Dolar 32,4903
%-0.15
Euro 34,9212
%0.27
Altın 2.440,520
%0.72
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Zeytinlik bölgesinde maden yapmak isteniyordu: Kartal Dağı’nda bir yargı zaferi daha

Zeytinlik bölgesinde maden yapmak isteniyordu: Kartal Dağı’nda bir yargı zaferi daha

İzmir 4. İdare Mahkemesi, tarım faaliyetleriyle ön plana çıkan Kartal Dağı’nda açılmak istenen madene ilişkin verilen “yürütmeyi durdurma” kararına yapılan itirazı da reddetti. Verilen kararla birlikte yanında zeytinlik alanlar ve tarım alanlarının bulunduğu madenin açılmasının önüne bir engel daha konulmuş oldu.

  • Ege Postası
  • 23.06.2022 - 10:24

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz Mart ayında İzmir’in tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle bilinen Tire ilçesine bağlı Küçükkale ve Büyükkale köylerinin de bulunduğu Kızılçam ormanlarıyla kaplı İzmir’in akciğerleri olarak bilinen Kartal Dağı’na açılmak istenen mermer ocağıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 

Madene karşı olan bölge halkı, Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı, Kurşak, Hasançavuşlar köylerini etkisi altına alacak mermer ocağının yapılmaması için mücadele edeceklerini belirtirken alanda arkeolojik kalıntıların olduğunu söylemişler ve İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ise maden bölgesindeki alanlardan Küçükkale Mahallesi Akarca mevkiinde bulunan orman statüsündeki 101 ada 1 numaralı parseldeki bölgede Roma, Geç Roma ve Bizans dönemine ilişkin veriler bulunduğu gerekçesiyle bölgenin 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmesine karar vermişti.

YARDI ‘DUR’ DEMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl ise bölge halkı tarafından yargıya taşınan maden çalışmalarıyla ilgili karar çıktı. İzmir 4. İdare Mahkemesi, alanda yapılması planlanan maden için “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti.
İtiraz yolu açık olan karara, madeni açmak isteyen şirket tarafından itiraz edilmişti. 

YARGIDAN 2. ENGEL

Öte yandan; İzmir 4. İdare Mahkemesi yapılan itirazın da ‘reddine’ karar verdi. Verilen kararla birlikte yanında zeytinlik alanlar ve tarım alanlarının bulunduğu madenin açılmasının önüne bir engel daha konulmuş oldu.

Mahkeme kararına ilişkin Kartal Dağı’nı Koruma Platformu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; 

“Hayırlı olsun Kartal Dağı ve onu korumak adına direnerek mücadele edenler... Kartal Dağı’na açılması planlanan mermer ocağına karşı başlattığımız hukuk mücadelesinde bir yeni karar daha... İzmir 4. Idare Mahkemesi'nin 25/05/2022 günü verdiği ‘yürütmeyi durdurma kararı’na itiraz ederek konuyu bir üst mahkemeye taşıyan saygıdeğer resmi kurumların itirazı da sonuçsuz kaldı ve İzmir Bölge İdare Mahkemesi- 7. İdari Dava Dairesi yapılan itirazın ‘reddine’ karar vererek mahkemenin kararını onayladı... Yani haklı davamız onaylandı... Zaten ben Halkı Bilgilendirme Toplantısında köye gelen ve bize ‘Halkın istemediği bir yatırımı biz zaten yapmayız merak etmeyin’ diyenlerin mahkeme kararına neden itiraz ettiklerini de anlamamıştım ya... Neyse bıkmadan usanmadan yasal haklarımızı sonuna kadar kullanarak direne direne mücadele edecek ve eninde sonunda kazanacağız... Bu arada hemen anımsatmakta fayda görmekteyim ki biz onları bölgemizden kovaladıkça, onlar karşılarındaki muhalif gücün içinden en zayıf halkayı kırarak yeniden yeniden gelecekler demiştik ve bugün aynısını yaşıyoruz.... İki gün önce  Büyükkale'den jeneratör ve sondaj araç gereçleriyle  giren bir ekibin dağın Büyükkale yüzünde  yeniden numune alma arama çalışmasına başladıklarını duyduk... Muhtemeldir ki yeni bir ruhsat sahası ilan edecekler. Tekrar ifade etmek istiyoruz ki Kartal Dağı hem doğası hem doğal örtü ve içindeki türlerin çeşitliliği açısından mutlak korunması gereken bir özel alandır... Arkeolojik kültür varlıklarını da onlara eklediğinizde dağın önem ve ehemmiyeti bir kez daha çıkıyor ortaya ve Madencilerin talanına açmak yerine acilen koruma altına alınmalıdır...”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.