Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AREA Araştırma’dan çarpıcı anket! Halk 'Parlamenter Sistem' istiyor

AREA Araştırma’dan çarpıcı anket! Halk 'Parlamenter Sistem' istiyor

AREA Araştırma şirketi Ekim ayı “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması” çalışmasını kamuoyuyla paylaştı. Araştırmada çarpıcı sonuçlar elde edilirken, deneklere, “Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna % 34,7 AK Parti derken, “Türkiye’nin yönetim sistemi ile ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu? Sorusuna % 60,8 Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem yanıtını verdi. “Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’a oy verme davranışınız nasıl olur?” sorusuna ise % 31,3 oy veririm” yanıtını verdi.

  • Ege Postası
  • 04.11.2021 - 11:18

EGEPOSTASI-  AREA Araştırma tarafından “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması – Ekim 2021” yapıldı. 

Anket çalışması kamuoyuyla paylaşılırken, araştırmada; siyasi partilerin
seçmen desteği, hükümet ve diğer siyasi partilerle ilgili kanaatler ve ekim ayı gündem konularıyla ilgili kanaatleri tespit edilmiştir.

Ankette üç başlıkta araştırma yapılmıştır.

*Seçmenin siyasi tercihleri ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi,

*Hükümetin performansı ve ekonomi yönetimi ile ilgili kanaatler,

*Ekim ayı gündem konuları

26 İLDE YAPILDI

*Araştırma, 26 ilde İstanbul, Ankara, İzmir, Tekirdağ, Balıkesir, Manisa, Aydın, Bursa, Kocaeli, Konya, Antalya, Adana, Hatay, Kayseri, Kırıkkale, Samsun, Zonguldak, Trabzon, Erzurum, Ağrı, Malatya, Van, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin gerçekleştirilmiştir.

*Araştırma bu illerde 28 – 31 Ekim 2021 tarihleri arasında 18 yaş ve üzeri 1.580 kişi ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefonla Görüşme) yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.

Ankette cinsiyet ve yaş kotaları uygulanmış ve 24 Haziran 2018 milletvekili seçimine göre ağırlıklandırılarak analizleri yapılmıştır.

1-) Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz? 

Geçerli oylar üzerinden 

AK Parti % 34,7

CHP % 27,7

İYİ PARTİ % 12,7 

MHP % 8,8

HDP % 8,7

DEVA Partisi % 3,1

Diğer % 4,2

Kararsız/Hiçbiri 15,2

HALK PARLAMENTER SİSTEM İSTİYOR!

2-) Türkiye’nin yönetim sistemi ile ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu? 

Türkiye’nin yönetim sisteminin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” olması gerektiğini belirtenlerin oranı %60,8’dir. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olmasını belirtenlerin oranı ise %39,2’dir.

ERDOĞAN’A “OY VERİRİM” DİYENLER YÜZDE 31,3

3-) Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde R. Tayyip ERDOĞAN’a oy verme davranışınız nasıl olur?

Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde R. Tayyip ERDOĞAN’a oy vereceğini belirtenlerin oranı %31,3, oy vermeyeceğini belirtenlerin oranı %50,1’dir. Oy verip vermeme konusunda kararsız kalanların oranı ise %18,6’dır.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ "BAŞARISIZ" BULUNDU

4-) Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni başarılı buluyor musunuz? 

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” başarısız görülmektedir. Başarılı bulanların oranı %33,9, başarısız bulanların oranı %57,8 iken fikir belirtmeyenlerin oranı ise %8,3’tür.

HÜKÜMETİN EKONOMİ POLİTİKASI BAŞARISIZ

5-) Hükümetin ekonomi politikasını başarılı buluyor musunuz?

Hükümetin ‘Ekonomi Politikası’ başarısız görülmektedir. Başarılı bulanların oranı %22,4, başarısız bulanların oranı %71,9 iken fikir belirtmeyenlerin oranı ise %5,7’dir.

6- Ekonomideki kötü gidişin sebebi sizce nedir? 

Ekonomideki kötü gidişin sebebi olarak Hükümetin yanlış politikaları olduğunu belirtenlerin oranı %57,5’tir. Dış güçler olduğunu belirtenlerin oranı %29,9, diğer sebepler olduğunu belirtenlerin oranı %2,8 iken, fikir belirtmeyenlerin oranı ise %9,9’dur.

7-) Sizce, Türkiye’nin en önemli sorunu nedir? 

(Açık uçlu soruya verilen cevaplardan derlenmiştir.)

“Ekonomi” ve “İşsizlik” %74,0 ile Türkiye’nin en önemli sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. “Eğitim sistemi / eğitimsizlik” ise (%4,5) üçüncü sırada görülmektedir.

Ankette uzun süre sonra terör faaliyetlerinin olmaması dikkatlerden kaçmadı.

8-) Recep Tayyip ERDOĞAN’ın; Osman KAVALA’nın serbest bırakılması yönünde açıklama yapan on büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi talebini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Recep Tayyip ERDOĞAN’ın; Osman KAVALA’nın serbest bırakılması yönünde açıklama yapan on büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi talebini olumlu karşılayanların oranı %31,7, olumsuz karşılayanların oranı %41,0 iken fikir belirtmeyenlerin oranı ise %27,3’tür.

KILIÇDAROĞLU’NUN BÜROKRAT ÇIKIŞINA DESTEK YÜZDE 48,7

9-) CHP lideri Kemal KILIÇDAROĞLU’nun bürokratlara yönelik mesajında “…siz Erdoğan ailesinin değil, bu devletin şerefli memurlarısınız. Size kanun dışı her ne yaptırılıyorsa durun" şeklindeki sözlerini nasıl karşılıyorsunuz?

CHP lideri Kemal KILIÇDAROĞLU’nun bürokratlara yönelik mesajında “…siz Erdoğan ailesinin değil, bu devletin şerefli memurlarısınız. Size kanun dışı her ne yaptırılıyorsa durun" şeklindeki sözlerini olumlu karşılayanların oranı %48,7, olumsuz karşılayanların oranı %36,6 iken fikir belirtmeyenlerin oranı ise %14,7’dir.

10-) Türk Silahlı Kuvvetleri Birlikleri’nin Suriye ve Irak'a gönderilmesine ilişkin 2 yıl süreli MECLİS TEZKERESİ' ne CHP'nin ‘HAYIR’ oyu vermesini nasıl karşıladınız? 

Türk Silahlı Kuvvetleri Birlikleri’nin Suriye ve Irak'a gönderilmesine ilişkin 2 yıl süreli MECLİS TEZKERESİ' ne Cumhuriyet Halk Partisi'nin ‘HAYIR’ oyu vermesini olumlu karşılayanların oranı %42,7, olumsuz karşılayanların oranı %42,9 iken fikir belirtmeyenlerin oranı ise %14,4’tür.

ÜÇ PARTİ İTTİFAKINA OY YOK!

11-) Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin seçimlere ittifak halinde girmesi durumunda oy verme davranışınız nasıl olur?

Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin seçimlere ittifak halinde girmesi durumunda oy verebileceğini belirtenlerin oranı %21,6, oy vermeyeceğini belirtenlerin oranı %21,8’dir. Oy verip vermeme konusunda kararsız kalanların oranı ise %56,6’dır.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.