Dolar 32,4625
%-0.07
Euro 34,7039
%-0.77
Altın 2.434,930
%-0.05
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Bozdağ'dan İmamoğlu kararına ilişkin açıklama

Bakan Bozdağ'dan İmamoğlu kararına ilişkin açıklama

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında veriler hapis cezası ve siyasi yasak kararına ilişkin, “Her yargılanma sonucunda bu yargıya siyaseti bulaştırmak ve siyasi taraftarlık üzerinden, verilen hükümleri değerlendirmek, hukukumuza da yargımıza da büyük bir zarar vermektedir. Her olayda bakıyorsunuz, muhataplara göre değerlendirmeler yapılıyor. Yargılama yapılırken muhatapların statüsüne ya da konumuna göre yargılama yapılmaz. Hukuk önünde herkes eşittir. Orada herkese aynı usul uygulanır” dedi.

  • Ege Postası
  • 15.12.2022 - 15:51

Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bugün Ankara’daki bir otelde düzenlenen ‘Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi 2022 Yılı Toplantısı’na katıldı. Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararını değerlendirdi. Bozdağ, şunları söyledi:

“YARGILAMA YAPILIRKEN MUHATAPLARIN STATÜSÜNE YA DA KONUMUNA GÖRE YARGILAMA YAPILMAZ”

“Yargı ile ilgili gündemde olması sebebi ile bazı konularda kısa bir değerlendirme yapmak isterim. Dün, bildiğiniz gibi İstanbul’da Sayın İmamoğlu hakkında bir karar çıktı. Dün de açıkladım, bugün bir kez daha ifade etmekte fayda görüyorum.

Hakimler, görevlerinde bağımsızdır; kararlarını Anayasa’ya, kanuna ve hukuka bağlı, vicdani bir kanaatte oluştururlar. Dosyayı, delili değerlendirir, ona göre karar verirler. Hiçbir makam, merci, kişi ya da kurum, yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili hakimlere emir ve talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz, genelge gönderemez.

Yargı yetkisi, bağımsız ve tarafsız hakimler tarafından kullanılmaktadır. Her yargılanma sonucunda bu yargıya siyaseti bulaştırmak ve siyasi taraftarlık üzerinden, verilen hükümleri değerlendirmek, hukukumuza da yargımıza da büyük bir zarar vermektedir. Her olayda bakıyorsunuz, muhataplara göre değerlendirmeler yapılıyor. Şunu ifade etmekte fayda görüyorum; yargılama yapılırken muhatapların statüsüne ya da konumuna göre yargılama yapılmaz. Hukuk önünde herkes eşittir. Orada herkese aynı usul uygulanır, aynı muamele yapılır ve burada bir farklılaştırma talep etmek de hukuk devleti ile bağdaşmaz. Yargı, statüye bakmadan kanuna, usule, deliler bakarak ve Anayasa, hukuk ve kanuna bağlı bir vicdani kanaatle hükmünü oluşturur ve ona göre kararını açıklar.

“GELİN, SİYASİ TARAFTARLIK ÜZERİNDEN DEĞİL, HUKUK DEVLETİNİN GEREKLERİNE UYGUN DEĞERLENDİRMELER YAPALIM”

Verilen, ilk derece mahkemesi kararıdır. Ortada kesinleşmiş bir mahkeme karar yoktur ve karara karşı kanun yolu da istinaf kanun yolu da temyiz kanun yolu da açıktır. Nihai karar ondan sonra çıkacaktır. Şu an Sayın İmamoğlu hakkında verilmiş ne kesinleşmiş siyasi yasak ne hapis cezası vardır. Sanki siyasi yasak kesinleşmiş, hapis yasağı kesinleşmiş gibi bir algı oluşturmak da doğru değildir. Hukuk devletinde, bir karardan şikayetiniz varsa itiraz yolları, şikayet yolları, temyiz yolları vardır. Önemli olan, bu yolların açık olması, sağlıklı işlemesidir. Şu anda bu yollar sonuna kadar açık ve sağlıklı işlemektedir. Bütün bunların esasında sonucun ortaya çıkmasından sonra değerlendirme yapılmasında fayda vardır. Bırakalım hukuk, usulüne uygun, yasaya uygun işlesin. Adalet Bakanlığı olarak, bizim bulunduğumuz yer olarak, görülen davalara herhangi bir şekilde müdahil olmamız söz konusu olamaz. Biz, sadece hukukun sağlıklı işlemesi, hukuka uygun olarak işlemesi için üzerimize düşen bir vazife varsa onu yaparız. Onun dışında görülen davalar hakkında bir değerlendirme yapmayız ama Türkiye’de maalesef siyasi taraftarlık esasında yapılan değerlendirmeler, hukukumuza da yargımıza da adaletimize de büyük zarar vermektedir. Gelin, siyasi taraftarlık üzerinden değil, hukukun sağlıklı, usule uygun işleyip işlemediğinden ve hukuk devletinin gereklerine uygun değerlendirmeler yapalım diyorum.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.