Dolar 32,4653
%-0.07
Euro 34,7306
%-0.69
Altın 2.435,800
%-0.02
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Parti, Anayasa değişikliği için TBMM'deki parti gruplarını ziyaret etti

AK Parti, Anayasa değişikliği için TBMM'deki parti gruplarını ziyaret etti

Anayasa değişikliği teklifi üzerindeki çalışmalarını tamamlayan AK Parti, TBMM’de; önce MHP’yi daha sonra CHP’yi ziyaret etti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, görüşmenin ardından “Temel hakların referandum konusu, anayasa konusu olmaması gerektiğini söyledik. Sadece bununla sınırlı olmayan bir anayasa değişikliğinin de seçime yedi ay kalmışken parlamentoda yapılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Yeni bir anayasa, yeni parlamentonun işi olmalıdır diye düşünüyoruz. AK Parti’nin ‘çalışmaları birlikte olgunlaştıralım, son şeklini verelim’ önerisinin içinde olmayacağımızı da kendilerine belirttik. Kendileri daha sonra net bir taslak ortaya koyduklarında, o taslağı görerek de bir değerlendirme ayrıca yaparız” dedi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “Bu konunun Türkiye’nin gündeminden çıkması niyetinde müttefikiz. Usul konusunda farklılıklarımız var. Biz çalışmalarımızı yürüteceğiz. Sonra da teklifimizi Türkiye kamuoyu ile paylaşacağız. CHP’nin değerli yöneticilerinin kendi aralarında değerlendirmelerini o zaman daha net görme imkânımız olacaktır” diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 02.11.2022 - 17:40

Anayasa değişikliği teklifi üzerindeki çalışmalarına devam eden AK Parti, TBMM’de grubu bulunan partileri ziyaret etme kararı aldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’dan oluşan AK Parti heyeti; önce MHP Grubu’nu ziyaret etti. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile yapılan görüşmenin ardından Bozdağ, şu açıklamayı yaptı:

“Bugün AK Parti Grubu’nda, Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama çerçevesinde, Meclisimizde grubu bulunan siyasi partilerimizle; anayasa değişiklik teklif hazırlık çalışmalarını değerlendirmek ve görüşlerini almak maksadıyla randevu talebinde bulunduk. Anayasa değişiklik çalışmalarını, esasında Cumhur İttifakı ile birlikte biz daha önce değerlendirdik. Dün de Sayın Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız Bey ve Erkan Akçay bey ile ayrı değerlendirmeler yaptık ve belli bir noktaya, bu çalışmalarımızı getirdik. Son gelinen noktayı, bir kez daha karşılıklı değerlendirme fırsatı bulduk. Çıkan sonuçları tekrar değerlendirip, gelinen noktayı bilahare kamuoyu ile paylaşacağız.”

“BELLİ AŞAMAYA GELMİŞ BİR ÇALIŞMANIN BİRİKİMİYLE ZİYARET EDİYORUZ”

Bozdağ, bir gazetecinin; teklifin haftaya sunulup sunulmayacağı ile ilgili soru üzerine “Bu istişareler sonucunda, ortaya çıkacak görüşleri tekrar değerlendireceğiz. Bu görüşler çerçevesinde teklifin son halini vereceğiz. Biz hazır bir teklif götürmüyoruz. Bir fikri tartıştık. Kendi aramızda istişare ettik. Bu çerçevede olgunlaşan fikri bir değerlendirmek; ne yapıyoruz, ne yapmak istiyoruz, onların da görüşlerini almak, ne öneriyorlar onları dinlemek, bu önerileri daha sonra teklif taslağına nasıl monte ederiz onun değerlendirmesini ayrıca yapacağız. Teklif ondan sonra netleşmiş olacak. Yani şu anda elimizde bir teklif ile grupları ziyaret etmiyoruz. Bir olumlu niyet ve belli aşamaya gelmiş bir çalışmanın birikimiyle ziyaret ediyoruz” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise “Cumhur İttifakı olarak AK PartiAnayasa değişikliği ile birlikte değerlendirmelerimizi tamamlamış bulunuyoruz. Bu anayasa değişiklik teklifine ilişkin yapılacak düzenlemelerin şimdiden milletimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Bu çalışmaları MHP adına Genel Başkan Yardımcımız Feti Yıldız Bey yürütmüştü. Dün de bir araya geldik. En son değerlendirmelerimizi yaparak bu süreci yürütüyoruz” diye konuştu.

