Dolar 32,3721
%0.17
Euro 34,9916
%-0.21
Altın 2.326,010
%0.24
Bist-100 9,10
%0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Altılı Masa'dan ortak açıklama!

Altılı Masa'dan ortak açıklama!

Altı siyasi parti genel başkanının dokuzuncu toplantısı yaklaşık 6 saat sürdü. Liderlerin ortak açıklamasında, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritasını da ayrıntılı bir biçimde değerlendirerek hazırlıklarımızın büyük bölümünü tamamladık” denildi. Açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Emniyet güçlerimizin canları pahasına terörle mücadele etmelerini takdir ve minnet duygularıyla karşılıyoruz. Ancak, konuyu iç politikada istismar eden ve farklı toplumsal kesimleri düşmanlaştıran söylemlerin ve politikaların ulusal menfaatlerimize aykırı olduğuna inanıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Ev sahibi Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, 6 saat süren toplantının ardından genel başkanları tek tek uğurladı.

  • Ege Postası
  • 28.11.2022 - 14:43

Altılı Masa'nın, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem vaadiyle 13 Şubat 2022 tarihinde başlattığı görüşmelerin ikinci tur çalışmalarının üçüncü toplantısı, bugün Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal’ın ev sahipliğinde yapıldı.

Bugünkü toplantı saat 14:00’te başladı. Toplantıya, sırasıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan geldi. Gültekin Uysal, 6 saat süren toplantının ardından genel başkanları tek tek uğurladı.

Gültekin Uysal, bir gazetecinin Altılı Masa’nın bir sonraki toplantı tarihinin neden belli olmadığı sorusuna, “Özel bir sebebi yok. Öngörülen bir programlama var. Netleşince paylaşırız. Genel başkanlar kendi programlarına bakacaklar. Onlara göre netleşecek” diye cevap verdi.

“TÜRKİYE’NİN YILLARDIR GÖRMEYİ UMUT ETTİĞİ TARİHİ BİR ÇALIŞMAYA İMZA ATTIK”

Öte yandan liderler, toplantının ardından ortak açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

“Milletimizi en geniş yelpazede temsil eden altı siyasi parti genel başkanı olarak bugün Demokrat Parti ev sahipliğinde bir araya geldik. Altılı Masa’nın bu toplantısı öncesinde, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerimizi büyük bir heyecan ile kamuoyuna tanıttık.

Bizler, Türkiye’nin yıllardır görmeyi umut ettiği tarihi bir çalışmaya imza attık. Anayasa’nın 84 maddesinde değişiklik yaparak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında uygulanan keyfi ve otoriter sistem yerine, geçmişin sorunlarını da dikkate alarak yeni bir sistem öneriyoruz. Bizler, ‘Yarının Türkiye’sinde etkin ve katılımcı bir yasama, istikrarlı ve hesap verebilir bir yürütme, bağımsız ve tarafsız bir yargı, kurumsal kültürün hakim olduğu bir kamu yönetimi ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği özgürlükçü, demokratik ve adil bir sistem inşa etme kararlılığımızı ortaya koyuyoruz.

Anayasa Değişikliği Önerisi çalışmasını hazırlayan Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonumuz, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemle ilgili Anayasa değişikliği önerisine uygun olarak Meclis İçtüzüğü ve Siyasi Etik Kanunu hazırlıklarını sürdürmektedir. Ayrıca Anayasa değişikliği önerimizi tanıtmak, kamuoyunu bilgilendirmek ve müzakere kültürü ile tüm toplumsal kesimlerin önerilerini almak üzere ilgili komisyonumuz, ziyaretler gerçekleştirip tüm ülkede sivil toplum buluşmaları tertip edecektir. Tüm vatandaşlarımızın da Anayasa değişikliği önerimizi www.altilimasa.biz isimli web sitesinden incelemelerini ve görüşlerini bizlerle paylaşmalarını bekliyoruz.

Bugün ayrıca, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritasını da ayrıntılı bir biçimde değerlendirerek hazırlıklarımızın büyük bölümünü tamamladık.

Toplantımızda, Ortak Çalışma Grubu’nun ara raporunu da müzakere ettik. Ortak Çalışma Grubu, hazırlıklarını 9 ana başlık ve 72 alt başlıkta yoğun bir biçimde sürdürmektedir. Grup, 36 alt başlıkta çalışmalarını bitirmiş, 5 alt başlıktaki çalışmaları tamamlama aşamasına getirmiştir. Kalan alt başlıklardaki çalışmalar devam ettirilmektedir. Bu çalışmaların sonuçlarını önümüzdeki günlerde ortak taahhütlerimiz olarak kamuoyuyla paylaşacağız.

“MİLLETİMİZİ DEMOKRASİYE, REFAHA VE HUZURA KAVUŞTURMA KARARLILIĞINDAYIZ”

Bugün ayrıca, iç ve dış politikadaki gelişmeleri de değerlendirdik.

