Dolar 32,4827
%-0.18
Euro 34,9587
%0.37
Altın 2.432,910
%0.4
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
6 liderden zirve sonrası ortak açıklama

6 liderden zirve sonrası ortak açıklama

Altı siyasi partinin genel başkanlarının ­Demokrat Parti ev sahipliğinde bir araya geldiği 3. liderler buluşması altı saat sürdü. Toplantı sonrasında yapılan ortak açıklamada, “iktidarın yeni seçim yasası ile yapmak istediği siyaset mühendisliğine karşı iş birliğimizi derinleştirerek sürdürme yönündeki çalışmalarımızı gözden geçirdik” denildi. Açıklamada ABD Başkanı Joe Biden’in 1915 Ermeni olaylarına ilişkin kullandığı “Soykırım” ifadesi de kınandı. Tartışmalara konu olan Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda ise liderler şu açıklamayı yaptı: "Birçok kez vurguladığımız gibi uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz."

  • Ege Postası
  • 24.04.2022 - 22:52

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakat metnine imza atan altı siyasi partinin liderleri üçüncü buluşmayı bugün Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın ev sahipliğindeki iftar yemeğinde yaptı. 

Demokrat Parti Genel Merkezi’ne ilk olarak saat 19.18’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Kılıçdaroğlu’nun ardından saat 19.22’de DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve hemen ardından da İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener parti genel merkezine ulaştı. Akşener yanında getirdiği baklavayı Uysal’a verdi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, saat 19.30’da ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da saat 19.33’te Demokrat Parti Genel Merkezi’ne geldi.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal bütün liderleri kapıda karşıladı.

DP Genel Merkezi’nde düzenlenen iftarın 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın makam odasında yapıldı. DP’nin Genel Merkez Binası, 1983 yılında kurulan Anavatan Partisi’ne (ANAP) aitti. ANAP Genel Başkanı Turgut Özal, 1989’da Cumhurbaşkanı olana dek bu binayı kullandı.

Toplantıdan ilk fotoğraf kareleri servis edildi. Liderlerin buluştuğu masanın yanındaki duvarda Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük boy yağlı boya tablosunun yer alması dikkat çekti. 

Altı liderin saat 19.33’te başlayan buluşması, saat 01.20 sıralarında sona erdi. Toplantı yaklaşık altı saat sürdü.  

Toplantıdan ilk olarak İYİ Parti Genel Başkanı Akşener çıktı.  Akşener’in ardından sırasıyla Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan ayrıldı.  

ORTAK AÇIKLAMA

Yaklaşık altı saat süren toplantının ardından, 6 liderin imzasıyla yapılan ortak yazılı açıklama şöyle:

“Milli Egemenliğimizin kaynağı Gazi Meclisimizin, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Nisan 1920’de açılışının 102. yıldönümünden bir gün sonra bir araya gelen altı siyasi partinin liderler olarak, TBMM’ye yeniden itibar kazandıracak ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ konusundaki kararlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz. 

“İKTİDARIN YENİ SEÇİM YASASIYLA YAPMAK İSTEDİĞİ SİYASET MÜHENDİSLİĞİ”

Bu bağlamda, iktidarın yeni seçim yasası ile yapmak istediği siyaset mühendisliğine karşı iş birliğimizi derinleştirerek sürdürme yönündeki çalışmalarımızı gözden geçirdik. Yoksullaşmayı derinleştiren hayat pahalılığı ve yaşanan ekonomik yıkım sürecinden çıkış yolları konusunda da görüş alışverişinde bulunduk.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin anayasal ve yasal çerçevesi, seçim güvenliği ve işbirliğimizin temel ilke ve hedefleri konularında oluşturmaya karar verdiğimiz çalışma gruplarının görev alanları ve çalışma yöntemlerini ele aldık.

ÇALIŞMA GRUBUNA DÖRT TEMEL GÖREV

Bu çerçevede anayasal ve yasal mevzuatla ilgili çalışma grubu;

Siyasi ahlak yasası,

Ekonomik ve Sosyal Konseye işlerlik kazandırılması ile ilgili düzenlemeler,

Merkez Bankası bağımsızlığının teminat altına alınması,

Uzun vadeli strateji ve planlamadan sorumlu bir kurumsal yapının oluşturulması, konularında yasal hazırlık yapılması için görevlendirilmiştir.

CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI VURGUSU

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda liderler olarak birçok kez vurguladığımız gibi uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz.

BİDEN'IN AÇIKLAMASI VE İKTİDARIN AĞIR VEBALİ

Ayrıca, bugün ABD Başkanı Joe Biden’ın tarihi gerçekleri siyasi istismar aracı yapan açıklamasını kınıyor, geçen sene ‘soykırım’ ifadesinin ABD Başkanı tarafından ilk kez kullanılmasına güncel kaygılarla sessiz kalan iktidarın bu ağır vebalin ortak sorumluluğunu taşıdığını vurguluyoruz.”

KARAMOLLAOĞLU: ORTAK SORUNLARIMIZIN KARŞISINDA ORTAK SORUMLULUKLARIMIZIN FARKINDAYIZ

Buluşmaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, ortak yazılı açıklama metnini paylaşarak, “Ortak sorunlarımız karşısında ortak sorumluluklarımızın farkındayız. Başta ev sahibi Gültekin Uysal Bey olmak üzere, Sayın Genel Başkanlara teşekkür ediyor; bu verimli toplantıda aldığımız kararların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

AKŞENER: GÜÇLÜ TÜRKİYE’NİN ANAHTARI...

Buluşmaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, “Güçlü, mutlu ve zengin bir Türkiye’nin anahtarı olan parlamenter sistem önerimizin detaylarını ve gündemdeki güncel gelişmeleri değerlendirdiğimiz bu kıymetli toplantı için başta ev sahibi Sayın Gültekin Uysal olmak üzere tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum” dedi.

DAVUTOĞLU, DÖRDÜNCÜ BULUŞMANIN 29 MAYIS’TA YAPILACAĞINI AÇIKLADI

Buluşmaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Bizlere bugün verimli bir toplantıda ev sahipliği yapan Demokrat Parti Genel Başkanı Sn. Gültekin Uysal'a ve değerli liderlere teşekkür ediyorum. Biz de 29 Mayıs tarihinde Gelecek Partisi Genel Merkezimizde liderleri ağırlamaktan onur duyacağız” dedi.

KILIÇDAROĞLU: TARİHİN BİZE YÜKLEDİĞİ SORUMLULUK

Buluşmaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Tarihin bize yüklediği sorumluluk doğrultusunda, ülkemizi aydınlığa kavuşturacak olan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem üzerine değerlendirmelerde bulunduğumuz toplantıda, bizlere ev sahipliği yapan başta Sayın @DpGultekinUysal olmak üzere, tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum." dedi.

BABACAN: YAPILACAK İŞLERİ KONUŞTUK

Buluşmaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem doğrultusunda yapılacak işleri konuştuğumuz toplantımıza ev sahipliği yapan Sayın @DpGultekinUysal başta olmak üzere tüm genel başkanlara teşekkür ediyorum." dedi.

UYSAL: MİLLETİMİZİN DERTLERİNİN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA KARARLILIĞIMIZI BİR KEZ DAHA TEYİT ETTİK

Buluşmaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, “Kıymetli Genel Başkanlarla partimiz ev sahipliğinde düzenlediğimiz toplantı ile TBMM’ye yeniden itibar kazandıracak ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ konusundaki, Milletimizin dertlerinin çözümü konusundaki kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik” dedi.

“ORTAK, GÜÇLÜ VE SARSILMAZ İRADENİN MİMARI KIYMETLİ GENEL BAŞKANLARA TEŞEKKÜRLER”

Uysal ikinci mesajında ise altı siyasi parti lideri olarak yaptıkları ortak açıklamayı paylaşarak, “Bu ortak, güçlü ve sarsılmaz iradenin mimarı, işleyen bir demokratik sistem ve adalet için emek veren Kıymetli Genel Başkanlara bir kez daha teşekkürler; Ayaklarınıza sağlık” diye diğer liderlere teşekkür etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.