AK Parti heyeti MHP’nin ardından CHP’yi ziyaret etti. Bozdağ ve AK Parti heyeti; CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile görüştü. Ziyaretin ardından Engin Altay şunları söyledi:

“Bir anayasa değişikliği teklifi ile demeyeyim de önerisi ile geldiler. Bir hazırlanmış teklifle gelmediler. AK Parti’nin bu konudaki çerçevesini ortaya koydular. Anayasanın 24 ve 41. maddelerinde bir değişiklik düşündüklerini, bunu Meclis’te grubu bulunan bütün siyasi partilerle paylaşacaklarını ve mümkünse çalışmanın birlikte yapılmasını istediklerini söylediler. Bu konu; Sayın Genel Başkanımızın kadına özgürlük, kadının kılık kıyafetine özgürlük, kamuda özgürlük noktasında verdiği kanun teklifi sonrası gelişen bir konudur. Biz prensip olarak, Türkiye’de başörtüsü meselesinin bir mesele olmaktan çıktığını, öteden beri söyleyegeldik. CHP bakımından Anadolu’da karşılaştığımız kimi eleştirilere karşı bu konudaki samimiyetimizi ve dürüstlüğü ortaya koymak için Sayın Genel Başkanımız böyle bir kanun teklifini Meclis’e verdi, bizlerin de imzasıyla. AK Parti buna karşılık bir anayasa değişikliği önerdi.

“YENİ BİR ANAYASA, YENİ PARLAMENTONUN İŞİ OLMALIDIR”

Biz; temel hakların referandum konusu, anayasa konusu olmaması gerektiğini söyledik. Sadece bununla sınırlı olmayan bir anayasa değişikliğinin de seçime yedi ay kalmışken parlamentoda yapılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Yeni bir anayasa, yeni parlamentonun işi olmalıdır diye düşünüyoruz. AK Parti’nin çalışmaları birlikte olgunlaştıralım, son şeklini verelim önerisinin içinde olmayacağımızı da kendilerine belirttik. Kendileri daha sonra net bir taslak ortaya koyduklarında, o taslağı görerek de bir değerlendirme ayrıca yaparız. Özetle; AK Parti’nin gerçekleştirmek istediği bir anayasa değişikliği çalışmasının içinde olmayacağımızı sayın bakana ve heyete söyledik.”

Bozdağ ise şunları söyledi:

"Anayasanın hangi maddelerinde değişiklik düşündüğümüzü kendileri ile paylaştık. Bir de genel çerçeve üzerinde durduk. Kendilerinden bu hazırlık sürecine katkı vermelerini, birlikte bu hazırlık sürecini olgunlaştırmakta görüşlerine ihtiyacımız olduğunu ifade ettik. Görüşler geldikten sonra teklifi bu görüşlere göre şekillendirdikten sonra da parlamentoya sunacağımızı ifade ettik. Onlar da kendi değerlendirmelerini yaptılar. Sizinle de bunu paylaştılar.

Biz, Türkiye’de bu konuda bir sorun artık olmadığını her defasında ifade ettik. Ama geçmişte Türkiye, idari birtakım düzenlemeler ile yaşamaması gereken süreçleri yaşadı. Türkiye’nin gündemine, bir daha bu konu; dönülmemek üzere gelmesin diye anayasal güvencenin daha iyi olacağı kanaati ile bunu getirirken… CHP de esasen bu konunun gündemden düşmesi için bir teklif getirdi. Biz de bu konunun artık Türkiye’nin gündeminden çıkmasından yanayız.

“TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDEN ÇIKMASI NİYETİNDE MÜTTEFİKİZ. USUL KONUSUNDA FARKLILIKLARIMIZ VAR”

Bunun yolunun da çoğunlukla değişecek bir kanun teklifi değil de esasında çok zor değişecek, belki hiç değişmeyecek bir anayasa ile teminat altına alınması gerektiğine inanıyoruz. Bu konunun Türkiye’nin gündeminden çıkması niyetinde müttefikiz. Usul konusunda farklılıklarımız var. Biz çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bu çalışmalardan sonra da teklifimizi Türkiye kamuoyu ile paylaşacağız. CHP’nin değerli yöneticilerinin kendi aralarında değerlendirmelerini o zaman daha net görme imkânımız olacaktır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.