Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de Hazreti Ali'nin doğum günü ve Nevruz Bayramı kutlandı

İzmir'de Hazreti Ali'nin doğum günü ve Nevruz Bayramı kutlandı

Alevi-Bektaşi inancında kutsal olan Hazreti Ali'nin doğum günü ve 21 Mart Nevruz Bayramı, onlarca ilden yurttaşların katılımıyla İzmir Bornova Cemevi'nde kutlandı. Alevi kültürüne özgü süt lokması dağıtılıp cem ibadeti yapıldı. Erdebil Horasan Alevi Ocakları Bilim Kültür Araştırma ve Eğitim Vakfı Başkanı Ali Aker, "Kıl kadar incelse bile bu yoldan insanlarımız kopmayacak. Herkesi insan olarak görüyoruz. Hacı Bektaş Veli efendimizin hoşgörüsüyle barış istiyoruz" dedi. CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da, "Bugüne kadar tanınmadık, bilinmedik. Cemevlerimizin resmiyete kavuşacağı günlere az kaldı" dedi.

  • Ege Postası
  • 26.03.2022 - 23:42

Genel merkezi Ankara'da bulunan Erdebil Horasan Alevi Ocakları Bilim Kültür Araştırma ve Eğitim Vakfı tarafından Bornova İnönü Mahallesi'ndeki Bornova Cemevi'nde düzenlenen kutlamaya CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile onlarca ilden çok sayıda yurttaş katıldı.

Alevi-Bektaşi inancına göre kutsal olarak kabul edilen, Hazreti Ali'nin doğum günü olan ve Nevruz Bayramı'na denk gelen 21 Mart'ta cemevinin uygun olmaması nedeniyle bugün yapılan kutlamada bağlama çalınarak Alevi kültürüne ait türküler söylendi.

Alevilikte üç dilek dilenerek 3 yudumda içilen süt lokması, bolluk ve paylaşımı simgeleyen kara kazanla dağıtıldı. Hazreti Ali, Hazreti Hüseyin, Hacı Bektaş Veli ve Şah İsmail Hatayi aşkına dualar okundu, ardından da cem ibadeti yerine getirildi.

"HERKESİ İNSAN OLARAK GÖRÜYORUZ"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Erdebil Horasan Alevi Ocakları Bilim Kültür Araştırma ve Eğitim Vakfı Başkanı Ali Aker, kuruluş amaçlarını ve yaptıkları çalışmaları anlattı. Aker şöyle konuştu:

"Osmanlı arşivlerinde kayıtlı belgeleri su yüzüne çıkarıp insanlarımıza Aleviliğin, Bektaşiliğin ne olduğunu yazılı olarak bırakmak istiyoruz. Amacımız insanlarımızı aydınlatmak, ayrıştırmak değil. Milli birlik ve beraberliğimizi sağlamak için Erdebil Horasan Alevi Ocakları Bilim Kültür Araştırma ve Eğitim Vakfı'nı kurduk. Coşkun Kökel hocamızın çok büyük emeği var. Elimizde 72 ciltlik kitaplarımız mevcut. Şahı Merdan Ali Efendimizin doğum günü 21 Mart. O tarihte burası müsait olmadığı için bu güne erteledik. Doğum günü kutlu olsun. Nevruz Bayramı, baharın gelişi hepimize hayırlı olsun. 40 ilden canlarımız geldi. Amaç zaten insanlarımızı birleştirmek. Hacı Bektaş Veli efendimizin dediği gibi 'Gelin canlar bir olalım, iri olalım, diri olalım' vesilesiyle yola çıktık. Kıl kadar incelse bile bu yoldan insanlarımız kopmayacak. Ehli Beyt (Hazreti Muhammed'in ev ahalisi) sevgisi insanlarımızın ruhunda var. Ehl-i Beyt'imizi, Şahı Merdan'ımızı, 12 imamımızı, vatanımızı, milletimizi, toprağımızı seven insanlarız. Biz Aleviler Kuran'ımızı Ehl-i Beyt'imizi esas olan öz ve öz Türk vatandaşlarıyız. Biz herkesi insan olarak görüyoruz. Hacı Bektaş Veli efendimizin hoşgörüsüyle barış istiyoruz. Bu etkinlikleri milli birlik ve beraberliği sağlamak için sürekli düzenlemek istiyoruz."

PURÇU: CEMEVLERİ RESMİYET KAZANACAK

Kutlama etkinliğine katılan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Alevilerin yaşadığı sorunlara değinerek şunları söyledi:

"Güzel günler çok yakında gelecek. Üzerimize güneş gibi doğacak, sorunlarımız da bitecek. Geçenlerde bir cemevi ziyareti yaptık. Orada haykırdık. Bugüne kadar tanınmadık, bilinmedik. Kendi içimizde derdimizi, sorunlarımızı yaşadık. Artık bu sorunları devlet nizamında tanınan, ibadetlerimizin sayıldığı, cemevlerimizin resmiyete kavuşacağı günlere az kaldı. Nevruz cemimiz hayırlı olsun."

KÖKKILINÇ: GÖNLÜMÜZDE KİNE YER OLMASIN

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in selamlarını ileterek konuşmasına başlayan Nilay Kökkılınç ise "Nevruz hoşgörü birlik beraberlik, kardeşlik ve sevgi esasına dayanır. 'Akıl gibi mal, iyi huy gibi dost, edep gibi miras, ilim gibi şeref olmaz' der Hazreti Ali. Gönlümüzde kine, nefrete, şiddete, ayrımcılığa yer olmasın diyor, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi 'Yurtta sulh, cihanda sulh' temenni ediyorum" dedi

"DEVLETİMİZ BİZİ BENİMSESİN"

Kutlamaya İstanbul'dan gelen yurttaşlar desteklerinden dolayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Bornova Belediyesi'ne teşekkür etti.

Tokat'tan gelen ve yöresel kıyafetleriyle etkinliğe katılan bir kadın, "Babaannelerimizden, geçmişten bugüne kadar gelen kıyafetlerimiz. İsmi 'Üç beş' olarak geçiyor, Tokat yöresine ait. Farklı yörelerde değişik kıyafetler var. Hepsi ayrı kıymetli. Alevilik kültüründe bir olmak, biz olmak önemli. Alevilere, Cemevlerine destek verilmiyor. Devletimizden rica ediyoruz. Bizim kültürümüzü ve ibadetlerimizi benimsesinler" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.