Hukukun yerine keyfiliğin hâkim olduğu iç ve dış politika uygulamaları ile ülkemizin ve milletimizin menfaatlerinin yerini iktidar ve ortaklarının şahsi çıkarları almıştır. Ekonomi, dış politika ve güvenlik konularında dar bir zümrenin ihtiyaçları öncelenerek milletimizin mağduriyetleri iktidar tarafından sıradanlaştırılmış, hatta buna alışılması gerektiği iktidarın temel politikası haline getirilmiştir.

Öte yandan, sınırlarımızın korunması ve ulusal güvenliğimizin sağlanması, dış politikada temel önceliğimizdir. Bu bağlamda, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Emniyet güçlerimizin canları pahasına terörle mücadele etmelerini takdir ve minnet duygularıyla karşılıyoruz. Ancak, konuyu iç politikada istismar eden ve farklı toplumsal kesimleri düşmanlaştıran söylemlerin ve politikaların ulusal menfaatlerimize aykırı olduğuna inanıyoruz.

Biz altı siyasi parti genel başkanı olarak, iktidarın ülkemizi ve milletimizi savurduğu bu derin ekonomik ve siyasi kriz içinde sorumluluklarımızın farkındayız. Milletimizi demokrasiye, refaha ve huzura kavuşturma kararlılığındayız. Öncelikli hedefimiz, bütün vatandaşlarımızı insan onuruna yaraşır bir yaşam ve refah standardına kavuşturmaktır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.”

UYSAL: KATILIMCI YASAMA, HESAP VEREBİLİR YÜRÜTME, BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ YARGI...

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Altılı Masa’nın bugün yapılan dokuzuncu toplantısının ardından sosyal medya hesabında bir mesaj yayınladı.

Uysal’ın mesajı şöyle:

“Yarının Türkiye’sinde katılımcı yasama, hesap verebilir yürütme, bağımsız ve tarafsız yargı gücü ile demokratik bir sistem inşa etme kararlılığımızı ortaya koyan GPS Anayasa Değişikliği Önerimizin sunumu ile bugün 9. defa altı siyasi parti genel başkanı olarak bir araya geldik.”

KILIÇDAROĞLU: TÜM GENEL BAŞKANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Altılı Masa’nın bugün yapılan dokuzuncu toplantısının ardından sosyal medya hesabında bir mesaj yayınladı.

Kılıçdaroğlu’nun mesajı şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin köklü devlet ve Cumhuriyet tecrübesinin demokrasi ile taçlandırıldığı bir sistemi inşa etmek için bir araya geldiğimiz toplantıya ev sahipliği yapan başta Sayın Gültekin Uysal olmak üzere, tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum. Şimdi demokrasi zamanı.”

AKŞENER: ÖZGÜR, DEMOKRATİK VE ADİL BİR TÜRKİYE’Yİ İNŞA ETMEK ADINA...

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Altılı Masa’nın bugün yapılan dokuzuncu toplantısının ardından sosyal medya hesabında bir mesaj yayınladı.

Akşener’in mesajı şöyle:

“Milletimizin refaha kavuştuğu; özgür, demokratik ve adil bir Türkiye’yi inşa etmek adına gerçekleştirdiğimiz bu değerli toplantı için, başta ev sahibi Sayın Gültekin Uysal olmak üzere tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum.”

DAVUTOĞLU: ÇALIŞMALARIMIZI KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYORUZ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Altılı Masa’nın bugün yapılan dokuzuncu toplantısının ardından sosyal medya hesabında bir mesaj yayınladı.

Davutoğlu’nun mesajı şöyle:

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için anayasa değişikliği önerilerimizi açıkladık, çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bugünkü toplantımıza ev sahipliği yapan Demokrat Parti Genel Başkanı Sayın Gültekin Uysal başta olmak üzere tüm liderlere teşekkür ediyorum.”

BABACAN: İÇ VE DIŞ POLİTİKADAKİ GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİĞİMİZ TOPLANTIMIZ SONA ERDİ

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Altılı Masa’nın bugün yapılan dokuzuncu toplantısının ardından sosyal medya hesabında bir mesaj yayınladı.

Babacan’ın mesajı şöyle:

“Altı siyasi partinin ortak çalışmaları ile iç ve dış politikadaki gelişmeleri değerlendirdiğimiz toplantımız sona erdi. Toplantımıza ev sahipliği yapan Sayın Gültekin Uysal başta olmak üzere tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum.”

KARAMOLLAOĞLU: KARARLIYIZ. TÜM VATANDAŞLARIMIZIN İNSAN ONURUNA YARAŞIR BİR YAŞAM VE REFAH STANDARDINA KAVUŞTUĞU TÜRKİYE’Yİ İNŞA EDECEĞİZ

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Altılı Masa’nın bugün yapılan dokuzuncu toplantısının ardından sosyal medya hesabında bir mesaj yayınladı.

Karamollaoğlu’nun mesajı şöyle:

“Kararlıyız. Tüm vatandaşlarımızın insan onuruna yaraşır bir yaşam ve refah standardına kavuştuğu Türkiye’yi inşa edeceğiz. Başta ev sahibi Gültekin Uysal Bey olmak üzere değerli genel başkanlara teşekkür ediyor, aldığımız kararların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.