemeyenler dışında çok büyük bir kesim yapılmasını istiyor. Karşı çıkarılan belirttiği notların çok büyük bir kısmını proje askıya çıktığı zaman endişelerine yer vermediği şekilde projelerin ve planlamanın doğru şekilde yapıldığını göreceksiniz. Daha önce İzmir gibi büyük şehirlerimiz söz konusu olduğunda biz siyasi yaklaşmayı doğru bulmuyoruz. İzmir için gerekli olan doğru olan iyi çalışılmış projelere sırf siyaseten karşı çıkmamak gerekiyor. Siyaseti stratejisine uymuyor diye karşı çıkmamanız gerekiyor. İzmir sanayileşmeden öte kültür ve turizm ile, gastronomi ile ekonomisi şekillendirmesi gereken bir şehir. Ama siz turizm dediğinizde bu söylemle beyanat vererek olacak bir konulama değil. Sizin hava trafikleri oluşturmanız lazım. Hava trafikleri için de cazibe noktaları yaratmanız lazım. Belli doğru projeleri planlayıp İzmir’in dokusuna zarar vermeden hayata geçirmeniz gerekiyor. Ama sadece siyaseten bazı şeylere ‘hayır’ derseniz, her yapılan projeye ‘rant projesi’ deyip kestirip atmaya çalışırsanız bu İzmir halkına ihanet olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“BİZ BU PLANI BİR SENE ÖNCE DE ASKIYA ÇIKABİLİRDİK AMA…”

İzmir’in turizm potansiyelini tam kullanamamasının nedeninin de sitemin başında yapılan yanlışlık olduğunu belirten Ersoy, yine Çeşme Projesi üzerinden örnek verdi ve hassasiyetleri dikkate aldıklarını altını çizerek şunları söyledi; “Ben eski bir turizmciyim. İzmir’in turizm analizini yaptığınız zaman… Nasıl ki kentsel dönüşüm sıkıntısı var burada da turizm dönüşüm sıkıntısı var. Buranın turizm stratejisi baştan yanlış şekillendirilmiş ve yanlış konumlandırılmış. Tek tip turizm pazarına, Türk misafirlere ve hafta sonu turizmine dayalı bir sistem yaratılmış. Zaten düğmeyi baştan yanlış iliklerseniz sonuna kadar yanlış gider. Buradaki sorunu düzeltmek istiyorsanız burada bir turizm dönüşümü gerçekleştirmeniz lazım. Bu da bizim bakanlık olarak hazırladığımız, Ege Turizm Merkezleri gibi dünya çapında çalışılmış,  birçok akademisyenin görüşü alınarak hazırlanmış projelerle gerçekleştirilebilir. Biz herkesin görüşüne saygı duyuyoruz. Onların belirttiği hassasiyetleri de göz önüne alarak planlarımızı şekillendiriyoruz. Yoksa biz bu planı bir sene önce de askıya çıkabilirdik ama biz öyle yapmıyoruz. Biz söylenen her türlü eleştiriyi bilimsel arka araştırıp, sonuçlandırıp ona göre projemizi şekillendiriyoruz. Aralık ayında proje askıya çıktığında endişelerin giderildiğini göreceğiz zaten.”

İDARE OFİSİNE VETO

Bakan Ersoy’un çalışmaları incelemesi sırasında dikkat çeken nokta ise idare ofisine ilişkin projenin yeniden yapılmasını istemesi oldu Ersoy, genel anlamda çalışmalardan ve işçilikten memnun kalırken bir bölümün idare ofisinin planlarının yeniden çizilmesini istedi.

Projedeki havalandırmanın da sorun olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, yetkiliye, “Havalandırmayı bu şekilde yaparsan olmaz. Açık havalandırma yaparsan sorun kalmaz. Bu projeyi yeniden çizin. Ama bu idare ofisi olmaz. Sizin idare ofisinizin yeri belli. Burası çok geniş. Sizin idare ofisiniz başka yerde. Oraya olduğu kadar sığacaksınız” dedi.

1884 yılında tütün fabrikası olarak inşa edilen 137 yıllık bina kompleksi, 1930’lu yıllarda Tekel’e devredilerek hizmet verdi. Ocak 2022 yılında restorasyonu başlatılan Tekel binaları, Mart 2023’te tamamlanarak Eski Tekel Kültür ve Sanat Kompleksi olarak hizmet verecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.