Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Foça’da  ‘2. Phokaia Bağımsız Film Günleri’ başlıyor

Foça’da ‘2. Phokaia Bağımsız Film Günleri’ başlıyor

Foça’da gerçekleşecek olan ‘2. Phokaia Bağımsız Film Günleri’ 15 Eylül’de başlıyor.

  • Ege Postası
  • 13.09.2022 - 11:07

Foça Belediyesi tarafından düzenlenen, bol ödüllü filmlerin ücretsiz gösteriminin yapılacağı ‘‘Beşkapılar’da 5 Gece Phokaia Bağımsız Film Günleri’’ 15 Eylül-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Tüm film gösterimleri saat 20.00’de başlayacak.

Tüm sinema severleri bekliyoruz

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, ‘‘İkinci kez gerçekleştireceğimiz festivalimizde, tarihi Beşkapılar Kalesinin eşsiz atmosferinde yine 5 gece boyunca filmler izleyecek ve film ekipleriyle söyleşiler gerçekleştireceğiz. Phokaia Bağımsız Film Günlerine tüm sinemaseverleri bekliyoruz.’’dedi.

Festival boyunca, Ümit Ünal’ın ‘Aşk, Büyü, vs’, Fikret Reyhan’ın ‘Çatlak’, Emre Erdoğdu’nun ‘Beni Sevenler Listesi’, Aslı Akdağ’ın ‘Bekleyiş’ adlı uzun metraj filmleri ve Irmak Karasu’nun ‘Mamaville’, Demet Erden’in ‘Anı’, Öykü Orhan’ın ‘Paydos’, Merve Bozcu’nun ‘Plastik Rüya’, Yasemin Demirci’nin ‘Gece Kuşağı’ kısa metrajları Foça’da sinema severler ile buluşacak.

Festivale, filmin yönetmenlerinin yanı sıra oyuncular Ece Dizdar ve Hakan Salınmış da katılacak.

Oyunculuk ve Yönetmenlik Atölyeleri

Festival kapsamında bu sene bir yenilik olarak ödüllü oyuncu Gizem Erman Soysaldı’dan ‘Kamera Önü Oyunculuk’ ve ödüllü yönetmen Hüseyin Karabey’den yönetmenlik Master Class Atölyeleri düzenlendi.

Lahana Perisi Gecesi

Bu yıldan itibaren festivalin beşinci gecesi ‘Lahana Perisi Gecesi’ olarak adlandırılacak.

‘Lahana Perisi’ adıyla tarihteki ilk sinema filmini çeken ama sinema tarihine adı yazılmayan Alice Guy’ı onurlandırmak adına Beşkapılar’da 5 Gece Phokaia Film Festivali’nin 5. Gecesinde; 5 kadın yönetmenin 5 kısa filmi gösterilecek ve ardından yönetmenlerle söyleşiler yapılacak.

Lahana Perisi Gecesi’nde Irmak Karasu’nun ‘Mamaville’, Demet Erden’in ‘Anı’, Merve Bozcu'nun ‘Plastik Rüya’, Yasemin Demirci’nin ‘Gece Kuşağı’, Öykü Orhan’ın ‘Paydos’ kısa metrajları Foça’da sinemaseverler ile buluşacak.

Foça Belediyesinin ikinci kez düzenlediği Beşkapılar’da 5 Gece Phokaia Bağımsız Film Günlerinin sanat yönetmenliğini Gizem Erman Soysaldı ve Hüseyin Karabey üstleniyor.

‘Lahana Perisi’ hakkında ek bilgi;

Dünya sinema literatüründe ilk film George Melies’in 1902 yılında çektiği ‘Aya Seyahat’ kabul edilir. Aslında Melies’den önce Alice Guy adındaki bir Fransız yönetmen, 1896 yılında La Fee aux Choice (Lahana Perisi) isimli filmini yapmıştır. Guy’in sinema literatüründe ilk kurmaca film yönetmeni yerine, ilk kadın yönetmen olarak tanımlanmasının nedeni taşıdığı biyolojik cinsiyetidir. Tarih yazımı diğer sanat dallarında olduğu gibi sinema sanatında da cinsiyetçi taraflılığın yapıldığını göstermektedir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.